Zdravlje
SAVJET OKRUŽITE SE UGODNIM MIRISIMA

Reakcija na mirise uvijek je vrlo osobna
Objavljeno 30. siječnja, 2023.
Dim cigarete, parfemi, ispušni plinovi i proizvodi za čišćenje neki su od najčešćih mirisa koji izazivaju glavobolju. J.Kn
Univerzalna vanilija i ruža
Neki mirisi, posebice vanilija i ruža, gotovo su univerzalno omiljeni. Djeluju kao opuštajući pojačivači raspoloženja. Ti ugodni mirisi poboljšavaju naše raspoloženje, ali ponekad i narušavaju našu prosudbu.

Limun odlično osvježava
Ako niste dobro raspoloženi, posegnite za mirisom citrusa. Limun ima osvježavajući učinak, podiže raspoloženje i pomaže kod nedostatka koncentracije. Idealan za sve koji trebaju učiti, u školi ili na fakultetu.

Bergamot za mišiće
Ulje bergamota pogoduje dobrobiti cijelog organizma. Smanjuje bolove u zglobovima i mišićima, potpomaže zdravu probavu i djeluje protiv napuhivanja, snažno djeluje protiv depresije i anksioznosti, potiče apetit i uravnotežuje probavne probleme.

Odgovor na miris je emotivan
Za razliku od ostalih osjetila, glavni odgovor na miris je emotivan. Tomu bi mogao biti razlog što olfaktorne informacije ne prolaze kroz iste senzore prije nego što dođu do mozga kao kod drugih osjetila, stvarajući jači emocionalni i praiskonski osjećaj.

Sandalovina povećava samopouzdanje
Mirisi djeluju kao opuštajući pojačivači raspoloženja. Ugodni mirisi poboljšavaju naše raspoloženje, ali ponekad mogu i narušavati prosudbu. Neki ugodni ali reski mirisi, poput paprene metvice i limuna, dokazano je, izoštravaju rasuđivanje, poboljšavaju radne performanse i povećavaju budnost. Poznati mirisi doma mogu na nas djelovati smirujuće, čak i utješno. Tamne, bogate arome općenito mogu stvoriti osjećaj udobnosti. Da bi se soba činila većom, rabite mirise krastavaca, aloje vere ili citrusa. Mirise prepoznaje najstariji dio mozga, limbički sustav. Mirisi za koje je odavno poznato da povećavaju samopouzdanje su miris orhideje i sandalovine.

Najčitanije iz rubrike