Magazin
DIANA TOPČIĆ-ROSENBERG OSNIVAČICA UDRUGE POSVOJITELJA ADOPTA

U Hrvatskoj živi oko stotinu djece podrijetlom iz afričkih država
Objavljeno 28. siječnja, 2023.

Kada govorimo o međudržavnom posvajanju, treba razlikovati države koje su potpisnice Haške konvencije o posvajanju i one koje nisu - navodi Diana Topčić-Rosenberg, osnivačica udruge posvojitelja Adopta, organizatorica i voditeljica prve konferencije za posvojitelje u Hrvatskoj, te u nastavku svog komentara za Magazin, piše:



- Haška konvencija služi tome da se prevenira potencijalna trgovina djecom i osigurava da u državama potpisnicima postoje procedure i legalna tijela koja vode računa o zaštiti prava djece. Međutim, način kako je uređeno posvajanje iz tih država od strane Središnjeg tijela RH vrlo je ograničeno. Nedostaje javno dostupnih informacija iz kojih država je moguće posvojiti, koga se može posvojiti, kakva je procedura, što naše Središnje tijelo pri Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike može napraviti, koji su troškovi, itd. Zbog tih razloga ljudi se okreću trećim državama, onima koji nisu potpisnici Haške konvencije i informacijama iz nedovoljno provjerenih izvora.

- Mislim da je dobro da se na nivou Europske unije zauzme stav (europarlamentarci će na idućoj plenarnoj sjednici u veljači raspravljati o međudržavnim posvojenjima, nap. u.). Naime, i u drugim članicama EU-a vode se postupci zbog posvajanja iz DR Kongo, na primjer. U Belgiji je u tijeku postupak ispitivanja posvajanja na 15-ero djece za koje se sumnja da postupak nije uključivao pristanak bioloških roditelja, a za četvero djece utvrđeno je da su oteta iz biološke obitelji. Sada sudovi trebaju odlučiti što je u najboljem interesu te djece, koja godinama žive u Belgiji. To su jako mučne situacije i jako stresne za sve, pogotovo djecu.

- Što se tiče hrvatskih sudova, način kako su naši sudovi, bez provjera, priznavali odluke sudova u DR Kongo ili Liberiji doista je neobičan i vrlo različit od načina kako se to radi u drugim demokratakim državama s vladavinom prava. Saznali smo prije gotovo mjesec dana da se u slučaj uključila i SOA te da je osnovano međuresorno tijelo koje istražuje sve aspekte dosadašnje prakse. Mislim da je vrijeme da javnost sazna zaključke tog međuresornog tijela i saznanja SOA-e. Meni je nevjerojatno da to do sada nisu učinili. Tek tada se može početi raspravljati što i kako dalje.

- S obzirom na to da se stalno pozivamo na zaštitu djece, želim napomenuti da oko stotinu djece podrijetlom iz afričkih država živi u RH, pohađa vrtiće ili škole, pjeva u zborovima ili sudjeluje u sportskim natjecanjima. Oni čitaju novine, izloženi su stavovima zajednica u kojima žive. Kao država i društvo, odgovorni smo i da njih zaštitimo, prvo od napada, govora mržnje i osuda, a onda i od nesigurnosti o njihovu podrijetlu, načinu kako su postali dio našeg društva i vlastite budućnosti. I to treba napraviti odmah.

Darko Jerković
Najčitanije iz rubrike