Kultura
U KULTURNOM CENTRU OSIJEK

Bit će to koncertna dvorana kakva ne postoji do Zagreba
Objavljeno 28. siječnja, 2023.
Svakako će imati veliko značenje ne samo za Osijek nego i za okolne gradove

Kad bude dovršena, što bi se, prema najnovijim najavama, trebalo dogoditi do kraja 2024. godine, nova koncertna dvorana u Kulturnom centru Osijek bit će, nakon zagrebačkog KD-a Vatroslava Lisinskog, drugi najveći i najmoderniji prostor te namjene u Hrvatskoj. Tako će nakon niza godina grad na Dravi konačno dobiti ono što kao prava slavonska metropola i zaslužuje.



Polivalentna dvorana


Buduća dvorana, u čije će se uređenje i opremanje ukupno uložiti gotovo 1,7 milijuna eura, osiguranih preko Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva kulture i medija, imat će 417 mjesta za sjedenje i bit će u prvom redu sjajan koncertni prostor, ali će služiti i za ostale kulturne i druge namjene. Naime, dvorana će biti itekako zanimljiva i kao gospodarski element, jer će se u njoj moći održavati zanimljive konferencije, a u planu je i dodavanje dviju kabina za simultano prevođenje.

Ravnatelj KC-a Ivan Kristijan Majić kaže kako se, s obzirom na percepciju kulture u društvu i potrebe koje ona danas mora ispunjavati, planira napraviti polivalentna dvorana kojoj će primarna funkcija biti koncertna, no bit će prilagođena izvedbama drugih scenskih djela, prije svega suvremenijem obliku plesnih i kazališnih predstava, čime će u grad donijeti ponudu koju trenutno nemamo.

- Ovo je projekt kakav se u gradovima dogodi jednom u 80 ili 100 godina, tako da je velik privilegij što radimo i dovršavamo ovu dvoranu. Osijek ovakav profil koncertne dvorane, u kojoj će se moći izvoditi velika orkestralna djela, nije imao, takva dvorana ne postoji do Zagreba. Tako da nas samo to što ćemo imati ovakvu dvoranu stavlja na kartu koja nije osobito bogata u Hrvatskoj. Hrvatska je malena zemlja i ovo je ogromna stvar, pogotovo u kombinaciji s nekim drugim stvarima, kao što su činjenica da je Osijek centar cijele regije, ovdje djeluje Akademija za umjetnost i kulturu te imamo dosta dobro razgranatu cijelu bazu, od osnovnog školstva u glazbi, niza sastava i orkestara, pogotovo zborova, do studija na Akademiji. Točka koja definitivno nedostaje je taj vrh, profesionalni dio, odnosno prostor gdje će svi ti ljudi moći predstaviti vrhunski dio osječke kulture - kazao je Majić.

Skladatelj i dirigent Mladen Tarbuk, predsjednik Hrvatskog društva skladatelja, ističe da je nova dvorana velika stvar za Osijek, čime će se unaprijediti koncertni život grada, što ujedno znači da zbivanja neće biti vezana isključivo uz Hrvatsko narodno kazalište, koje je ograničeno samim time što ima svoju vlastitu djelatnost.

- Osijek zbilja treba koncertnu dvoranu. S obzirom na rezultate KC-a i ovako, u situaciji u kojoj nema dvoranu, mislim da je to pravi potez, velik dobitak za grad. Dakako, kao Hrvatsko društvo skladatelja vrlo smo zadovoljni, to više što se pokazuje interes za suvremeno stvaralaštvo, što je dragocjeno. Nemojmo zaboraviti da na osječkoj akademiji postoji studij kompozicije, dakle sada već postoji jedna generacija mladih, vrlo uspješnih skladatelja, stoga je to doista vrijedno. Znamo da kod nas danas nije jednostavno graditi, ali nadam se i vjerujem da će se sve to ostvariti u nekom razumnom roku te da ćemo nastupati u novoj dvorani - rekao je Tarbuk.

Puni koncerti


Tibor Szirovicza, skladatelj i umjetnički voditelj Glazbene tribine, koja će se u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja ove godine treći put održati u Osijeku, smatra kako Osijek u ovome trenutku ima HNK kao scenu, a "ostalo su sve kompromisi". Vjeruje da će u novoj dvorani biti svakakvih zanimljivih događaja te pozdravlja i apsolutno pohvaljuje ovaj hvalevrijedan projekt i sve koji su ga podržali.

- Za prva dva izdanja Glazbene tribine u Osijeku iskoristili smo dosta prostora, uključujući Arheološki muzej i Barutanu, koja je vrlo specifična, ali zaista nedostaje jedna nešto veća dvorana u gradu. KC je apsolutno ogroman plus za Osijek, i ona mala dvorana dolje dosta je dobro prilagođena za koncerte do nekih 120 ljudi, a koncertna dvorana, vidio sam ju u izgradnji, svakako će imati veliko značenje ne samo za Osijek nego i za okolne gradove, koji će, ako se prostor iskoristi za kontinuirane evente, dobiti centar za kulturna zbivanja. Vidjet ćemo gabarite dvorane, ali naravno da bi bilo super kad bi se mogao dovesti jedan simfonijski orkestar, jer oni vrlo rijetko gostuju u Osijeku. Vjerujem da će ravnatelj Majić s ekipom znati sve to dobro organizirati. Ono što Osijek ima kao prednost spram ostalih gradova, uključujući čak i Zagreb, jest specifična, vrlo otvorena publika. Mi smo to vidjeli po suvremenoj glazbi. Naime, napuniti koncert suvremene glazbe dosta je teško, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, a moja iskustva s Osijekom kazuju da su i ti koncerti bili dupkom puni. Dakle, jedna ozbiljna publika koja traži dodatni sadržaj. Tako da vjerujem da će, uz dobru politiku, dvorana funkcionirati izuzetno dobro - ispričao je Szirovicza.

Danijel Miklić
ELEZOVIĆ: NASTAVAK BOGATE TRADICIJE GRADA
Vrsna pijanistica Mia Elezović, docentica na osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu, tvrdi kako je koncertna dvorana sagrađena prema profesionalnim parametrima nužna u razvoju glazbenih događanja svakoga grada, pa tako i Osijeka.

- Osijek je uvijek bio kulturni centar ovih prostora i mjesto gostovanja velikih glazbenih umjetnika, i kao takvom centru gravitira mu cijeli istok Hrvatske. Nova će koncertna dvorana privući pažnju i zanimanje domaćih i međunarodnih glazbenika, čime će se osječkoj i regionalnoj publici moći ponuditi interpretacije vrhunskih glazbenih umjetnika, kao nastavak bogate glazbene tradicije grada poznatog kao rasadnik glazbenih talenata - rekla je Elezović.

Možda ste propustili...

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike