Novosti
GARY KOREN VELEPOSLANIK IZRAELA U RH

Hrvatska je zrela za preuzimanje čuvanja sjećanja na holokaust
Objavljeno 27. siječnja, 2023.
Jednogodišnje predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA) Hrvatska preuzima 1. ožujka ove godine

To što je usvojila definicije antisemitizma i holokausta, silno je važno za Hrvatsku, rekao je u intervjuu za Hinu izraelski veleposlanik Gary Koren, istaknuvši da je Zagreb "zreo" za predsjedanje međunarodnim savezom čuvara sjećanja na holokaust.Hrvatska 1. ožujka preuzima jednogodišnje predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA) i organizirat će njegove dvije plenarne sjednice, u lipnju u Dubrovniku i u studenome u Zagrebu, na kojima se očekuje 400 ljudi. Tijelo je uspostavljeno 1998. na inicijativu tadašnjeg švedskog premijera Goerana Perssona s ciljem jačanja i promicanja obrazovanja, sjećanja i istraživanja o holokaustu. Čini ga 35 država članica i deset država promatrača. Od 2005. s njima je u društvu i Hrvatska.

"Jako cijenimo činjenicu da je prošlog tjedna hrvatska Vlada usvojila tri definicije IHRA-e", kaže Koren. "To je silno važno." Radi se o tri pravno neobvezujuće i radne definicije antisemitizma, poricanja i iskrivljavanja istine o holokaustu te antiromskog rasizma i diskriminacije. Prije Hrvatske IHRA-om je predsjedala Švedska, "koja je napravila izvrstan posao", rekao je Koren.

Izraelski veleposlanik prošle je godine, nakon što je preuzeo dužnost u Zagrebu, rekao kako se nada da će hrvatska Vlada "uoči predsjedanja IHRA-om" usvojiti radne definicije antisemitizma, holokausta i genocida nad Romima. Na pitanje je li bilo suptilnih pritisaka da se to učini uoči predsjedanja, Koren je rekao kako može potvrditi da je bilo "očekivanja, razgovora, ne samo s naše strane nego i s drugim zemljama". "Siguran sam i da je švedsko predsjedništvo to jako željelo, a ovdje je bio i posebni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva. Poruke su prenesene i mogu vam potvrditi da je bilo pozitivnih odgovora s hrvatske strane", kazao je.

Dodao je, "bez ulaženja u detalje", i da se hrvatski premijer Andrej Plenković prošlog tjedna u Davosu susreo s izraelskim ministrom vanjskih poslova Elijem Cohenom. Koren je izrazio razumijevanje da Hrvatskoj u razdoblju kada se fokusirala na ulazak u eurozonu i šengenski prostor usvajanje definicija o antisemitizmu i holokaustu nije bilo prioritetno pitanje, ali čim su ta dva strateška cilja ispunjena, brzo se krenulo naprijed.

Prema IHRA-inoj definiciji antisemitizam je "određeno poimanje Židova koje se može izražavati putem mržnje prema njima. Usmena, pismena i fizička izražavanja antisemitizma koja su usmjerena prema Židovima ili nežidovima i/ili prema njihovoj imovini, ustanovama židovske zajednice te židovskim vjerskim objektima".

Koren je potvrdio kako smatra da je Hrvatska zrela za predsjedanje, naglasivši da bi svaka zemlja EU-a morala za to biti zrela. "Uvjeren sam da svaka zemlja ima neka pitanja i praznine s kojima se mora boriti, na koje treba obratiti pozornot i koje treba pratiti. Uvijek bude nekih neuspjeha i problema, Hrvatska nije ni prva ni posljednja, ali, govoreći o zrelosti, postoji jaka Vlada, snažna predanost i uvjeren sam da će Hrvatska u predsjedanju biti uspješna."

Za to što je na hrvatskom tlu bio jedini logor smrti u Drugom svjetskom ratu koji nije bio pod nacističkom upravom, Koren je rekao da "nije i ne smije biti kriterij". Koren je istaknuo da Hrvatska već dugo puno čini u području obrazovanja o holokaustu, i prije nego što je postala članica IHRA-e, što je sigurno bio plus pri odluci o njezinu ulasku. Oko tisuću nastavnika dosad je u zemlji ili u Izraelu sudjelovalo na seminarima, od kojih 375 u Yad Vashemu. "Tu Hrvatska zaslužuje veliku pohvalu", istaknuo je.

Iako Koren kaže da uvijek ima onoga što se još treba napraviti - primjerice, u komemoriranju holokausta te u načinu prezentacije povijesnih događaja i u metodologiji, zadovoljan je što je za ovu godinu u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, 27. siječnja, prvi put najavljen marš sjećanja u Zagrebu - s mjesta gdje je stajala sinagoga u Praškoj, koju su ustaše sravnili sa zemljom, do spomenika na ubijene u holokaustu kod Glavnog kolodvora. Bit će dosta događaja, što je jako dobro, smatra veleposlanik, jer to pokazuje potrebu i želju da se taj dan obilježi.

Obrazovanje nije limitirano samo na škole i zato je Koren zadovoljan informacijom "da će se obrazovati i državni službenici, ljudi koji trebaju razumjeti što antisemitizam znači, poput sudaca, tužitelja i policajca".

Sljedećeg tjedna u Zagreb dolazi izraelska delegacija s dva supredsjedatelja IHRA-e, među kojima je i predstavnik Yad Vashema, vjerojatno najvažnije institucije na svijetu za komemoriranje, istraživanje i obrazovanje o holokaustu, najavio je Koren.

Šest milijuna Židova stradalo je u holokaustu, od kojih 1,5 milijuna djece. U NDH je stradalo osamdeset posto židovske zajednice u Hrvatskoj. Dio ih je pobijen u Jasenovcu, oko 17 tisuća, a dio je transportiran u Auschwitz. U Izraelu danas živi najveći broj preživjelih iz holokausta na svijetu, više od 150 tisuća.

Dijana Pavlović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZMJENE ZAKONA O PREKRŠAJIMA PROTIV JAVNOG REDA I MIRA

U pripremi su mnogo veće kazne za skitnju, prostituciju i isticanje nacističkih simbola

2

VRŠNJAČKO NASILJE U SLAVONSKOM BRODU

Učenicu petog razreda istukli i ozlijedili vršnjaci

3

TRENDOVI NA TRŽIŠTU RADA

Manja motivacija početkom tjedna