Ekonomija
JAČANJE POSLOVANJA SA ZEMLJAMA OKRUŽJA

Trgovina s Kosovom je na rekordnoj razini
Objavljeno 27. siječnja, 2023.
U doba velikih globalnih promjena i nesigurnosti, kao i poremećaja u globalnim dobavnim lancima, otvara se prostor i za jače poslovanje s okružjem. Relativna blizina tržišta, poznavanje načina poslovanja kao i prepoznatljivost proizvoda mogu biti dodatan poticaj jačoj suradnji poduzetnika.



Poruke su to s gospodarskog foruma održanog u četvrtak u Prištini na kojemu je sudjelovalo oko 100 kosovskih i oko 40 hrvatskih tvrtki. Posjet hrvatskog gospodarskog izaslanstva Kosovu organizira se, kako su u priopćenju naveli iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), na inicijativu saborske zastupnice Ermine Lekaj Prljaskaj, a predvodio ga je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.



"Kako bismo našim članicama otvorili vrata suradnje na stranim tržištima, potrebni su nam partneri od povjerenja, koji imaju uvid u našu kulturu poslovanja i koji poznaju kvalitetu naših proizvoda. Možemo istaknuti da su već i sada u izvozu zastupljeni naši najznačajniji prehrambeno-prerađivački brendovi koji na kosovskom tržištu imaju prepoznatljivost kvalitete, tradiciju i lojalnost među potrošačima", rekao je potpredsjednik HGK-a za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević u ime HGK-a kao suorganizatora događanja.



Gospodarska suradnja Hrvatske i Kosova razvija se u pozitivnom smjeru posljednjih desetak godina. Kosovo je jedna od zemalja s kojima ostvarujemo suficit u robnoj razmjeni. Podatci za prvih deset mjeseci 2022. pokazuju dodatni porast izvoza iz Hrvatske na Kosovo za 23 posto te uvoza s Kosova za čak 85 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što je rekordna razina međusobne trgovine. O prilikama za povezivanje u segmentu graditeljstva i infrastrukture na forumu je govorila savjetnica predsjednika HGK-a za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj. "Hrvatske tvrtke imaju bogato iskustvo rada na Kosovu, u energetici i graditeljstvu. Primjerice, hrvatska Ingra radila je na dva projekta izgradnje autocesta na Kosovu. Takva prisutnost hrvatskih građevinskih tvrtki na Kosovu, i to u velikim investicijskim projektima, daje dodatni poticaj suradnji u građevinskom sektoru, naročito u području obnove prometne infrastrukture", istaknula je Čagalj. Prema podatcima kosovskog statističkog ureda, broj registriranih tvrtki u području građevine na Kosovu u 2021. godini bio je 1001, dok ih je 2020. bilo 1040. Udio građevinske industrije u BDP-u za Kosovo iznosi 3,90 posto, što je niže od dugoročnog prosjeka od 4,07 posto. U Hrvatskoj je udio građevinarstva u BDP-u u 2021. bio pet posto, s ukupno 18.820 tvrtki u 2021. i 17.710 u 2020. godini. Uz građevinu i prometnu infrastrukturu, tvrtke iz Hrvatske zainteresirane su za suradnju u različitim područjima, od graditeljstva, financijskog sektora do ICT-a i tekstilne industrije. Suradnja se može dodatno ojačati u šumarstvu i poljoprivredno-prehrambenom sektoru, čiji su proizvodi i brendovi poznati potrošačima na Kosovu, a koji su jednim dijelom i fizički prisutni na tržištu. Z.R.
U izvozu su zastupljeni naši najznačajniji prehrambeno-prerađivački brendovi koji imaju prepoznatljivost

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike