Crna kronika
CARINSKI ADUT - TROŠARINA

Krijumčari duhana platit će 295.097 eura trošarine
Objavljeno 26. siječnja, 2023.
Švercerskoj ekipi sa zagrebačkog područja, osim duhana, oduzeta su i dva vozila, kombi i VW Golf

Švercerima duhana miris novca jači je od mogućeg zatvora. Naviknuli su se oni na posjete policije i nebrojene prijave zbog nelegalne prodaje. Bilo je tu i zatvorskih kazni, no šverc duhana i dalje se nastavlja. Carinike ti isti šverceri baš i ne vole vidjeti, a razlog leži u činjenici da carinici imaju moćno oružje protiv njih, a to je - naplata trošarine. Riječ je o iznosu koji je u pravilu "težak" po nekoliko desetaka, pa i stotina tisuća eura.



Slijedom toga, duhan koji se zaplijeni, a obično se prevozi u nekom vozilu, pa se onda i ono privremeno plijeni kao osiguranje od naplate trošarine. A koliki to trošarinski račun može biti, najbolje je osjetila zagrebačka švercerska skupina. Na zagrebačkom području carinici i policajci pretražili su stambene i druge objekate i prijevozna sredstava na više adresa kojima se koriste osobe za koje je utvrđeno da su se međusobno povezale kako bi nabavljali, kupovali te skladištili veće količine duhana u listu radi njegove daljnje obrade, rezanja, dodavanja aroma i preprodaje na ilegalnom tržištu. Prilikom pretraga, pronađeno je i od osumnjičenih oduzeto ukupno 2585 kilograma duhana za koju osumnjičeni ne posjeduju dokumentaciju o podrijetlu, i to 928,67 kilograma duhana u listu u kartonskim kutijama i 1656,50 kilograma sitno rezanog duhana pakiranog u crnim plastičnim vrećama. Zaplijenjene su i arome za duhan, rezalica za duhan i druga oprema za usitnjavanje, ovlaživanje duhana i vaganje.

Predmeti pronađeni tijekom pretrage oduzeti su. U postupku nadzora carinici su kao sredstvo osiguranja naplate trošarinskog duga od osumnjičenih oduzeli vozila korištena za nezakonito postupanje s duhanskim proizvodima, i to VW Golf i kombi Ford Transit Conect, hrvatskih registracija. Područna jedinica - Služba za mobilne jedinice Zagreb, protiv petero osumnjičenih osoba podnijela je kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu zbog kaznenog djela “nedopuštena trgovina”, a nadležnom carinskom uredu podnesen je zahtjev za naplatu trošarinskog duga u ukupnom iznosu od 295.097,15 eura. S.Lacić
Možda ste propustili...

OSAM OSOBA PRIJAVLJENO ZBOG RATNOG ZLOČINA IZ 1991.

Zlostavljali su civile u Grabovcu

OČEVID UTVRDIO UZROK SMRTNOG STRADAVANJA

76-godišnji vozač nije stao na znak STOP

Najčitanije iz rubrike