Novosti
NIZ SPOROVA ZBOG IMENA I ŽIGA

Pevec tvrdi da je pobijedio Pevex, oni ga demantiraju
Objavljeno 28. siječnja, 2023.
Pevec i Pevex d.d. vode jedan ovršni i dva parnična postupka te 9 upravnih sporova

Zdravko Pevec, nekadašnji vlasnik lanca trgovina Pevec, kojeg su kasniji vlasnici 2020. preimenovali u Pevex, u petak je u priopćenju za javnost ustvrdio kako mu je Upravni sud dao za pravo te da se Pevex prema sudskoj odluci više ne smije zvati Pevex, no iz te tvrtke to su odmah demantirali. Pevec je priložio i presudu Upravnog suda kojom se odbija kao neosnovan prijedlog Pevexa za poništenje rješenja tuženika (Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo), "kojim je prihvaćen prijedlog zainteresirane osobe za proglašavanjem ništavnim žiga broj Z20190554" Pevexa.



"Za mene to znači da i dalje mogu slobodno komunicirati da Pevex nema zaštićen ni jedan žig Pevexa", tvrdi Zdravko Pevec, dodajući kako "nije čudno što je prvo na moju stranu stao Državni zavod za intelektualno vlasništvo, a sad i Upravni sud". Ističe da je to "pametnom dosta, ali očito ne i onima iz novog Pevexa koji žele preprodajom moje kompanije višestruko zaraditi i potom se izgubiti". Pevec tvrdi da "im to neće proći" i da "medijskim presingom žele stvoriti privid kako je riječ o čistim poslovima, no ne govore kako žele prodati Pevex po 30 puta višoj cijeni od knjigovodstvene vrijednosti". "Domogli su se tvrtke za samo 30-ak milijuna eura, a sad traže pola milijarde", ističe, dodajući kako su ga natjerali da vodi gotovo 50 raznih sporova. "Tako dalje neće ići, ili ćemo se nagoditi ili će svi izgubiti jako puno novca", ističe.

Nasuprot tome, iz Pevexa d.d. oglasili su se priopćenjem "vezano uz senzacionalističke, obmanjujuće i iracionalne izjave Zdravka Peveca". Ističu da tvrtka bez ikakvih ograničenja koristi ime Pevex, a pod imenom Pevex d.d. upisana je u sudski registar i sukladno tome posluje i sudjeluje u pravnom prometu. "Pevex d.d. je ovlašteni nositelj ukupno 16 žigova, od toga su tri žiga Pevec i dva Pevex te je kao takva upisana u registar žigova", ističu. Podsjećaju da je između tvrtke Pevex d.d. i Zdravka Peveca u tijeku jedan ovršni i dva parnična postupka te devet upravnih sporova. "Vezano za žigove Pevex, koje je zaštitila i registrirala tvrtka Pevex d.d., u tri je postupka Zdravko Pevec odbijen, dok mu je u dva prihvaćen zahtjev pred Državnim zavodom za intelektualno vlasništvo te je tvrtka Pevex d.d. pokrenula upravne sporove. Nijedan postupak nije pravomoćno okončan", ističu, dodajući da je samo u jednom postupku sud donio odluku - "za žig Pevex tako lako" - u korist tvrtke Pevex d.d..

"Pred upravnim sudom vode se i postupci za žigove Pevec koje je zaštitila i registrirala tvrtka Pevex d.d. Stranke u upravnom sporu obvezuje pravomoćna presuda suda, pri čemu se napominje da i nakon što sud donese odluku svaka stranka ima pravo na podnošenje žalbe Visokom upravnom sudu. Tvrtka Pevex d.d. će kao nositelj žigova i nadalje koristiti sve zaštićene i upisane žigove Pevec i Pevex", zaključuju.

Igor Bošnjak
DUG 700.000 EURA
Pevex d.d. ističe kako Zdravko Pevec ponovno iskrivljuje činjenice. Naglašavaju kako je Pevec trenutno tvrtki Pevex d.d. po pravomoćnim presudama dužan više od 700.000 eura te ih zato još više začuđuju objave njegovih neistinitih navoda, za koje kažu da narušavaju ugled tvrtke Pevex d.d. te će “štiteći svoju reputaciju biti prisiljena braniti interese kompanije svim raspoloživim pravnim sredstvima”. “Svjesno manipulirajući medije jer nema na sebi financijske imovine pa samim time ni odgovornosti, Pevec koristi medije kao polugu ostvarivanja svojih interesa, čineći pritom veliku štetu tvrtki Pevex d.d. Zbog toga će Pevex financijsku zadovoljštinu biti prisiljen tražiti od onih medija koji će objavljivati laži Zdravka Peveca”, ističu.