Regija
JEDINSTVENA TURISTIČKA DESTINACIJA

Otok, Bošnjaci i Vrbanja osnivaju zajednički TZ
Objavljeno 30. siječnja, 2023.
Sjedište Turističke zajednice “Spačvanska šuma” bit će Otok, a svaka će lokalna jedinica u njoj imati jednog zaposlenog
VRBANJA



Grad Otok s općinama Bošnjaci i Vrbanja osniva turističku zajednicu, čime će se pokrenuti brojne zajedničke aktivnosti na promociji turizma i znatno povećati turistički potencijali tog kraja, uz razvoj turistički prepoznatljivih proizvoda. Uvezivanjem postojećih tradicijskih resursa i prirodnih ljepota, uz osmišljavanje novih sadržaja i originalne ponude, zajedničkim nastupom na tržištu stvorit će se originalna turistička priča.



Novoosnovana turistička zajednica osmislit će zajedničku politiku turističkog razvoja, poštujući potrebe i posebnosti grada Otoka i općina Vrbanja i Bošnjaci. Osigurat će potporu svima koji se bave ili se žele baviti turizmom, a među njima su i brojni OPG-ovi s bogatom ponudom domaćih proizvoda i sve većim interesom za uređenje smještajnih kapaciteta.

Država potiče


Cilj je stvoriti uvjete da navedeno područje postane destinacija poželjna za dolazak mnogih posjetitelja, za odmor i uživanje, a sve to zbog kulturne baštine, prirodnih ljepota, ali i zajedničke povijesti, gastronomije i tradicije koja ih povezuje. A moći će računati i na financijsku pomoć države, koja podupire funkcionalno povezivanje lokalnih jedinica i obavljanje pojedinih zajedničkih poslova.

Osnivanje zajedničke turističke zajednice triju lokalnih jedinica rezultat je višegodišnjih razgovora i odlične suradnje, a imat će višestruke koristi za sve potpisnike sporazuma o udruživanju. Nakon dobivanja suglasnosti Ministarstva turizma i sporta bit će održana osnivačka skupština, izabrano turističko vijeće i raspisat će se natječaj za izbor direktora. U TZ-u će biti zaposlene tri osobe, u svakoj lokalnoj jedinici jedan, a svi će imati zajednički cilj. Proteklog je tjedna Općinsko vijeće Vrbanje prihvatilo prijedlog odluke o osnivanju Turističke zajednice područja Općine Vrbanja, Općine Bošnjaci i Grada Otoka "Spačvanska šuma". A naziv je upravo ono što ih povezuje, jer se njihova tradicija stoljećima rađala i isprepletala s bogatstvima Spačvanske šume, kojom su okruženi, najveće cjelovite šume hrasta lužnjaka u Europi. Načelnik Vrbanje Velimir Redl poručuje da će se time i u Vrbanji početi ozbiljnije raditi na razvoju kontinentalnog turizma, koji će pružiti nove prilike i potaknuti i gospodarski razvoj. Dodaje da će trebati puno truda, ali uvjeren je da rezultat neće izostati.

Ekoturizam


A Grad Otok već je pokazao da zna kako treba razvijati dobru turističku priču. Osmislio je odličan projekt "Vrata spačvanskog bazena", u sklopu kojega je izgradio i opremio Bioekološki-edukacijski centar Virovi. Financiran je sredstvima EU-a, zahvaljujući kvalitetnoj pripremi i izvrsnoj suradnji na lokalnoj i nacionalnoj razini. To je velik iskorak u turističkoj ponudi Otoka, koji će se ovim i budućim projektima u suradnji s Bošnjacima i Vrbanjom zasigurno profilirati kao vrhunska destinacija ekoturizma. Centar se nalazi na području zaštićenog krajolika Virovi i posebnog šumskog rezervata Lože, što mu daje dodatnu atraktivnost. Virovi su jednom polovinom smješteni i na katastarskom području susjednih Bošnjaka. I ta je općina sve snage usmjerila u razvoj turizma i želi se pozicionirati na turističkoj karti Hrvatske. A turistima imaju što i ponuditi. Tu su jedinstveni Šumarski muzej, originalna Slavonska kuća, smještajni kapaciteti u autentičnom i u nešto modernijem izdanju, vrhunski restoran s autohtonom kuhinjom, kušaonice kulena i rakije, udruga čuvarica tradicije rukotvorstva, brojni događaji...

Načelnik Andrija Juzbašić ističe da je udruživanje pozitivno i poticajno jer će zajedničkim snagama i uvezivanjem ponude lakše ostvariti zacrtane ciljeve i u Bošnjake privući brojne posjetitelje.

Marija Lešić Omerović
ZVJEZDANGRAD TURISTIČKI ADUT VRBANJE
I Općina Vrbanja ima svoje prepoznatljivosti i prirodne ljepote. Tu je izletište Zvjezdangrad, uz rijeku Studvu. Ondje su otkriveni ostatci srednjovjekovne utvrde, zidovi i svodovi, keramika... Gašparčev magacin bit će pretvoren u muzejsko-galerijski prostor, izložit će se i arheološki nalazi i drugi sačuvani vrijedni predmeti. Uredit će i biciklističke staze, osmisliti nove sadržaje i obogatiti ponudu događaja tijekom godine. Na tom su području vrlo aktivne lovačke udruge, konjogojci, bogata je gastroponuda. Tu su i smještajni kapaciteti.

Možda ste propustili...

DRŽAVNA GEODETSKA UPRAVA PROVODI KATASTARSKU IZMJERU ZA DIO K. O. SEMELJCI

Utvrđuju se međe i ispravlja vlasništvo

Najčitanije iz rubrike