Regija
NA NAJVEĆEM SAJMU PREHRANE U BERLINU

Proizvodi iz Podgorača bili su jedino hrvatsko
Objavljeno 30. siječnja, 2023.
PODGORAČ



U nedjelju, 29. siječnja, u Berlinu je zatvoren Međunarodni sajam prehrane i poljoprivrednih proizvoda, popularni Zeleni tjedan. Kao globalna gospodarska pozornica, Zeleni tjedan idealna je prilika da se učvrste postojeća poslovna partnerstva i stvore nova.

Održan je 87. put, a na njemu je nastupila i Hrvatska, koja je imala jednog predstavnika - Đanić - obrt za tradicionalnu proizvodnju i poljoprivredu iz Podgorača, preko kojeg su svoje proizvode predstavili i OPG Filip Đanić i Terra d.o.o., također iz Podgorača. Inače, na tom najvećem svjetskom sajmu prehrane i poljoprivrednih proizvoda bilo je 1400 izlagača iz 60 zemalja.

Đanić obrt u Berlinu je nastupio 14. put, a uz tradicionalnu šljivovicu, viljamovku, kruškovac, višnjevac i orahovac, predstavio je kao ovogodišnju sajamsku novost šljivovicu premium i lozu barrique, proizvode stare pet godina. Prvi je put na sajmu izložio i rakiju od kajsije i rakiju od dunje.

- Svake godine želimo predstaviti nešto novo iz bogate palete naših vrhunskih proizvoda. Proizvodimo 23 vrste rakija i voćnih likera, no šljivovica je naš najpoznatiji proizvod. U Berlin dolazimo jer je to najveći sajam te vrste i zato što je Njemačka veliko i strateški važno tržište za nas. Važno nam je da naši proizvodi ne budu samo zanimljivi njemačkom nego i ostalim europskim tržištima. Nadam se da će poslovni kontakti biti i finalizirani - rekao je Goran Đanić, vlasnik obrt.

Osim rakija i likera, na štandu površine 44 četvornih metara posjetiteljima su se nudili proizvodi tvrtke Terra, vlasnice Tanje Žitnjak i OPG-a Filip Đanić. Terra se bavi proizvodnjom i preradom ekoloških lješnjaka, a OPG Filip Đanić na više od 20 hektara ima nasade lješnjaka i oraha.

- Zadovoljni smo ovogodišnjim predstavljanjem na sajmu. I Đanić obrt kao glavni izlagač, ali i OPG Filip Đanić i Terra kao podizlagači. Prepoznali smo važnost ovoga sajma i došli smo unatoč visokim troškovima najma izlagačkog prostora, a tu su i drugi troškovi. Iznimno mi je drago da smo uspjeli osigurati financijska sredstva i predstaviti se na sajmu u Berlinu. Za nas je ponos biti na tom sajmu - ističe Đanić.

Dodaje da je ove godine samostalno nastupio na Zelenom tjednu u Berlinu.

- Došli smo u sklopu njemačko-hrvatske suradnje, znači ne u sastavu Hrvatske gospodarske komore ni Ministarstva poljoprivrede, jer se oni ove godine nisu uključili. Ne bih kometirao zašto nije bilo još izlagača iz Hrvatske. Ponavljam, za naš obrt je važno biti u Berlinu - kaže Đanić te najavljuje i odlazak na sajam u Pariz i Cannes.

Štand podgoračkih gospodarstvenika na Zelenom je tjednu obišao i veleposlanik Republike Hrvatske u Njemačkoj Gordan Bakota.

S. Fridl
Najčitanije iz rubrike