Osijek
VOLONTERKA IZ MAĐARSKE

Osijek je svestran grad koji me mijenja
Objavljeno 30. siječnja, 2023.
Nakon dolaska u Osijek upoznala sam mnogo istomišljenika, zahvalna sam na toj prilici

U protekla je tri mjeseca bilo puno izazova, iskustava, pokušaja i ponovnih pokušaja, a sve skupa mnogo učenja. S dolaskom u drugu zemlju u kojoj vas nitko ne poznaje, u kojoj je jezik kojim govore toliko drukčiji i u kojoj čak i kupnja štruce kruha može biti teškoća, stvarno osjećate promjenu. Ovdje ste, uspjeli ste ovdje. Gledajući unatrag, nakon tri mjeseca, očito je da se promijenilo ne samo vaše okruženje nego i vi zajedno s njim.



Ne samo kroz novu kulturu (iako ona definitivno ima golem utjecaj) nego i kroz ljude koje susrećete. Nakon dolaska u Osijek upoznala sam mnogo istomišljenika, a zajednički rad s njima na određenoj promjeni nije bio samo jako zabavan nego i prilika na kojoj sam zahvalna. Bilo da se radi o organiziranju aktivnosti i događaja, montiranjima videomaterijala, bilo o održavanju English Speaking Cluba i prezentacijama za mlade, uvijek su to mali zadatci koji se spoje i koji stvaraju pravi učinak. Biti dio procesa za mene je ostvarenje sna.

Tijekom tog vremena imala sam mnogo prilika učiti i unaprijediti svoje vještine. Osjećam da sam izrasla kao osoba, jer sva se ta iskustva spajaju i zatim oblikuju način na koji vidim svijet. Sada više vjerujem sebi i želim prihvatiti nove izazove. S nadom da ću moći pozvati više ljudi na promjenu u zajednici, pripremam se za vlastite projekte, usredotočene na cjeloživotno učenje, održivost i zajednicu. Veselim se onome što donosi budućnost i želim avanturu koju vrijedi podijeliti jednom kada se vratim kući.

Osijek je za mene grad prekrasne svestranosti. Dovoljno je živahan za noćni izlazak u bilo kojem trenutku i dovoljno miran za dane samootkrivanja. Sa svojim zelenilom razasutim posvuda, kulturno-povijesnim spomenicima izgrađenim na svakom uglu te hordama svijetlih i ugodnih kafića koji vas pozivaju unutra, osječke ulice doista imaju što ponuditi energičnim avanturistima i smirenim pjesnicima.

(NAPOMENA: Nóra Ilona Sztráda i Adrià Rubio Navarro volonteri su u projektu "Inclusive community", koji DKolektiv od 1. siječnja 2022. do 31. listopada 2023. provodi u partnerstvu s Associació per la mobilitat internacional i emprenedoria YOUTH BCN iz Španjolske i Magyar Önkéntesküldő Alapítvány (HVSF) iz Mađarske, u okviru programa Europskih snaga solidarnosti. Dvoje će volontera sukreirati aktivnosti Društvenog ateljea koje pridonose bržem, humanijem i učinkovitijem poboljšanju kvalitete života u zajednici. Osmišljavat će i provoditi radionice namijenjene različitim društvenim skupinama, osnaživati korisnike kroz učenje stranog jezika, animirati čitateljski klub, mapirati lokalne organizacije koje provode programe usmjerene na socijalno uključivanje, promovirati europske vrijednosti i program Europskih snaga solidarnosti putem javnih događaja, kampanja i društvenih mreža, provoditi istraživanja i druge aktivnosti sukladno s vlastitim interesima.)
Ivana Rab Guljaš
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike