Regija
ŠKOLE SE POBRINULE ZA SVU DJECU

Obroci i za učenike s različitim alergijama
Objavljeno 27. siječnja, 2023.
U Vinkovcima je 30 djece s alergijama na određenu hranu ili dijabetesom, a imaju i 36 djece koja ne jedu svinjetinu
VINKOVCI - Kada su nedavno u svim osnovnim školama, prema odluci hrvatske Vlade, krenuli besplatni obroci osnovcima, bilo je zabrinutih roditelja jer su njihova djeca alergična na neke od sastojaka jela koja se pripremaju ili serviraju u školskim kuhinjama. No škole su provele anketu u kojoj su se mogli izjasniti što njihova djeca, zbog zdravstvenog stanja, ne smiju konzumirati.

Roditelji su na to pozitivno reagirali, poput Vinkovčanke čije dijete pohađa OŠ "Ivan Mažuranić" i koja se javila Glasu Slavonije kako bi pohvalila ravnateljicu i djelatnike, posebice kuhare te škole, koji su, kako kaže naša čitateljica, na najbolji način demantirali ustaljena mišljenja da je u nas sustav trom i neučinkovit i pokazali ekspeditivnost i empatiju za najmlađe članove društva.


"U trenutku kada sva školska djeca dobivaju besplatan obrok u školi, mi smo bili u situaciji da zbog posebnog režima prehrane otkažemo školsku prehranu za svoje dijete. Već sutradan, u utorak, 10. siječnja, dobili smo upit na e-mail od učiteljice da navedemo što dijete ne smije jesti. Uslijedio je i telefonski poziv učiteljice kako bismo se što prije očitovali i dali informacije o namirnicama. Naš odgovor na e-mail je uslijedio u večernjim satima 10. siječnja, a dijete je prilagođeni obrok dobilo već dan poslije. U razgovoru s ravnateljicom dobili smo informaciju da nismo, naravno, jedinstven slučaj, već je prehrana prilagođena svoj djeci s posebnim režimom prehrane. Ovom prilikom zahvaljujem učiteljici i ravnateljici na brizi i iznimno brzoj reakciji te kuharima koji svaki dan pripremaju prilagođene obroke za našu djecu!" napisala je u svome pismu naša čitateljica i zamolila da njezino ime ne spominjemo zbog zaštite prava djeteta.


Iz vinkovačke OŠ "Ivan Mažuranić" podsjećaju da prehranu učenika imaju već deset godina.

- Naša škola ima prehranu već desetljeće, kuhane obroke i mliječne. Nismo se morali specijalno prilagođavati u organizaciji prehrane zbog Odluke Vlade RH, jedino smo prilagodili jelovnik zdravstvenim potrebama učenika, poput bezglutenske prehrane. Kuhinja je adekvatno opremljena, obroke pripremaju tri kuhara, a dobili smo suglasnost i za upošljavanje četvrtog zbog povećanog broja obroka – kaže Josipa Curić, pedagoginja OŠ Ivana Mažuranića, dodajući kako je nastava organizirana u dvije smjene, a imaju i organiziran produženi boravak za učenike razredne nastave, i to u dvije grupe.

Slično je i u OŠ Nikola Tesla u vinkovačkom prigradskom naselju Mirkovcima, koja za sve učenike organizira topli obrok svaki dan u vrijeme velikog odmora. U ovoj nedavno nadograđenoj i obnovljenoj školi kažu kako kreiraju obroke tako da budu što zdraviji te da u školi potiču zdrave prehrambene navike.

Miroslav Flego
Dvije škole pripremaju tople obroke
Gradska pročelnica za društvene djelatnosti Andreja Vinković kaže kako vinkovačke osnovne škole pohađa 2750 učenika, a zasad samo dvije škole imaju kuhinje u kojima se pripremaju topli obroci, ali je konačni cilj, koji će, nada se, u doglednoj budućnosti u Vinkovcima biti i ostvaren, svakodnevna priprema kuhanih odbora za sve školarce.

- U Vinkovcima je 30 djece koja imaju neke alergije, dijabetes, celijakiju... Također, imamo 36 djece koja ne jedu svinjetinu zbog uglavnom vjerskih ili pak nekih drugih razloga – kaže pročelnica Andrea Vinković.

Dario Dragun, ravnatelj OŠ "A. G. Matoš", kaže da čekaju natječaj za obnovu kuhinje, pa će imati tople obroke

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana