Regija
ATRAKTIVNA DESTINACIJA

U Vukovar se vratile ekskurzije, sve više turističkih priznanja
Objavljeno 27. siječnja, 2023.
VUKOVAR - U gradskoj upravi Vukovara održana je konferencija za novinare na kojoj je gradonačelnik Ivan Penava sa suradnicima govorio o turističkim rezultatima u prošloj godini. Naglašeno je kako su 2020. i 2021. godina obilježene pandemijom koronavirusa, no u prošloj su se godini turističke aktivnosti i pozitivni rezultati vratili. Tako je u odnosu prema 2021. zabilježeno 43,81 % više dolazaka turista, kao i 32,75 % više noćenja. Kada se pridodaju i školske ekskurzije koje nakon pandemije ponovno dolaze u grad na Dunavu, dolasci su povećani za 243,15 % te noćenja za 139,97 %. Ako se rezultati usporede s rekordnom 2019. godinom, u prošloj je godini za 5 % porastao broj noćenja turista.

Kada je riječ o kruzerima, pristiglo ih je 305 s 29.607 putnika. Istodobno je otvoreno devet novih smještajnih objekata (uključujući tri kuće za odmor), pa Vukovar sada raspolaže s 1054 ležaja.

Penava je istaknuo kako se, uz iznimku koronagodina, turizam u Vukovaru razvija u kontinuitetu, čemu najbolje svjedoče podaci o smještajnim kapacitetima budući da ih je 2015. godine bilo 17, a danas je 58. Potvrda razvoja i kvalitete svakako su brojna turistička priznanja i nagrade. Potvrđeno je kako ne jenjava interes za memorijalni, ali i za sportski turizam, pri čemu Sportski objekti Vukovar rade odličan posao u smislu privlačenja turista i dolaska sportaša i reprezentacija koje pripreme obavljaju u Vukovaru. Najavio je kako se u ovoj godini očekuje početak izgradnje Arheološkog parka Vučedol, kao i pokretanje radova na obaloutvrdi Dunava, odnosno stvaranje nove vizure grada kroz investiciju Hrvatskih voda i Nacionalnog plana oporavka kako bi Vukovar dobio lukobran duljine 700 metara s četiri nova pristana za kruzere.

Za ovu je godinu predviđena i realizacija projekta vezanog uz novi ulaz u Vodotoranj i veću suvenirnicu, što će dodatno unaprijediti njihovo poslovanje. D. Korpoš
POVRATAK KRUZERA NAKON PANDEMIJE
Kada se govori o kruzerima, rečeno je kako je najviše putnika došlo iz SAD-a, Kanade, s njemačkog govornog područja, iz Francuske i Velike Britanije. Za ovu godinu, prema najavama Lučke uprave, očekuje se kako broj pristajanja brodova neće biti smanjen. Memorijalna mjesta i muzeji vraćaju se na pretpandemijske brojke. Najavljen je i početak obnove zgrade TZ-a grada Vukovara, koja je u vlasništvu Grada Vukovara, za što je dio sredstava osiguran preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Možda ste propustili...

SLAB INTERES ZA NEPOVRATNE POTPORE U POLJOPRIVREDI

Isplaćeno samo 80.912 kuna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

Oko 2000 sudionika u 17. Nadbiskupijskom križnom putu za mlade

Pješačili su 24,6 kilometara - od Strošinaca do Šumanovaca

2

PRIKAZANA TRADICIJSKA BAŠTINA VEZANA UZ USKRSNE OBIČAJE

Izložbe “Od Cvjetnice do
Uskrsa” i pisanica šaranih
svim tehnikama i motivima

3

BOJNA OSNOVANA U KASNU JESEN 1992.

30 godina domobranstva u Orahovici