Ekonomija
SVJETSKE BURZE PORASLE

Moguće je da će se ipak izbjeći recesija
Objavljeno 30. siječnja, 2023.
Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica znatno porasle jer su makroekonomski podatci potaknuli nadu da bi gospodarstva SAD-a i eurozone mogla izbjeći recesiju unatoč visokoj inflaciji i rastu kamatnih stopa. Na Wall Streetu je Dow Jones porastao za 1,8 posto, na 33.978 bodova, S&P 500 skočio za 2,5 posto, na 4070 bodova, a Nasdaq za 4,3 posto, na 11.621 bod. Za rast tih indeksa ponajviše se zahvaljuje nadi ulagača da će američko gospodarstvo izbjeći recesiju. U posljednjem lanjskom tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) porastao je za 2,9 posto na anualiziranoj razini, blago iznad očekivanja analitičara. Pritom su inflacijski pritisci popustili, a tržište je rada i dalje solidno čvrsto, premda je potražnja ponešto oslabjela. Sve je to, kaže David Carter, direktor u JPMorgan Private Bank, mač s dvije oštrice, jer bi Fed mogao zadržati ključne kamate na restriktivnim razinama duže vrijeme.



"U novim gospodarskim izvješćima ima ponešto za svakoga: za sanjare, koji smatraju da se gospodarstvo dovoljno usporilo kako bi Fed mogao zastati, ali i za pesimiste, koji smatraju kako je rast još presnažan da bi Fed odstupio", kaže David Carter.



Ulagači se nadaju da će američka središnja banka na sjednici u veljači kamate podignuti za samo 0,25 postotnih bodova, a ne za 0,50 bodova, kao na posljednjoj lanjskoj sjednici. U fokusu ulagača su i poslovni rezultati kompanija. I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle.H
Crobex indeksi skočili više od 2,5 posto
Crobex indeksi Zagrebačke burze proteklog su tjedna snažno porasli, nadoknadivši gubitke iz prethodnog tjednae, pa su dosegnuli najviše razine u osam mjeseci. Crobex je porastao za 2,58 posto, na 2122 boda, a Crobex10 za 3,3 posto, na 1244 boda. Oba su indeksa nadoknadila gubitak od oko 2 posto koji su zabilježila u tjednu prije. Crobex je sada na najvišoj razini od početka svibnja, a Crobex10 od početka lipnja lani. Među sektorskim indeksima najviše je porastao Crobexindustrija, za 3,81 posto, a najviše je pao Crobexkonstrukt, za 2,61 posto.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike