Zdravlje
PROBLEMI S BUBREZIMA

U prehranu je dobro uključiti plodove mora
Objavljeno 30. siječnja, 2023.
Istraživanjem je ustanovljeno da se konzumacija omega 3 masnih kiselina iz plodova mora može povezati s umjereno manjim rizikom od razvoja kroničnih bolesti bubrega i sa sporijim propadanjem funkcije bubrega. Svi oni u čijoj su prehrani zastupljeniji plodovi mora vjerojatno su izloženi manjem riziku od razvoja kroničnih problema s bubrezima, pokazala je nova znanstvena studija. Rezultati pokazuju i to da omega 3 masne kiseline koje nalazimo u biljnoj hrani ne nude jednaku zaštitu. Najnovija otkrića upućuju na to da bi ljudi u prehranu, ako su u mogućnosti, trebali uključiti plodove mora. Znanstvenici su analizirali rezultate ranijih studija. Na temelju biomarkera saznali su koliko su pojedinci konzumirali omega 3 masnih kiselina. Proučili su informacije o 25.570 sudionika istraživanja iz 19 prethodno provedenih studija. Istraživači su otkrili 13 posto manji rizik od razvoja kronične bubrežne bolesti u skupini ispitanika koja je konzumirala najviše količine omega 3 polinezasićenih masnih kiselina (n-3 PUFA), u usporedbi s onima koji su ih konzumirali najmanje. Zanimljivo je da nije pronađen pozitivan utjecaj konzumacije omega 3 masnih kiselina biljnog podrijetla, koje se mogu pronaći u orašastim plodovima, sjemenkama i zelenom lisnatom povrću, i bolesti bubrega. Više razine n-3 PUFA dobivenih iz plodova mora znanstvenici su povezali s nižim rizikom od razvoja bubrežnih bolesti, premda takve povezanosti nije bilo u slučaju unošenja u organizam n-3 PUFA biljnog podrijetla. J.Kn.
Možda ste propustili...

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

Najčitanije iz rubrike