Regija
OTKAKO JE U HRVATSKOJ NOVA VALUTA

Prosjaci uveli “tarifu”: Od prolaznika traže po dva eura, za hranu ne pitaju
Objavljeno 27. siječnja, 2023.
Dosad su bili zadovoljni bilo kojim udijeljenim sitnišem
ĐAKOVO - Umjesto da posvijeste kako je prosjačenje zakonom zabranjeno, oni su posvijestili da su i oni od 1. siječnja, kada je RH uvela novu valutu, dio eurozone, pa od Nove godine od đakovačkih prolaznika ne traže "daj što daš", za hranu više dugo nitko od njih i ne pita, nego imaju "tarifu" - dva eura.

Reklo nam je to nekoliko Đakovčana, naišavši proteklih dana na prosjake, točnije na prosjakinje, na više različitih gradskih lokacija, koji jasno i glasno traže - dva eura, 15 kuna. Njihov odgovor na inflaciju, poskupljenja, "dogovorna ekonomija" na djelu, nevoljkost za "baktanje" sa sitnim eurocentima ili što već, no očito je nova valuta donijela i nove trendove, svojevrsni cjenik i među ovu skupinu s ruba društva kojoj jedni pripadaju zbog čašice, skitanja, neurednog života, a drugi jer ih je život surovo bacio na dno, pa su s bolnim grčem na licu prisiljeni ispružiti ruku na javnom mjestu.

Đakovčani i danas pamte prizore iz centra grada gdje je crveni Mercedes dovozio više mladih žena koje bi se potom raštrkale po gradu i prosile, kao i prizore prosjačenja ispred katedrale uoči i nakon mise nedjeljom ili blagdanom, a gdje "tipuju" na vjerničku savjest ljudi "da nije vjernički ne dati onome koji prosi". Prosjačenja je već neko vrijeme po gradu manje, no primjera ima oko tržnice u udarne tržne dane u gradu, drugdje u centru, pa i po kafićima, poglavito ljeti, u sezoni ljetnih terasa.

Zanimljivo iskustvo imala je Đakovčanka u vrijeme dvojnog optjecaja eura i kune, do 15. siječnja. U žurbi, dala je prosjakinji 20 kuna, i ne razmišljajući koliko je to eura. Sutradan je s društvom sjedila u kafiću na kavi, a stolu je prišla ista prosjakinja kojoj je dan prije dala "Jelačića".

- Gospođo, vi ste danas pošteđeni - “počastila” je tada prosjakinja začuđenu ženu “gratis akcijom”.

Suzana Župan
Kazna za skitnju ili prosjačenje od 20 do 100 eura ili kazna zatvora do 30 dana
Prosjačenje je prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. “Člankom 11. propisano je tko se odaje skitnji ili prosjačenju kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 20 do 100 eura ili kaznom zatvora do 30 dana. Tijekom 2022. na području PU osječko-baranjske evidentirano je šest takvih prekršaja s osam počinitelja, optužni prijedlozi podignuti su protiv četiri muškarca i četiri žene”, kaže glasnogovornica PU osječko-baranjske Edita Roterbauer. Slučajeve prosjačenja najčešće prijavljuju građani ili su primijećeni u policijskim ophodnjama. Počinitelje tih prekršaja se procesuira, ide optužni prijedlog, potom sud i određivanje kazne. Većinom su to novčane kazne, no u praksi ima i slučajeva gdje je zbog prosjačenja određena kazna zatvora od nekoliko ili više, do maksimalno 30 dana.

Možda ste propustili...

U OBITELJSKOM CENTRU ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Otvaranje je Vrta arkanđela Rafaela

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

Najčitanije iz rubrike