Crna kronika
ŠAMARAO I UDARAO ŽENU, IDE U ZATVOR

Nasilnik žrtvi: Zadavit ću te, ne bojim se ja nikoga!
Objavljeno 27. siječnja, 2023.
Kazna za nasilnika je godinu i dva mjeseca, a u zatvoru će biti sedam mjeseci

Tridesetosmogodišnji Slavonac osuđen je zbog nanošenja ozljeda i prijetnji izvanbračnoj supruzi. Nadležni općinski sud nepravomoćno ga je proglasio krivim jer je 2. svibnja 2021. godine oko ponoći, u kući u jednom slavonskom gradu, u alkoholiziranom stanju, nakon prethodne verbalne prepirke s izvanbračnom suprugom s kojom ima dvoje maloljetne djece, počeo tući ženu. Dva puta ju je ošamario, udarivši ju u nos, i kod uha. Potom ju je šakom udario u glavu.



Od udaraca je žena zadobila ozljede u obliku otoka i krvnog podljeva nosa, a kada mu je rekla da će pozvati policiju, rekao joj je: "Zadavit ću te, ne bojim se ja nikoga!" Zatim ju je uhvatio s leđa i podignuo uvis te naglo spustio, pri čemu je udarila koljenima o tlo, zadobivši pritom krvni podljev lijevog koljena.

Za nanošenje tjelesnih ozljeda 38-godišnjak je osuđen na godinu dana zatvora, a za prijetnju na šest mjeseci, te ga je sud osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od godine dana i dva mjeseca. Na kraju je osuđen na sedam mjeseci bezuvjetnog zatvora, dok se preostali dio izrečene kazne od sedam mjeseci zatvora neće izvršiti ako u roku od dvije godine od pravomoćnosti presude ne počini novo kazneno djelo. Uz to, Slavonac je dužan sudu platiti troškove kaznenog postupka i to trošak sudsko-medicinskog vještačenja u iznosu od 171,21 eura, te na ime paušala iznos od 39,82 eura, i to u roku 15 dana od dana pravomoćnosti presude.

Slavonac je izjavio da se smatra krivim za sve što ga se optužnicom teretilo te je u svojoj obrani naveo da su on i njegova izvanbračna supruga bili na prvoj pričesti djeteta njihovih prijatelja, te su se nakon povratka kući posvađali i raspravljali, a on je u jednom trenutku razbio mobitel. Dodao je kako je supruga tada podivljala te su se počeli međusobno udarati. On je psovao i u ljutnji joj je svašta rekao. Priznao je da ju je šamarao, i to 4-5 puta, tako da joj je išla krv iz nosa, no da ju nije udario šakom. Ne zna je li joj je rekao da će ju ubiti, odnosno možda joj je rekao, te nije isključio mogućnost da joj je prijetio ubojstvom jer je bio ljutit. Žena je pala na pod kada ju je gurnuo. Na prvoj pričesti kod prijatelja je popio nekoliko pića, međutim nije bio pijan da se ne sjeća što radi.

Iz iskaza žrtve sud je utvrdio da ju je nevjenčani suprug prvo verbalno napao neosnovano ju optužujući da se s nekim dopisuje preko mobitela, nakon čega joj je uzeo i razbio mobitel, te ju je potom otvorenim dlanom lupio u predjelu nosa, a zatim šakom u predjelu uha i usana, te joj je na kraju prijetio da će ju zadaviti. Potom ju je uhvatio s leđa, podigao uvis i naglo ju spustio, pri čemu je udarila koljenima od tlo i zadobila ozljede koljena.

Sandra Lacić
ZNAO ŠTO RADI
Sud je utvrdio da je Slavonac oba kaznena djela počinio s izravnom namjerom. “On je svakako bio svjestan da udaranjem oštećenice te njezinim hvatanjem s leđa, dizanjem iste u vis i naglim spuštanjem na pod ona može zadobiti tjelesne ozljede, i on to hoće i želi, a revoltiran verbalnom prepirkom sa oštećenicom. On je pored toga također bio svjestan da riječi koje je kritične zgode izgovorio oštećenici da će ju zadaviti predstavljaju više nego ozbiljnu prijetnju, te da iste kod oštećenice mogu izazvati osjećaj straha i osobne ugroženosti i nesigurnosti, pa on upravo ide za tim a što konačno i čini izgovaranjem ovih riječi, a također revoltiran verbalnom prepirkom sa oštećenicom”, navodi se, između ostaloga, u obrazloženju nepravomoćne presude.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike