Svijet
"TRAJALO BI SAMO MINUTU"

Boris Johnson kaže da mu je Putin prijetio raketnim napadom
Objavljeno 30. siječnja, 2023.

 Bivši britanski premijer Boris Johnson rekao je da mu je ruski predsjednik Vladimir Putin prijetio raketnim napadom tijekom telefonskog razgovora uoči invazije na Ukrajinu.

Johnson je, govoreći za BBC-jev dokumentarac, rekao da ga je ruski čelnik pitao o izgledima Ukrajine za pridruživanje NATO-u, na što je on odgovorio da to neće biti "u doglednoj budućnosti".

"U jednom trenutku mi je zaprijetio i rekao: 'Borise, ne želim te povrijediti, ali s projektilom bi to trajalo samo minutu' ili nešto slično. Veselo", rekao je Johnson, prisjećajući se  "vrlo dugačkog" i "najčudnijeg" telefonskog poziva u veljači 2022. koji je uslijedio nakon posjeta tadašnjeg premijera Kijevu.

"Ali mislim da se s obzirom na njegov vrlo opušteni ton, nekakvu distanciranost koju je imao, samo pravio da se slaže s mojim pokušajima da ga natjeram na pregovore."

Odnosi između Moskve i Londona pali su na najnižu razinu u desetljećima čak i prije nego što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, nakon trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u britanskom gradu Salisburyju 2018.

Johnson, koji je podnio ostavku u rujnu nakon serijea skandala, nastojao je pozicionirati London kao najvećeg saveznika Kijeva na Zapadu. Dok je bio na dužnosti, nekoliko je puta posjetio Kijev i često je zvao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

 

Rusija: Potrebni su "mali koraci" za mirenje sa SAD-om

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova rekao je da će biti potrebni "mali koraci" da se Moskva i Washington približe sporazumu o bilateralnim pitanjima, izvijestila je u ponedjeljak novinska agencija RIA Novosti.

"Nadamo se da će nam taktika malih koraka omogućiti da dođemo do obostrano prihvatljivih rješenja o najvažnijim pitanjima bilateralne agende", rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov u intervjuu za RIA Novosti.

Rekao je da je "lako moguće" da će se ugovor Novi START o kontroli nuklearnog naoružanja sa Sjedinjenim Državama okončati nakon 2026.

"Ovo je sasvim moguć scenarij", rekao je Rjabkov.

Američko-ruski pregovori o nastavku inspekcija prema ugovoru Novi START, koji istječe u veljači 2026., prekinuti su u posljednji trenutak u studenom 2022. Nijedna strana nije uspostavila vremenski okvir za nove razgovore.

Rusija i SAD nastavit će pregovore o razmjeni zarobljenika, ali je malo vjerojatno da će biti razmjene svih za sve, prenijela je RIA Rjabkovu izjavu.

Pregovori o uspostavi sigurnosne zone oko ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižje pod ruskom kontrolom su teški, a izgleda da Kijev samo odugovlači, rekao je ruski dužnosnik.

"Pošto su konzultacije s IAEA-om u tijeku, ne bi bilo u redu objavljivati ​​informacije o mogućim parametrima zaštitne zone ZNPP-a. Proces pregovora ne napreduje lako", napomenuo je.

"Predali smo naše prijedloge Rafaelu Grossiju, glavnom direktoru agencije. Koliko znamo, Kijev još nije dao jasan odgovor na inicijativu čelnika IAEA-e. Očigledno, samo se odugovlači", rekao je Rjabkov. H

Možda ste propustili...

SIGURNIH PODRUČJA SVE MANJE

Izraelska bitka protiv Hamasa na jugu Gaze

SUSRET NJEMAČKE MINISTRICE VANJSKIH POSLOVA I SLOVENSKE MINISTRICE

Zemlje zapadnog Balkana brže u EU