Mozaik
HGU, HDS-ZAMP, HRT I CROATIA RECORDS

Na 100. rođendan Ive Robića prisjećanje na opus velikana
Objavljeno 27. siječnja, 2023.

U subotu, 28. siječnja 2023., navršava se 100 godina od rođenja Ive Robića, hrvatskog pjevača i skladatelja - najvećeg imena hrvatske glazbe i pop-kulture druge polovine 20. stoljeća.U znak sjećanja, Hrvatska glazbena unija - HGU-Seniori, Hrvatsko društvo skladatelja, Croatia Records i HRT cijele godine pripremaju brojne događaje kojima će obilježiti tu veliku obljetnicu. U petak, 27. siječnja 2023., u 13 sati (uoči Robićeva rođendana), predstavnici HGU-a, HDS-ZAMP-a, HRT-a i Croatije Recordsa polaganjem cvijeća na Mirogoju u Zagrebu, posljednjem počivalištu Ive Robića, prisjetit će se glazbenog velikana i njegova velikog glazbenog opusa.

Ivo Robić rođen je 28. siječnja 1923. u Garešnici, a preminuo je u Rijeci 9. ožujka 2000. Jedan je od najvećih i najpoznatijih izvođača u povijesti naše glazbe, najuspješniji i najustrajniji interpret šlagera, doajen glazbenih festivala, glazbenik koji je napravio veliku međunarodnu karijeru i postao svjetski poznat kao Mister Morgen (ploču s pjesmom "Morgen" prodao je u više od milijun primjeraka, što je do danas najveći komercijalni uspjeh koji je postigao neki naš glazbenik). Prvi čovjek naše zabavne glazbe, mnogi se slažu, i njezin utemeljitelj, svoju je pjevačku karijeru počeo davne 1943. osvajajući naraštaje ljubitelja zabavne glazbe u nas i u svijetu svojim zvonkim i toplim baritonom. Lansirao je brojne šlagere, poput "Tiho plove moje čežnje", "Samo jednom se ljubi", "Ta tvoja ruka mala". U sjećanju su njegove nezaboravne interpretacije pjesama "Stranci u noći", "Sedamnaestogodišnjoj", "Jesenska ruža", "Golubovi", "Tebi, grade moj"… Nastupao je na festivalima u Zagrebu, Opatiji, Splitu, Krapini i dr., s kojih pamtimo "Autobus Calypso", "Mala djevojčica", "More, moje Jadransko more", "Podoknica Zagrebu", "Vužgi", "Kukuruzi se njišu" i mnoge druge. Sa statusom cijenjenog europskog zabavljača, Ivo Robić stvara diskografski opus bez premca na tadašnjoj glazbenoj sceni.

Za tadašnji Jugoton snima prvu pjevanu LP ploču u bivšoj državi, pod nazivom "Pjeva Vam Ivo Robić". "Mister Morgen" svojom je pojavom obilježio razvoj zabavne glazbe u Hrvatskoj. U svojoj gotovo polustoljetnoj karijeri objavio je zavidan broj domaćih i inozemnih albuma i singl-ploča… Snimao je za velike svjetske i domaće diskografske kuće: Polydor, Supraphon i Jugoton (sadašnji Croatia Records). Zabilježena je jedna crtica iz vremena kad je Robić snimao za Polydor. Tada je postojao žiri koji je odlučivao hoće li neka pjesma uspjeti na njemačkom tržištu. I zaključio je da će to biti pjesma "Ay, ay, Paloma", koju je Robić izvodio na terasi Kvarnera u Opatiji. Kad su je snimili, na B-stranu te male singlice nisu imali što staviti, pa su iskoristili jednu staru njemačku pjesmu, koja se zvala "Morgen". I najedanput - u eteru je "Morgen" nevjerojatno uspio, Robić je postao Mr. Morgen, a pjesma se svirala od Tokija do Moskve. Nitko to nije očekivao.

Pjesme koje je Robić izvodio prodavale su se u milijunskim nakladama po cijelom svijetu, ali je ostao vjeran i domaćoj publici. Pedesetih godina počinju njegovi slavni ljetni nastupi u Crikvenici, zatim u Opatiji (terasa hotela Kvarner) te dugogodišnja glazbena suradnja s domaćim glazbenicima i festivalima. Bio je i ostao uzor mnogim mladim glazbenicima, koji i danas snimaju kompozicije koje je Robić interpretirao ili skladao.

Tanja Kvorka
U petak, 27. siječnja 2023., u 13 sati bit će položeno cvijeće na Mirogoju u Zagrebu

Možda ste propustili...

HRT: PODRŠKA BABY LASAGNI U PET HRVATSKIH GRADOVA

I Osijek je zaplesao na "Rim tim tagi dim"

ODLIČAN NASTAVAK GODINE KOJU JE ZAPOČELA NAGRADAMA

Natalie Dizdar priprema se za Zagrebački festival i veliku turneju

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA STAGE LEGENDARNOG DINGWALLSA POPET ĆE SE 28. TRAVNJA

Bare & Majke spremaju
se osvojiti London

2

D., ŽELJEZNE PILULE I EXTROFT DIJELIT ĆE POZORNICU S VELIKANIMA

Na INmusic festivalu #16 predstavit će se čak tri izvrsna Superval benda

3

S POMOĆU PADOBRANA

Tri Rusa skočila su iz stratosfere na Sjeverni pol