Kultura
U VINKOVAČKOJ NOĆI MUZEJA

Izložba o holokaustu i fotografije Stephana Lupina
Objavljeno 30. siječnja, 2023.
U ovogodišnjoj Noći muzeja održanoj pod geslom "Muzeji su važni", u vinkovačkom Gradskom muzeju, dva su središnja događaja - virtualna izložba "Ljudi kojih nema – 80 godina od holokausta u Vinkovcima", autora povjesničara vinkovačkog muzeja, muzejskog savjetnika Danijela Petkovića, a upotpunio ju je nastup izraelske violinistice Evgenije Epshtein.

- Izložba kroz kratke životopise predstavlja 73 vinkovačke židovske obitelji i njihove sudbine. Između ostalih, iskazani su i podaci o njihovoj imovini, jer osim što su mnogi stradali, oni koji su preživjeli u konačnici su ostali bez imovine koju im je prvo oduzela NDH, a nakon što im je nakratko vraćena, nova komunistička vlast ju je konfiscirala i zbog toga je većina koja preživjela emigrirala u druge zemlje prije svega u Izrael odnosno Palestinu – kaže autor izložbe Danijel Petković.

U vinkovačkoj Noći muzeja,predstavljena je i izložba poznatog umjetnika i fotografa svjetskog glasa, Stephana Lupina pod nazivom "Lupinizam", humanitarna izložba za vinkovačku Udrugu osoba s cerebralnom paralizom i njihovih roditelja TRN.

- Vinkovačka izložba jedna je od posljednjih na slavonskoj turneji i drago mi je što baš u Noći muzeja radimo ovu humanitarnu akciju za udrugu TRN i što se sve tako poklopilo. Sve moje izložbe su humanitarne, a udruzi TRN dao sam dvanaest mojih vintage fotografija i drago mi je što im mogu pomoći. Kroz svoj rad u posljednjih 20 godina susretao sam se i dobro znam što je to cerebralna paraliza i znam što to znači i što ovo znači toj djeci, a i meni puno znači - rekao je Lupino. M.Flego
Možda ste propustili...

U ŽUPANJI 29. VELJAČE - 3. OŽUJKA

2. Slavonski KaFe s pet sjajnih predstava

IZLOŽBA U GALERIJI KULTURNOG CENTRA U OSIJEKU

Djela Vinkovčanke Antonije Magdić

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana