Osijek
MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA

Holokaust se nikada više ne
smije ponoviti, a sve njegove
žrtve ne smiju pasti u zaborav
Objavljeno 27. siječnja, 2023.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta tradicionalno je obilježen komemoracijom ispred spomenika "Majka i dijete" kipara Oscara Nemona (rođen kao Oskar Neumann u Osijeku 1906.), u neposrednoj blizini zgrade u kojoj se nalazi sjedište Židovske općine Osijek.



Predsjednik Židovske općine Osijek Damir Lajoš, podsjetio je kako se Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta prema odluci Ujedinjenih naroda obilježava 27. siječnja, na dan kada je sovjetska Crvena armija 1945. godine oslobodila najveći i najzloglasniji nacistički koncentracijski logor Auschwitz, koji se nalazio na teritoriju Poljske.



- Židovska je općina u Osijeku neposredno prije Drugog svjetskog rata imala nešto više od 2500 članova, dok se pretpostavlja da je u Osijeku živjelo oko 3000 Židova. Nakon rata u općini je bilo 300 ljudi, što znači da smo doslovce desetkovani. Danas nas je u tri županije ukupno 150, a u Osijeku stotinjak. Razlika između današnjih brojki i onih nakon kraja Drugog svjetskog rata u pravilu leži u činjenici da uvijek imamo pravo i mogućnost doseljavanja u Izrael, na što se odlučuje jako mnogo ljudi u potrazi za boljim poslom i slično - rekao je Lajoš.



Dodao je kako osnovna poruka koju prenose prilikom ove i sličnih manifestacija glasi "Nikada više!", i prenosi se na svim jezicima.



- Dodao bih i nešto drugo. S nama su danas ovdje pripadnici UHDDR "Sveti Rok", jer želimo zajedno naglasiti da antisemitizam nije bio dio Domovinskog rata te da je svaka žrtva žrtva, a bol je bol. Kao što znate, "Sveti Rok" je imao mnogo poginulih u Rosinjači, i jako dobro zna što su to gubici prijatelja i braće te jako dobro suosjeća s nama, što pokazuje i dolaskom ovdje. Jednako tako mi smo apsolutno svjesni toga da ima niskih pokušaja da se u priču o Domovinskom ratu uvuče neonacizam i neoustaštvo, no to s njim nema nikakve veze - istaknuo je Lajoš.



O važnosti sjećanja na žrtve holokausta govorio je i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić.



- Danas se prisjećamo žrtava holokausta i bitno je uputiti poruku da se tako što nikada ne ponovi, isto kao i brojne žrtve koje su pale u Domovinskom ratu i oslobađanju Hrvatske. Žrtva je žrtva i sve one imaju pravo na pijetet i odavanje počasti, stoga svim obiteljima čiji su članovi stradali izražavamo sućut, uvjereni kako ćemo ovim događanjem utjecati na osvještavanje šire javnosti da se te stvari nikada ne zaborave i ne ponove - rekao je Josip Miletić.

Ivan Alilović
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike