Regija
ŠKOLE SE POBRINULE ZA SVU DJECU

Obroci i za učenike s različitim alergijama
Objavljeno 27. siječnja, 2023.
U Vinkovcima je 30 djece s alergijama na određenu hranu ili dijabetesom, a imaju i 36 djece koja ne jedu svinjetinu
VINKOVCI - Kada su nedavno u svim osnovnim školama, prema odluci hrvatske Vlade, krenuli besplatni obroci osnovcima, bilo je zabrinutih roditelja jer su njihova djeca alergična na neke od sastojaka jela koja se pripremaju ili serviraju u školskim kuhinjama. No škole su provele anketu u kojoj su se mogli izjasniti što njihova djeca, zbog zdravstvenog stanja, ne smiju konzumirati.

Roditelji su na to pozitivno reagirali, poput Vinkovčanke čije dijete pohađa OŠ "Ivan Mažuranić" i koja se javila Glasu Slavonije kako bi pohvalila ravnateljicu i djelatnike, posebice kuhare te škole, koji su, kako kaže naša čitateljica, na najbolji način demantirali ustaljena mišljenja da je u nas sustav trom i neučinkovit i pokazali ekspeditivnost i empatiju za najmlađe članove društva.


"U trenutku kada sva školska djeca dobivaju besplatan obrok u školi, mi smo bili u situaciji da zbog posebnog režima prehrane otkažemo školsku prehranu za svoje dijete. Već sutradan, u utorak, 10. siječnja, dobili smo upit na e-mail od učiteljice da navedemo što dijete ne smije jesti. Uslijedio je i telefonski poziv učiteljice kako bismo se što prije očitovali i dali informacije o namirnicama. Naš odgovor na e-mail je uslijedio u večernjim satima 10. siječnja, a dijete je prilagođeni obrok dobilo već dan poslije. U razgovoru s ravnateljicom dobili smo informaciju da nismo, naravno, jedinstven slučaj, već je prehrana prilagođena svoj djeci s posebnim režimom prehrane. Ovom prilikom zahvaljujem učiteljici i ravnateljici na brizi i iznimno brzoj reakciji te kuharima koji svaki dan pripremaju prilagođene obroke za našu djecu!" napisala je u svome pismu naša čitateljica i zamolila da njezino ime ne spominjemo zbog zaštite prava djeteta.


Iz vinkovačke OŠ "Ivan Mažuranić" podsjećaju da prehranu učenika imaju već deset godina.

- Naša škola ima prehranu već desetljeće, kuhane obroke i mliječne. Nismo se morali specijalno prilagođavati u organizaciji prehrane zbog Odluke Vlade RH, jedino smo prilagodili jelovnik zdravstvenim potrebama učenika, poput bezglutenske prehrane. Kuhinja je adekvatno opremljena, obroke pripremaju tri kuhara, a dobili smo suglasnost i za upošljavanje četvrtog zbog povećanog broja obroka – kaže Josipa Curić, pedagoginja OŠ Ivana Mažuranića, dodajući kako je nastava organizirana u dvije smjene, a imaju i organiziran produženi boravak za učenike razredne nastave, i to u dvije grupe.

Slično je i u OŠ Nikola Tesla u vinkovačkom prigradskom naselju Mirkovcima, koja za sve učenike organizira topli obrok svaki dan u vrijeme velikog odmora. U ovoj nedavno nadograđenoj i obnovljenoj školi kažu kako kreiraju obroke tako da budu što zdraviji te da u školi potiču zdrave prehrambene navike.

Miroslav Flego
Dvije škole pripremaju tople obroke
Gradska pročelnica za društvene djelatnosti Andreja Vinković kaže kako vinkovačke osnovne škole pohađa 2750 učenika, a zasad samo dvije škole imaju kuhinje u kojima se pripremaju topli obroci, ali je konačni cilj, koji će, nada se, u doglednoj budućnosti u Vinkovcima biti i ostvaren, svakodnevna priprema kuhanih odbora za sve školarce.

- U Vinkovcima je 30 djece koja imaju neke alergije, dijabetes, celijakiju... Također, imamo 36 djece koja ne jedu svinjetinu zbog uglavnom vjerskih ili pak nekih drugih razloga – kaže pročelnica Andrea Vinković.

Dario Dragun, ravnatelj OŠ "A. G. Matoš", kaže da čekaju natječaj za obnovu kuhinje, pa će imati tople obroke

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike