Regija
GDJE ĆE BITI ODLAGAN BILJSKI OTPAD?

Baranjska čistoća čeka na službene informacije
Objavljeno 27. siječnja, 2023.
BELI MANASTIR - Približno tisuću tona otpada s područja općine Bilje završi godišnje na belomanastirskom odlagalištu, jedinom legalnom u Baranji.

Hoće li ono i nadalje biti krajnje odredište biljskog otpada, pokazat će vrijeme. Zasad sve protječe prema uobičajenoj praksi, no za dva-tri mjeseca tome više ne mora biti tako. Bar prema izjavama načelnika Općine Bilje Željka Cickaja, koji je još u listopadu prošle godine najavio raskid suradnje s Baranjskom čistoćom, a izjave je potvrdio i nedavno. Također, promjene se daju naslutiti i iz odluke biljskog Općinskog vijeća, ali i prijedloga Odluke o zajedničkoj provedbi mjera gospodarenja otpadom koji se našao pred vijećnicima Grada Osijeka. Kako ističe Damir Paulić, direktor Baranjske čistoće, o cijeloj je priči doznao iz medija, a službene inicijative još uvijek nema.

- Zatečeni smo medijskim napisima. Baranjska čistoća i nadalje poslove gospodarenja otpadom na području općine Bilje provodi na temelju zakonskog uporišta koje proizlazi iz vlasničkog udjela, što je jedan od preduvjeta - kaže Paulić, objašnjavajući kako je Baranjska čistoća u 76-postotnom vlasništvu Belog Manastira, a preostali su udjeli u vlasništvu Općine Darda (23 %) te ostalih baranjskih općina, pa samim time i Općine Bilje. Tvrdi da su ugovori još uvijek na snazi, da se izvršavaju u punom opsegu te da se dnevno potpisuju novi ugovori s korisnicima usluga. Uz najavu novih.

Na upit "što bi bilo kad bi bilo", odgovara kako ne želi ulaziti u bilo kakvo prejudiciranje konačne odluke, ali naglašava kako je stav većinskog vlasnika Baranjske čistoće da u slučaju raskida suradnje biljski otpad neće završavati na belomanastirskom odlagalištu, budući da je njegova vrijednost mala u odnosu na sredstva koja se moraju izdvajati za njegovo čuvanje, recikliranje te vođenje brige o kapacitetu odlagališta. Također, tvrdi kako u slučaju raskida ugovora s Općinom Bilje ne bi trebalo doći do eventualnih otkaza.

- Vjerojatno bi došlo do određenih promjena u organizaciji poslovanja, ali s obzirom na to da imamo dobre rezultate, sigurno je da ćemo se prilagoditi - kaže Paulić.

Načelnik Cickaj, pak, nije htio komentirati novonastalu situaciju, naglašavajući samo kako sa svima želi ostati u korektnim odnosima. Neslužbena saznanja kažu kako bi ‘‘neka nova priča‘‘ trebala zaživjeti tijekom proljeća, a prijedlog odluke osječkog Gradskog vijeća i izjave direktora Unikoma Igora Pandžića kako biljski otpad neće završiti na osječkom odlagalištu, treba razumijevati u svjetlu činjenicu da može završiti na odlagalištima u Belišću, Đakovu… Nitko nije demantirao priču da će u biljskoj općini uslugu obavljati Unikom.

Ivica Getto
Paulić tvrdi kako u slučaju raskida ugovora s Općinom Bilje ne bi trebalo doći do eventualnih otkaza

Možda ste propustili...

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

Najčitanije iz rubrike