Mozaik
DODIJELJENE NAGRADE “JOZA”

Najbolje domaće predstave ”Tonka će sutra” i “Emigranti”
Objavljeno 30. siječnja, 2023.
Kao najbolja gostujuća predstava nagrađena je “Budala na večeri” NP-a Tuzla

Na svečanosti u vinkovačkom Gradskom kazalištu Joze Ivakića uručene su drugi put nagrade "Joza" za najbolju gostujuću i domaću predstavu za odrasle i za djecu te za najbolju glumicu i glumca u domaćoj predstavi za odrasle i za djecu.



Posebna nagrada


Najbolja je predstava za odrasle u produkciji GK Joze Ivakića, prema glasovima publike, "Emigranti" Slawomira Mrožeka u režiji Jasmina Novljakovića. Nagradom "Joza" kao najbolja gostujuća predstava nagrađena je "Budala na večeri" Francisa Vebera u režiji Midhata Kušljugića Narodnog pozorišta Tuzla, a ove godine uručena je i posebna nagrada, i to "za skoro najbolju gostujuću predstavu", koju je osvojila izvedba Hrvatskog kazališta iz Pečuha "Triput Bog pomaže".

- Zahvaljujem publici što je glasala za predstavu "Emigranti". Ovo je već treća predstava koju radimo, nakon "Štajge" i "Viđenja Isusa Krista u kasarni v.p. 2507". Drago mi je što već nekoliko godina imamo odličnu suradnju s vinkovačkim kazalištem - rekao je, primajući nagradu, Jasmin Novaljković.

Nagradu za najbolju domaću predstavu za djecu dobila je predstava "Tonka će sutra", u režiji Marijane Mataković, koprodukcija vinkovačkog kazališta, Kazališta Virovitica i Gradskog kazališta Požega, a za "skoro najbolju" gostujuću "Tko nema u vugla, googla" Gradskog kazališta Sisak, prema tekstu Petre Cicvarić i u režiji Peđe Gvozdića, a najboljom je gostujućom predstavom proglašena "Vrijeme je za bajku" Jirija Strede Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka.

U kategoriji najbolje glumice u produkciji GK Joze Ivakića nagradu su dobile Katarina Šestić Baotić za predstavu za djecu i Martina Stjepanović Meter za predstavu za odrasle, a kod glumaca nagrađeni su Silvio Švast za predstavu za djecu i Vedran Dakić za odrasle.

- Hvala vinkovačkoj publici na jednom ovako lijepom priznanju i nagradi. Zbilja je poseban osjećaj i zadovoljstvo kada znam da sam uspjela doprijeti do publike, što je u krajnjem slučaju i glavni zadatak i smisao ovoga posla – zahvalila je Martina Stjepanović Meter. Publici je zahvalio i najbolji glumac u predstavi za odrasle, Vedran Dakić.

- Hvala publici, ne samo onima koji su glasali za mene nego i svima koji dolaze u kazalište i gledaju predstave i na taj način podržavaju ono što radimo – rekao je Vedran Dakić.

Nagrada "Joza", imenovana prema dramatičaru čije ime nosi i vinkovačko kazalište, medalja s likom Joze Ivakića na hrastovoj podlozi, rad je vinkovačkog akademskog kipara i slikara Ivana Lončara Žana.

65 predstava


Jedinstvena je nagrada u hrvatskom glumištu jer o laureatima odlučuje publika, koja cijele godine ima pravo glasovati kuponima koje svaki gledatelj dobije uz kupljenu ulaznicu. Od 65 predstava, koliko ih je prošle godine izvedeno na vinkovačkim daskama koje život znače, 35 ih je bilo gostujućih, a šest predstava izvedeno je premijerno. Od 9000 gledatelja koji su lani pogledali predstave u vinkovačkom kazalištu, kako kaže ravnatelj Zdenko Rečić, njih više od 2500 je glasovalo.

Nagrada "Joza" utemeljena je prošle godine kako bi se nagradile najbolja domaća i gostujuća predstava te najbolji glumac i glumica u predstavama igranima u Gradskom kazalištu Joze Ivakića u protekloj godini. Utemeljitelji su, uz GK Joze Ivakića, medijske kuće Plava vinkovačka i Novosti, Grad Vinkovci i Vukovarsko-srijemska županija. Atmosferu na dodjeli nagrada upotpunio je vinkovački bend Karambol.

Miroslav Flego
Možda ste propustili...

"ZBUDI ME" MARKA ŠANTIĆA STIŽE U KINA

Provokativna drama o ksenofobiji i povijesnom revizionizmu

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

Najčitanije iz rubrike