Novosti
UBIO JE TRI OSOBE U TENJI: REIHL-KIRA, ZOBUNDŽIJU I KNEŽEVIĆA

Gudelj izlazi na uvjetnu slobodu?
Objavljeno 28. siječnja, 2023.
Antunu Gudelju (76), prema odluci Županijskog suda u Varaždinu, odobren je uvjetni otpust nakon izdržavanja 20-godišnje zatvorske kazne zbog trostrukog ubojstva 1991. godine. Gudelj je na punktu u Tenji, pucajući u automobil, ubio tadašnjeg načelnika osječko-baranjske policije Josipa Reihl-Kira, potpredsjednika Izvršnog vijeća Osijeka Gorana Zobundžiju i osječkog vijećnika Milana Kneževića. Pucnjavu je preživio Milan Tubić, koji je tada teško ranjen. Stradali su toga dana išli u Tenju na pregovore s pobunjenim Srbima.

Gudelj je na izdržavanju kazne u Lepoglavi nakon što je 2008. godine na Županijskom sudu osuđen na tada maksimalnih 20 godina zatvora, a Vrhovni sud je tu presudu iduće godine potvrdio. Iako je rješenje varaždinskog suda o puštanju na uvjetnu slobodu Gudelja doneseno, on je još uvijek u Lepoglavi, jer će se odlučivati o žalbi državnog odvjetništva. Odvjetništvo smatra da Gudelju nije smio biti odobren uvjetni otpust jer ima za izdržavanje još više od dvije godine dosuđene kazne zatvora i da skraćivanje kazne zatvora nije opravdano s obzirom na težinu i brojnost kaznenih djela za koje je osuđen.

Gudelju se zbog zločina u Tenji sudilo tri puta, prvi put osuđen je na 20 godina zatvora 1994. godine, i to u odsutnosti jer se odselio u Australiju. Dvije godine kasnije uhićen je u zračnoj luci Frankfurt i izručen Hrvatskoj. Počelo mu je na osječkom sudu drugo suđenje, no 1997. godine, odlukom Vrhovnog suda, postupak je obustavljen na temelju Zakona o općem oprostu. Gudelj se vraća u Australiju, a Ustavni sud četiri godine kasnije poništava odluku Vrhovnog suda i vraća slučaj na početak. Kako je Gudelj sve te godine bio u Australiji, raspisana je tjeralica i australskim pravosudnim tijelima proslijeđen je zahtjev za njegovim uhićenjem i ekstradicijom u Hrvatsku. To je i učinjeno u ljeto 2007., kada je počelo treće suđenje koje je okončano pravomoćnom presudom. Većinu kazne Gudelj je proveo u zatvoru u Lepoglavi, a u dužinu kazne uračunalo mu se i vrijeme provedeno u pritvoru sredinom 90-ih godina te nakon izručenja iz Australije 2007. M.Bugarić
Možda ste propustili...

VJERUJE U DOGOVOR LIJEVIH I DESNIH

Milanović: Istanbulska konvencija nije bitna

JEDAN OD VODEĆIH HRVATSKIH PEDAGOGA

Preminuo Vlatko Previšić

PROJEKT DOLINA VODIKA SJEVERNI JADRAN

Od 2028. godine stizat će 5000 tona vodika