Osijek
U AZZO-U PREDSTAVLJEN VRIJEDAN PROJEKT

Učitelji o poduzetništvu prvo uče pa podučavaju
Objavljeno 27. siječnja, 2023.

Kroz projekt ćemo promovirati poduzetništvo kao vještinu i zanimanje budućnosti, ali i učitelje obrazovati za poduzetništvo. Rečeno je to na konferenciji za novinare održanoj u Agenciji za odgoj i obrazovanje (AZZO) u petak, gdje je predstavljen vrijedan projekt nazvan Učim poduzetništvo 5.0.



Dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, pojasnila je da je nositelj projekta AZZO, a partneri na projektu Vinco Innovation iz Norveške, Hrvatski savez učeničkih zadruga, OŠ Vođinci (Vukovarsko-srijemska županija) i OŠ “Silvije Strahimir Kranjčević” Levanjska Varoš (Osječko-baranjska županija).

- Ideja je ovog projekta da učitelji aktivno sudjeluju u poduzetništvu, ali i da educiraju učenike. Uočili smo potrebu za edukacijom učitelja upravo o toj temi. To konkretno znači da će oni kao edukatori učiti učenike kako da budu poduzetni, i to od ideje do konkretnog proizvoda. To će znanje pomoći učenicima da jednog dana sami mogu osnovati vlastitu tvrtku - pojasnila je dr. sc. Verica Jovanovski, viša savjetnica za fiziku i poduzetništvo u AZZO-u, koordinatorica projekta za dio koji se odnosi na poduzetništvo. Dodala je da naziv Učim poduzetništvo 5.0 ne znači poduzetništvo za ocjenu odličan (5), već je to tehnologija 5.0, koja će uskoro biti sadašnjost današnjih učenika.

Ružica Kandić, viša savjetnica za engleski i njemački jezik u AZZO-u, zajedno s kolegicom Jovanovski, koordinatorica je projekta o kojemu kaže: “Zaključili smo da su učeničke zadruge idealan medij da se učenici nauče poduzetništvu. Izradit ćemo priručnike za 20 učitelja iz 20 županija, a tema je kako upravljati učeničkim zadrugama. Također, zahvaljujući suradnji s partnerom Vinco Innovation, otići ćemo u Norvešku i vidjeti njihova iskustva s učeničkim poduzetništvom. Uz putovanja, predavanja i konferencije, kruna projekta bit će sajam učeničkih zadruga koji će se održati 2024. godine u Osijeku.”

Iz Norveške se online javila Barbara Salopek, direktorica tvrtke Vinco Innovation. Ta magistra ekonomije već 16 godina živi i radi u Norveškoj, a o projektu kaže: “Naša se tvrtka bavi istraživanjima. Cilj je ovog projekta da norveška iskustva prenesemo kolegama iz Hrvatske, a poanta je suradnje da učitelji i učenici iz Hrvatske dobiju poduzetnička znanja.”

Partner na projektu je Hrvatski savez učeničkih zadruga u čijem radu sudjeluje Dragica Benčik, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec. “Okupljamo 670 učeničkih zadruga, a 20-ak ih čeka da formalizira svoje članstvo. Riječ je o izvannastavnoj aktivnosti u kojoj djeca nastoje osmisliti, kreirati i proizvesti svoj proizvod. Zadruge su atraktivne i zato što mogu ostvariti vlastiti prihod te ga koristiti za potrebe zadruge i škole”, pojasnila je Benčik.

Vesna Latinović
ISKUSTVA IZ PRAKSE
Nataša Šego, ravnateljica OŠ “S. S. Kranjčević” iz Levanjske Varoši, i Katica Gudelj, ravnateljica OŠ Vođinci, prenijele su iskustva iz svojih škola. Zaštitni znak učeničke zadruge OŠ Vođinci je zlatovez, a prije nekoliko godina imali su najljepši školski vrt u Hrvatskoj. “U našoj školi u Levanjskoj Varoši učenici uče obrađivati drvo i krojiti odjevne predmete”, rekla je ravnateljica Šego.

Možda ste propustili...

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike