Zdravlje
NUTRICIONIZAM HORMONI SREĆE

Kockica tamne čokolade za bolje raspoloženje
Objavljeno 30. siječnja, 2023.
Kakao, bogat flavanolima, može ublažiti ili spriječiti upalne procese u tijelu

Flavonoidi iz kakaovca opuštaju krvne žile i time sprječavaju gubitak elastičnosti, što može pomoći u prevenciji bolesti krvnih žila. Važno je razlikovati tamnu čokoladu za kuhanje od luksuzne mliječne čokolade koja se prigodno poklanja. Sasvim suprotno očekivanjima, što je čokolada svjetlija, to je masnija i nutritivno manje vrijedna, jer sadržava manje dragocjenih zaštitnih tvari (flavonoida), a ima više zasićenih masnoća i kolesterola, što pak istodobno znači da joj je energetska vrijednost veća. Čokolada potpomaže oslobađanje serotonina u mozgu, koji se još naziva prijenosnikom sreće, a kakaovac je bogat zaštitnim tvarima - bioflavonoidima. Kakao se zbog svojih bogatih hranjivih vrijednosti koristi od davnina, a danas s pravom ulazi u skupinu superhrane. Smatra se da je njegovo podrijetlo negdje iz tropa Južne Amerike, a plodovi biljke kakaovca najčešće se koriste u pripremi toplih napitaka, čokolade i kakao praha.



Napitci od kakaa koriste se kao terapijska mjera protiv raznih bolesti već 600 godina. Budući da je poprilično skup, kakao je često bio rezerviran samo za jako bogate ili za jako bolesne, a stoljećima je bio poznat i kao "hrana bogova". Kakao je snažna ljekovita tvar koja se koristi od davnina, a sve je veći broj istraživanja koja potvrđuju njegove zdravstvene koristi.



Sve je više dokaza koji podržavaju tradicionalne načine upotrebe kakaa u zdravstvene svrhe. Kakao se dobiva hladnim prešanjem sirovih sjemenki stabla kakaovca (Theobroma Cacao). Kakao u prahu, sličan proizvod, dobiva se fermentacijom i pečenjem sirovog kakaa. Oba su na sličan način korisna za zdravlje i bogata su kakaovim flavanolima, posebnom vrstom hranjivih tvari na biljnoj bazi s višestrukim koristima za zdravlje. Postupak pečenja kakaa može ukloniti znatan dio tih flavanola i tako smanjiti njegove zdravstvene koristi. Istraživanja su pokazala povezanost konzumiranja čokolade i smanjenog rizika od zatajenja srca i kardiovaskularnih bolesti. Dijetalna interventna ispitivanja pokazala su da kakao flavanoli (u sirovom kakau i u tamnoj čokoladi) imaju snažan utjecaj na krvožilni sustav, uključujući poboljšavanje krvnog tlaka i bolji rad trombocita. Ti rezultati pokazuju da redovito konzumiranje proizvoda od kakaa ili čokolade koji sadržavaju flavanole može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Nekoliko istraživanja o konzumaciji kakaa provedenih na osobama s koronarnom bolešću srca, dijabetesom tipa 2, visokim krvnim tlakom i drugim bolestima povezanima s kroničnim upalama pokazalo je da konzumiranje kakaa bogatog flavanolima može ublažiti upalne procese, vjerojatno zbog smanjene aktivacije monocita i neutrogila. To može smanjiti ili čak spriječiti vaskularne upale. Jedno istraživanje povezalo je konzumaciju flavonola iz kakaa s poboljšanim mentalnim performansama. To može biti posljedica povećanog cerebralnog protoka krvi, koji potiču flavanoli. Flavonoidi koji se nalaze u kakau štite neurone od oksidacijskih oštećenja i mogu imati važnu ulogu u regulaciji oksidativnog stresa, jednog od glavnih uzroka smanjenja kognitivnih funkcija. Kakao sadržava i hormone sreće, dopamin i serotonin, koji smanjuju stres i depresiju te pojačavaju pamćenje i koncentraciju. Čokolada ima obilje zasićenih masnoća, pa i kolesterola, što može biti problematično za bolesnike s povišenim kolesterolom i trigliceridima u krvi. Zbog toga svaki dan treba konzumirati samo komadić čokolade.

Jasminka Knežević
Samo umjerena konzumacija
Iako je kakao odličan spoj koji se može sigurno koristiti, važno je napomenuti da većina čokoladnih proizvoda sadržava dodatne sastojke, koji mogu premašiti zdravstvene koristi kakaa, a pretjerana konzumacija tih proizvoda može imati štetan učinak. Dodavanje mlijeka i šećera kakao prahu može utjecati na biološku raspoloživost flavanola.

Organski i sirovi kakao prah
Da biste na siguran način uključili kakao u svoju prehranu i iskoristili sve njegove prednosti, najbolje je upotrebljavati organski i sirovi kakao prah. Prekomjerna konzumacija slatkih napitaka od kakaa i drugih visokokaloričnih čokoladnih proizvoda može dovesti do povećanja tjelesne mase. Kada se u prehranu dodaju takve slatke i visokokalorične namirnice, ključno je biti umjeren.

Čokolada s najmanje 70 % kakaa
Plod kakaa ima jajolik oblik, može težiti do pola kilograma i biti dug 30-ak centimetara. Unutar ploda nalazi se bijelo meso i od 20 do 60 sjemenki. Svaka sjemenka kakaa ima 50 posto masnoće, zbog čega je pogodna za izradu maslaca. Ako je sirovi kakao prah preteško pronaći, organski kakao prah ili tamna čokolada s najmanje 70 % kakaa zadržavaju mnoga antioksidativna svojstva.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike