Magazin
NJEMAČKA NA RASKRIŽJU

Scholz o isporuci Leoparda: Imajte povjerenja u mene!
Objavljeno 28. siječnja, 2023.

U posljednje vrijeme povećan je pritisak na njemačkog saveznoga kancelara Scholza da dopusti isporuku tenkova "Leopard 2" Ukrajini. Sad bi se to moglo i dogoditi ako i SAD isporuči tenkove. Pentagon je reagirao suzdržano... Aktualnu situaciju analizirao je DW (iz priloga aj/tagesschau.de), čiji prilog uz neznatne prilagodbe prenosimo u cijelosti.



Prema pisanju više medija njemački savezni kancelar Olaf Scholz sad je, navodno, spreman odobriti isporuku tenkova "Leopard 2" Ukrajini. Ali, on očito za to postavlja jedan uvjet. Prema informacijama novina Süddeutsche Zeitung, Scholz je u telefonskom razgovoru s američkim predsjednikom Joeom Bidenom dao na znanje da Njemačka može isporučiti tenkove "Leopard 2" ako i Sjedinjene Države stave Ukrajini na raspolaganje svoje tenkove tipa "Abrams". U razgovoru vođenom prošlog tjedna Biden se navodno nije jasno očitovao o američkom stajalištu.

I njemačke novine Bild javljaju, pozivajući se na vladine krugove, da je Scholz spreman odobriti i njemačke isporuke "Leoparda 2" te dopustiti da partneri unutar NATO-a Ukrajini pošalju te tenkove proizvedene u Njemačkoj, ako SAD ispuni navedeni uvjet. Prema tom izvještaju Scholzu je stalo do toga da Europa i SAD samo zajedno isporučuju Ukrajini borbene tenkove, kako ruski predsjednik Vladimir Putin ne bi mogao praviti razdor unutar NATO-a. Taj argument je Scholz već ranije naveo kao obrazloženje za svoje odugovlačenje.

NAGLI PREOKRET


Njemačka vlada sada želi "pokušati zajedno sa što je moguće više partnera staviti na raspolaganje prvi bataljun na visokoj borbenoj razini", rekao je Scholz proteklog tjedna u njemačkom parlamentu obrazlažući odluku vlade da Ukrajini isporuči tenkove njemačke proizvodnje Leopard te da i drugim zemljama dopusti isporuku. On je istodobno naglasio da je njegov cilj uvijek bio spriječiti širenje rata u Ukrajini na NATO. Zato je "ispravno da nikada ne stavljamo na raspolaganje te oružane sustave sami nego uvijek u uskoj suradnji", istaknuo je kancelar osvrćući se time na kritike koalicijskih partnera zelenih i liberala koji su mu predbacivali oklijevanje kod pitanja isporuke oklopnih vozila. Njemačka mora kod podrške Ukrajini uvijek jasno pokazati da "istodobno želi spriječiti pretvaranje ovog rata u rat između Rusije i NATO-a", rekao je Scholz.

Kancelar je istodobno izričito odbio isporuku borbenih zrakoplova Ukrajini. "Kod tog stajališta nije se ništa promijenilo i neće se ništa promijeniti", naglasio je Scholz. Zamjenik ukrajinskog ministra vanjskih poslova Andrij Melnik je prethodno zatražio od Zapada stvaranje alijanse za isporuku borbenih zrakoplova njegovoj zemlji. Scholz je također naglasio: "Neće biti direktnog sudjelovanja NATO-ovih vojnika u ratu u Ukrajini", te istodobno zajamčio daljnju podršku: "Mi ćemo Ukrajinu podržavati oružjem tako dugo i toliko koliko je to nužno".

KRITIKE IZ MOSKVE


Kancelar se direktno obratio i "građankama i građanima, koji su zabrinuti zbog te odluke": "Imajte povjerenja u mene. Imajte povjerenja u Saveznu vladu". I obećao da će i ubuduće djelovati u dogovoru sa saveznicima kada je riječ o podršci Ukrajini, "bez da zbog toga u pogrešnom smjeru rastu rizici za našu zemlju".

Prva kritika odluke Savezne vlade stigla je iz ruskog veleposlanstva u Berlinu. Njemačka se time odrekla svoje povijesne odgovornosti prema Rusiji, objavilo je veleposlanstvo i dodalo da je odluka krajnje opasna i podiže sukob na jednu novu razinu. A u prvoj reakciji iz Moskve i rusko Ministarstvo vanjskih poslova je oštro osudilo odluku njemačke vlade. To je isto što i "unaprijed planirani rat" protiv Rusije, izjavila je glasnogovornica tog ministarstva Maria Zaharova.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je zahvalio njemačkom kancelaru i Njemačkoj za obećanu isporuku Leoparda. "Njemačka borbena oklopna vozila, proširena podrška oružjem i misije za obuku vojnika te zeleno svjetlo za isporuku sličnog oružja od partnerskih država", tako je Zelenski sažeo sadržaj telefonskog razgovora sa Scholzom vođenog danas. Ukrajina je kancelaru i svim prijateljima Ukrajine u Njemačkoj iskreno zahvalna, objavio je Zelenski na Twitteru.

Isporuku njemačkih oklopnih vozila na Twitteru je komentirao i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg: "U jednom kritičnom trenutku ruskog rata oni mogu Ukrajini pomoći da se obrani, pobijedi i etablira kao neovisna nacija."

Odluku njemačke vlade pozdravili su i britanski premijer Rishi Sunak i francuski predsjednik Emmanuel Macron. Sunak je na Twitteru napisao da je to ispravna odluka, a Macronov ured je naglasio da ovaj korak podupire francusku isporuku oklopnih vozila tipa AMX10-RC. Njemačka vlada je također odlučila da će i drugim zemljama dati dopuštenje za isporuku Leoparda. U utorak je stigao takav zahtjev iz Poljske, a danas su Španjolska, Nizozemska i Finska najavile da su i one spremne isporučiti ta oklopna vozila Ukrajini.

SVI ŽELE LEOPARDA


Njemački Leopard 2 težak je oko 60 tona, dug oko deset metara i smatra se jednim od najboljih borbenih tenkova na svijetu. Njihova potražna je velika diljem svijeta, najviše u Europi. Od Hrvatskoj bližih, susjednim država, s Leopardima dobro stoji i Mađarska. Prema medijima Mađarska je 2020. iznajmila 12 tenkova Leopard 2A4 od proizvođača Krauss-Maffei za potrebe obuke. Pored toga, ove godine stižu 44 nova Leopard 2A7. Isporuka Ukrajini je malo vjerojatna zbog dobrih odnosa premijera Viktora Orbana i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Mađarska je 2022. imala ukupno 176 borbenih tenkova različitih vrsta

Njemački proizvođač Krauss-Maffei Wegmann proizveo je više od 3.500 tenkova Leopard 2 od početka proizvodnje 1978. Njegovo glavno oružje je top glatke cijevi od 120 mm. Prema Bundeswehru, to znači da ciljevi na udaljenosti od nekoliko kilometara mogu biti pogođeni dok stoje ili se kreću. Njegov maksimalni domet je pet kilometara. Prema Bundeswehru, prednosti Leoparda leže u kombinaciji vatrene moći, oklopne zaštite i mobilnosti. Brz je i može doseći brzinu i do 70 km na sat. Ima relativno štedljiv motor na dizel. Osim Njemačke, koristi ga još najmanje 14 zemalja u različitim prilagođenim i suvremenijim varijantama. Sve zemlje koje u Europi imaju u svom naoružanju i njemačke tenkove Leopard 2, članice su NATO-a - osim Finske. Hrvatska ne posjeduje Leoparde... (D.J.)
Možda ste propustili...

PROF. DR. SC. ENES KULENOVIĆ, FAKULTET POLITIČKIH ZNANOSTI SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

Agresivni politički akteri svojim istupima štete razvoju demokratske kulture

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG (I)

Populizam prelazi granice normale

Najčitanije iz rubrike