Svijet
"OPRAVDAN STRAH O RAKETIRANJA"

Poljske pripreme za napade Rusije
Objavljeno 30. siječnja, 2023.
Poljski ministar Mariusz Błaszczak nazočio je prisezi vojnika 2. lublinske brigade Teritorijalne obrane - polaznika temeljne obuke u sklopu projekta "Holidays with WOT" i tom je prilikom govorio o pojačanim pripremama za mogući sukob s Rusijom jer Poljska graniči s ruskom eksklavom, Kalinjingradskom oblasti, jednim od najmilitariziranijih područja Ruske Federacije gdje je gustoća vojnih instalacija najveća u Europi, a tu je i stožer Ruske baltičke flote. Upravo istočnopoljsko Lublinsko vojvodstvo graniči s Ukrajinom i preko njezina teritorija odlazi najviše europske pomoći ukrajinskoj vojsci, pa je opravdan strah od ruskog raketiranja.

Błaszczak je vojnicima rekao kako su oružane snage Poljske prošle godine unovačile najveći broj vojnika otkako je ukinuta vojna obveza 2008. godine, jer je ruski napad na Ukrajinu izazvao kod Poljaka veće zanimanje za obranu domovine. Kako prenose poljski mediji, Poljska je lani unovačila više od 13.500 profesionalnih vojnika, a to je oko 8 posto ukupnih poljskih oružanih snaga. Cilj je vojska od najmanje 300.000 vojnika, uključujući 50.000 vojnika TO-a te 250.000 profesionalnih, rekao je ministar obrane.


"Stvaramo nove brigade Teritorijalne obrane. Povećavamo brojnost poljske vojske. Uz nove WOT postrojbe stvaraju se i nove profesionalne postrojbe vojske. Ovdje, u pokrajini Lublin, imat ću uskoro čast i zadovoljstvo objaviti ustrojavanja novog garnizona", najavio je poljski ministar obrane. Rekao je da se poljska vojska također jača opremanjem modernim oružjem. Podsjetio je da su u prosincu prošle godine u Poljsku stigli prvi korejski tenkovi K2 i top-haubice K9. Najavio je da se ove godine planira daljnja isporuka opreme, uključujući raketne sustave HIMARS i korejske lansere Chunmoo. Dodao je da će tenkovi Abrams biti isporučeni 1. varšavskoj oklopnoj brigadi ove godine. "To su najmoderniji tenkovi, koji će također biti vrlo važan argument kada je u pitanju odvraćanje agresora, jer naš je zadatak - zadatak poljskih vlasti - ojačati poljsku vojsku kako bi odvratili agresora od napada na našu zemlju", istaknuo je ministar Mariusz Błaszczak, dodavši kako je njegovo političko okruženje svjesno da "ponovno stvaranje Ruskog Carstva donosi zlo". M.Flego
Možda ste propustili...

PRVI PUT: KAZNA SAD-A VOJNOJ JEDINICI IZRAELA?

Izrael: Sankcije bi bile moralno dno

IZRAEL U DIPLOMATSKOJ AKCIJI POZIVA NA SANKCIJE IRANU

Iran zaprijetio: Bilo kakav postupak protiv nas naići će na ozbiljan odgovor

UKRAJINA TRPI SVE RAZORNIJE RUSKE ZRAČNE NAPADE

Stoltenberg Kijevu obećao dodatne sustave protuzračne obrane

Najčitanije iz rubrike