Osijek
PROMJENE U GRADSKOM VIJEĆU

Šojat gubi mjesto jer je Kovač aktivirala mandat
Objavljeno 28. siječnja, 2023.
Još nije službeno potvrđeno, ali izvjesno je kako će na polovini svoga drugog mandata kao vijećnica u Gradskom vijeću Ivana Šojat, široj javnosti poznatija kao nagrađivana književnica i prevoditeljica, napustiti vijećnike klupe. Šojat je u svoj drugi mandat ušla na listi SDP-a umjesto Sonje Kovač.

SDP je na izborima za Gradsko vijeće Grada Osijeka održanim polovinom 2021. godine izborio ukupno šest vijećničkih mjesta. Šesto, posljednje na toj kandidacijskoj listi, bilo je ono Sonje Kovač. No kako je ona bila zaposlenica gradske administracije, što je nespojiva dužnost s vijećničkom, ona je svoje mjesto prepustila Šojat (koja je bila 12. na istoj listi).

No od prošlog tjedna Sonja Kovač više nije zaposlenica Grada Osijeka, nastavak svoje profesionalne karijere potražila je u tvrtki privatnog vlasništva, pa je odlučila aktivirati svoj mandat.

”Istina je da sam u gradskoj administraciji preuzela potrebnu dokumentaciju za aktiviranje moga mandata, ali je još nisam popunila. No izvijestila sam o svojoj namjeri kolege iz stranačkog Predsjedništva”, rekla nam je Kovač, priznavši kako je iznenađena brzinom kojom je vijest stigla do naše redakcije.

Koliko god bili brzi, nismo bili “prvi glas” Ivani Šojat jer je već znala ovu informaciju. Kaže kako o samom činu zamjene, što bi trebalo biti uobičajeno tehničko pitanje, nema nekakvog posebnog komentara. Ipak, željela bi da Sonja Kovač bude što aktivnija.

”Želim poručiti da bi se svaki onaj gradski vijećnik koji u četiri godine svoga mandata ne postavi ni jedno pitanje ili ne pokrene bar jednu inicijativu, po završetku mandata trebao stidjeti i u najmanju ruku zbog takve neaktivnosti ispričati se građanima Osijeka”, jasnog je stava Šojat.

Žao joj je što neće više biti u prilici s ove pozicije brinuti se o kulturi našeg grada jer je, kaže, bila u mogućnosti govoriti iz prve ruke. Tako je jedan od njezinih posljednjih govora o toj temi bio s namjerom skretanja pozornosti na plaće dijela djelatnika u HNK-u - trećina je njih na minimalnom iznosu.Još jedna inicijativa za koju se u više navrata zauzela ona je o osnivanju groblja za kućne ljubimce, koja bi s vremenom doista mogla zaživjeti.

Šojat nije članica SDP-a, a u politiku je ušla natječući se kao HDZ-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Osijeka, na izborima 2017. godine. Izgubila je u srazu s Ivanom Vrkićem, no u središte pozornosti došla je kada je dvije godine kasnije napustila tu stranku te kao nezavisna gradska vijećnica nastavila djelovati u Klubu SDP-a.

Može se očekivati kako će prestanak mandata Šojat, a početak mandata Kovač biti realiziran u drugoj polovini veljače za kada se očekuje sazivanje nove sjednice Gradskog vijeća. D. Kuštro
Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

Najčitanije iz rubrike