Sport
USKORO UPRAVNI ODBOR HRS-A

Čeka se Horvatova zamjena, 1. veljače ime novog izbornika?
Objavljeno 28. siječnja, 2023.
Gleda se prema početku veljače i prvoj konstituirajućoj sjednici Upravnog odbora Hrvatskog rukometnog saveza

Svjetsko rukometno prvenstvo ušlo je u svoju završnicu, ondje više nema Hrvatske, koja se (pre)rano i uz dosta kritika na račun izbornika Hrvoja Horvata vratila kući, a nakon nekoliko dana teških riječi sve je nekako utihnulo.



No to je samo zatišje pred buru. Bolje reći, burin, jer sumnjamo da će neki jači vjetrovi zapuhnuti uskoro u hrvatskom rukometu. Trenutno, naime, vlada potpuna tišina oko odluke o novom izborniku i nasljedniku Hrvoja Horvata, koji je palac dolje dobio od javnosti, ali i od HRS-a. Što nikako ne znači da se ne radi daleko od očiju javnosti.

Početak mjeseca


Uostalom, neki od kandidata već su otkrili da su se sastali s nekim ljudima iz Hrvatskog rukometnog saveza. Sasvim je za očekivati kako ćemo novog izbornika dobiti 1. veljače. Tada će se, naime, održati prva konstituirajuća sjednica Upravnog odbora Hrvatskog rukometnog saveza. Znači, prva točka bit će vezana uz prethodnu skupštinu, a onda nakon toga trebala bi na dnevni red doći točka, odnosno točke, koja najviša zanima javnost, a to je razrješenje dužnosti dosadašnjeg izbornika i imenovanje novog. Prethodno će koordinator za struku u HRS-u Lino Červar podnijeti izvještaj, a prije toga će još uvijek aktualni izbornik podnijeti izvještaj koordinatoru. Lino Červar nakon usvajanja ili odbijanja izvješća predložit će hoće li se s dosadašnjim izbornikom nastaviti suradnja ili će ona biti prekinuta. Bez obzira na to što dio reprezentativaca šalje poruke o podršci sadašnjem izborniku, apsolutno nitko ne vjeruje da će Hrvoje Horvat i u sljedećem razdoblju biti hrvatski izbornik. Uostalom, i iz Hrvatskog rukometnog saveza odmah nakon završetka rekli su kako deveto mjesto smatraju podbačajem. Stoga će slijediti odluka o novom izborniku, kojeg treba potvrditi Upravni odbor, a nakon prijedloga svih kandidata koordinatora. Tako izgleda postupak u Hrvatskom rukometnom savezu u ovakvim i sličnim odlukama, no ne sumnjajte da će se već prije službenog dizanja ruku ispregovarati s budućim izbornikom, pa će ostali kandidati služiti samo kao privid za demokratičnost.

Perkovac i Obrvan


Zasad se tek u medijima pronalaze potencijalni kandidati. Želju za preuzimanjem izborničke funkcije javno su izrekli Goran Perkovac i Ivica Obrvan. Vlado Šola rekao je da je spreman participirati u novom stožeru, ali ne i za izborničku funkciju. Među kandidatima sigurno će biti i Slavko Goluža, a pitanje je i kakva je budućnost Ivana Balića. Je li on još uvijek u kombinacijama za izbornika? Jer u HRS-u najbolje dokazuju onu: "Stalna na tom svijetu samo mijena jest." Uoči Svjetskog prvenstva ideja je bila jedna osoba (Balić) kao zamjena za Horvata ako on ne ostvari željeni rezultat (plasman u četvrtfinale). Nakon završetka SP-a najizgledniji je bio drugi kandidat, a u ovom trenutku potpuno je nepredvidljivo tko je najizgledniji. Da taj i postoji, možda više neće biti tako izgledan sljedećeg tjedna, uoči odluke. Sigurni smo da ćemo prvoga dana mjeseca koji službeno označava kraj rukometnog ludila dobiti izbornika. Jer se reprezentacija okuplja već početkom ožujka. Naime, 8. ožujka Hrvatska gostuje u Nizozemskoj u sklopu kvalifikacija za EP, a 12. ožujka istog će suparnika ugostiti u Osijeku.
Krešimir Lacković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike