Sport
BIJELO-PLAVI ŽELE RAZVESELITI SUMNJIČAVE NAVIJAČE

Igrači odlaze, ambicije ostaju: Nikad ne gledam koga više nemam, a mi imamo dobru i kvalitetnu momčad
Objavljeno 28. siječnja, 2023.
Za pobjedu nad Goricom morat ćemo biti bolji nego protiv Rijeke - kaže trener NK-a Osijek

Nogometaši Osijeka u nedjelju će drugi put uzastopno biti domaćini na početku drugog dijela sezone. Nakon remija s Rijekom prošlog vikenda, ovaj put u Gradski vrt stiže posljednjeplasirana momčad prvenstva Gorica.



Bijelo-plavi nisu uspjeli uzeti sva tri boda na premijeri protiv Rijeke, pa im se pobjeda nad Velikogoričanima nameće kao imperativ. Osim toga, navijači, koje su prilično uznemirili brojni odlasci igrača ove zime, žele dobiti dokaz kako kadar s kojim sada raspolaže trener Rene Poms ima kvalitetu zadržati visoke rezultatske ambicije. U biti, u Gradskom vrtu se nisu odrekli ničega, iako će se u utrku za prvaka teško moći uključiti, no držat će se Pomsove mantre "idemo pobjeđivati što je više moguće, pa ćemo vidjeti gdje ćemo završiti". S Rijekom nije krenulo prema tim planovima, a protiv Gorice ključna stvar bit će produžiti razdoblje pritiska i dobre igre koje je u tom prvom susretu trajalo tek 30-ak minuta.

Neugodna Gorica


Jedan od bitnih faktora opet će biti i vremenski uvjeti koji ne idu naruku momčadima koje žele napadati, a Osijek će imati upravo takve namjere u susretu s Goricom. Zbog lošeg vremena dio treninga prošlog tjedna momčad nije mogla odrađivati u Gradskom vrtu.

- Zbog lošeg vremena koje je itekako utjecalo na stanje naših terena bili smo prisiljeni dva treninga odraditi u Bijelom Brdu na umjetnoj travi. Nisu to optimalni uvjeti za rad, ali što sad možemo. Svejedno mislim kako smo odradili sve što smo planirali te da Goricu dočekujemo spremni - kaže Rene Poms, trener nogometaša Osijeka.

Nije Pomsu lako živjeti u priči "svaki tjedan najmanje jedan igrač manje". Tijekom ovoga ostao je bez prvog vratara Ivice Ivušića, koji će karijeru nastaviti u ciparskom Pafosu.

- Momčad nam izgleda nešto drukčije nego jesenas, pa čak i u odnosu na susret s Rijekom. Međutim, takve su stvari u nogometu normalne. Klub je zauzeo određeni smjer koji podržavam, a osobno nikada ne gledam koga nemam, već koga imam na raspolaganju za sljedeću utakmicu. Prema mom sudu imamo dobru momčad, talentirane igrače i, što je posebno važno, vrlo kvalitetnu atmosferu. Za susret s Goricom svi su nam spremni, svi žele igrati, ambiciozni su, što mene kao trenera jako veseli - kaže Poms.

Gorica čvrsto u rukama drži prvoligaški "fenjer". Međutim, prvi nastupi u nastavku sezone pokazali su kako su u uzlaznoj putanji, a posebno su to demonstrirali u prošlom nastupu kada su uspjeli uzeti bod na Maksimiru.

- Ne smije nas ni slučajno zavarati njihov plasman. Imaju novog trenera, imaju novu energiju, pa moramo biti svjesni koliko nas čeka težak posao u tom susretu. Morat ćemo biti na top-razini ako ih želimo pobijediti. Protiv Dinama su pokazali čvrstinu i kvalitetu, pa ne očekujem ništa manje od njih i u susretu s nama - poručuje trener bijelo-plavih.

Poms dvoji


Bit će zanimljivo vidjeti kakve će taktičke odluke donijeti Poms. Nije baš bio zadovoljan kako je momčad funkcionirala nakon prvih pola sata protiv Rijeke. Posebno se to odnosi na velike prostore koji su se pojavljivali u sredini terena jer su Jugović i Nejašmić bili prepušteni sami sebi bez očekivane pomoći ofenzivaca kada je trebalo razgrađivati napade suparnika. Osim toga, u konkurenciju za momčad vraćaju se Jevhen Čeberko i Marin Leovac, koji su jesenas bili neizostavni dio udarne postave.

- Veseli me što su nam njih dvojica opet na raspolaganju. Jesenas su nam bili važni oslonci, a što se tiče njihove uloge u susretu protiv Gorice, odluka će pasti nakon današnjeg treninga. Znate kako uvijek konačnu odluku oko momčadi donosim nakon što odradimo posljednji trening prije susreta - objašnjava Poms.

Tijekom tjedna uvježbavale su se varijante s trojicom i četvoricom u posljednjoj liniji, a što se same momčadi tiče, ona neće doživjeti neke posebne promjene u odnosu na susret protiv Rijeke. Tek jedna je sigurna, a ona će se dogoditi na vratima gdje će umjesto Ivušića opet stajati Marko Malenica.

- Spreman sam i odlično se osjećam. Bio sam strpljiv sve ovo vrijeme, a trenirao sam kao da ću svakog vikenda braniti. Iskreno, jedva čekam utakmicu jer na treninzima izgledamo odlično. Mislim kako ni protiv Rijeke nismo bili loši, a očekujem kako ćemo protiv Gorice biti još bolji i doći do željene pobjede - rekao je Marko Malenica, koji je opet prvi vratar bijelo-plavih.

Što se njega tiče, ne bi trebalo biti razloga za brigu. Iskustva ima pregršt, a tijekom Ivušićeve ere nije posve trunuo na klupi jer prošle sezone ujesen, dok je Ivušić bio ozlijeđen, odlično je odradio svoju zadaću. Osim Gorice, u nedjelju će mu prijetiti i neugodni uvjeti za igru koji za vratare znaju biti škakljivi.

- Sklizak i blatan teren kakav se očekuje u nedjelju nije idealan uvjet za nas vratare, ali moramo se tome prilagoditi. U takvim je okolnostima ključno biti maksimalno koncentriran baš na svakoj lopti jer moguća su svakakva iznenađenja - kaže Malenica.

Navijači se, pak, nadaju kako rezultatskog iznenađenja neće biti. Osječanima je pobjeda potrebna zbog više razloga. Prvi je jasno vezan uz učvršćivanje treće pozicije, a oni sekundarni su vezani uz opće ozračje oko kluba. Nakon brojnih odlazaka stalno se provlače razni upitnici nad sudbinom i budućnosti NK-a Osijek, a najbolji odgovor na te "crne" špekulacije svakako bi bilo nekoliko vezanih pobjeda osječke momčadi.

Nema dvojbe kako je Osijek izgubio dio kvalitete koju je imao jesenas, ali isto tako unutar momčadi postoje igrački resursi koji bi morali biti dovoljni da nadoknade sve one koji su otišli ove zime. Susret protiv Gorice dobra je prilika da ti resursi s papira prijeđu na travnjak.

Dalibor Keler
OSIJEK - GORICA

Nedjelja, 15 sati

       Malenica       Banić

       Barišić       Majstorović

       Žaper       Ćosić

       Čeberko       Bralić

       Gržan       Krizmanić

       Nejašmić       Mrzljak

       Jugović       Suk

       Leovac       Petković

       Caktaš       Pršir

       Lovrić       Fućak

       Mierez       Matavž

Stadion: Gradski vrt

Kapacitet: 18.856

Sudac: Ivan Bebek (Rijeka).

TABLICA
1.Dinamo       17       13       3       1       48:17       42

2.Hajduk       18       11       5       2       35:20       38

3.Osijek       18       9       4       5       30:22       31

4.Varaždin       19       7       6       6       23:24       27

5.Sl. Belupo       19       7       6       6       16:27       27

6.Istra 1961       17       5       6       6       15:18       21

7.Lokomotiva       18       5       4       9       23:29       19

8. Rijeka       18       4       4       10       18:28       16

9.Šibenik       18       1       10       7       11:21       13

10.Gorica       18       1       6       11       11:24       9

19. KOLO SUPERSPORT HNL
PETAK

Varaždin - Sl. Belupo 1:0(0:0)

SUBOTA

15 sati

Šibenik - Rijeka

17.10

Dinamo - Lokomotiva

NEDJELJA

15 sati

Osijek - Gorica

17.10

Istra 1961 - Hajduk

međusobni susreti

OSIJEK – GORICA

18       7       6       5       21:22

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike