Autoglas
KAZNE FINCI I ŠVICARCI RADE TO DRUGAČIJE

Progresivno kažnjavanje umiruje prebrze vozače
Objavljeno 31. siječnja, 2023.
Postoji sustav dnevnih kazni u Finskoj i Švicarskoj koji se izračunava na temelju raspoloživog dohotka prekršitelja

Kada te u Finskoj ili Švicarskoj zaustavi prometni policajac, ili te pak snimi kamera za nadzor brzine, a znaš da si prebrzo vozio, odmah u sebi kažeš, i pomoliš se ujedno, kazni me nježno! Koliko ćeš platiti ovisi o tvojim primanjima, može biti od nekoliko desetaka, pa do nekoliko stotina tisuća eura. I riječ je o dnevnoj kazni.



Naime, ovakav sustav kažnjavanja prethodnih je godina doveo do nekih naslova koji su privukli pozornost diljem svijeta. Međutim, Finska nije jedina zemlja koja primjenjuje takozvano "progresivno kažnjavanje", kao kaznu za prebrzu vožnju. Jeste li znali da kazna za prebrzu vožnju u Finskoj može biti vrlo skupa, ili vrlo jeftina? Više nema fiksne cijene za teže prekršaje. Umjesto toga, u zemlji postoji sustav dnevnih kazni koji se izračunava na temelju raspoloživog dohotka prekršitelja. Općenito, to je njihova dnevna plaća podijeljena s dva. Što vozač više prekoračuje ograničenje brzine, to će veći broj dnevnih kazni dobiti.

Milijun...


Ako ste na dobrom poslu i imate dosta visoka primanja, cifra na uplatnici je viša. Prometna kaznena djela koja se kažnjavaju dnevnom kaznom su prekoračenje brzine za više od 20 km/h, nepoštivanje crvenog svjetla na semaforu na način koji ugrožava sigurnost prometa te upravljanje vozilom bez prometne dozvole.

Minimum je šest eura po danu, ali može ići sve do nekoliko desetaka tisuća. Novčane kazne temeljene na dohotku mogle bi pomoći u smanjenju duga prema kaznenom pravosuđu za siromašne i ranjivije. Finska nije jedina zemlja koja primjenjuje takozvano "progresivno kažnjavanje" za kazne za prebrzu vožnju. Švicarska koristi sličan sustav. Jedan je vozač 2010. kažnjen s 3600 švicarskih franaka dnevno tijekom 300 dana - to je ukupno iznosilo više od milijun franaka. Nadamo se samo da je zadovoljstvo vrijedilo tolikog novca.


Šefovska kazna


Da se vratimo na Finsku, najpoznatija kazna plaćena je sada daleke 2002. godine, a platio ju je Anssi Vanjoki, bivši direktor Nokie. Uhvaćen je kako vozi motor 75 kilometara na sat u zoni gdje je ograničenje 50 km/h. Sudac nije imao milosti, Vanjoki je dobio novčanu kaznu od - 116.000 eura! Ako imaš dobru plaću, nije ti problem platiti ovakvu kaznu! Nakon ovoga, bivši šef Nokie više nije uhvaćen u prometnom prekršaju, preskupo je i za njega.

Po džepu je dobio i finski poslovni čovjek Reima Kuisla, koji je dobio 54.000 eura kazne za vožnju od 22 km/h više od ograničenja. Običan Finac tu bi kaznu platio 500 eura, no sudac je imao uvid u poreznu karticu Kuisle, i kada je utvrdio da je protekle godine zaradio više od sedam milijuna američkih dolara, odredio je kaznu od 54.000 eura. Poslovni čovjek vijest o kazni podijelio je na društvenim mrežama, a nakon toga ju je i platio, jer je shvatio da žalba, bar što se tiče Finske, nema smisla.

Za razliku od Finske i Švicarske, kazne u Hrvatskoj višestruko su niže, i još se izlazi ususret prekršiteljima, a ako plate odmah oprašta im se trećina kazne!

Milan Bugarić
MOŽE I ZATVOR
Prebrza vožnja najčešći je prometni prekršaj u Hrvatskoj koji se uglavnom sankcionira plaćanjem novčane kazne i upisom negativnih bodova. Zapadne zemlje, poput Francuske, Finske, Španjolske i Njemačke, odlučili su to postrožiti. Sve ove države imaju zakone koji mogu odmah poslati prekršitelje prebrze vožnje u zatvor, ali i pokrenuti proceduru trajnog oduzimanja vozila kod najekstremnijih slučajeva. Nekoliko je automobila ove godine već oduzeto, i to trajno, prebrzim vozačima na švedskim cestama.

1

milijun švicarskih franaka kazna za prebrzu vožnju u Švicarskoj

54

tisuće eura platio je kaznu bivši direktor Nokije

Možda ste propustili...