Kultura
PROGRAM U NOĆI MUZEJA

Sva tri vukovarska muzeja naći će se u igri povezivanja
Objavljeno 27. siječnja, 2023.
Zanimljivi sadržaji u Muzeju vučedolske kulture, Gradskom muzeju Vukovar i Franjevačkom muzeju

U Noći muzeja 2023. povezat će se tri vukovarska muzeja - Muzej vučedolske kulture, Gradski muzej Vukovar i Franjevački muzej Vukovar, koji imaju izniman utjecaj u edukaciji i očuvanju kulturne baštine unutar svoje lokalne zajednice.



Posjetitelji će se kroz igru povezivanja dodatno educirati i osvijestiti o važnosti muzeja i moći koju oni imaju u zajednici, a program je nazvan "Prošlost za budućnost/čuvamo - educiramo - povezujemo". Za petak, od 18 do 24 sata, predviđen je obilazak stalnog postava u Gradskom muzeju Vukovar, gdje će u galeriji Oranžerija, u 18 sati, otvoriti izložbu "Zauvijek mr. Morgen - Ivo Robić", autorice Vesne Leiner. Organizatori izložbe su Gradski muzej Vukovar, Muzej turizma Opatija i Muzej Grada Zagreba. U perivoju dvorca Eltz Robićeve će evergrine izvoditi tenor Josip Paulić, uz klavirsku pratnju Ante Blaževića. U ‘Paviljonu 2‘ posjetitelji će moći pogledati izložbu "Umjetnost tapiserije" Ane i Ivana Tomljanovića, dok će od 19 do 22 sata biti organizirane radionice o umjetnosti tkanja na vertikalnom tkalačkom stanu te ‘Lenta vremena - povijest glazbe‘.

U Baroknoj dvorani je od 19 do 20.30 sati na rasporedu plesna crtica inspirirana glazbom Ive Robića, kada će nastupiti plesni ansambl Odjela suvremenog plesa OŠ Dragutina Tadijanovića, dok će u Mramornoj dvorani, u okviru programa "Mali glazbeni velikani", učenici Glazbenog odjela OŠ Dragutina Tadijanovića muzicirati na različitim instrumentima u prostorima stalnog postava.

Od 18 do 24 sata izvest će igru povezivanja Muzeja vučedolske kulture, Gradskog muzeja Vukovar i Franjevačkog muzeja Vukovar. Kako pojašnjavaju organizatori, posjetitelji će se kroz igru povezivanja dodatno educirati i osvijestiti o važnosti muzeja. Uz poziv posjetiteljima da zaigraju igru, pojašnjavaju kako je potrebno pronaći tri simbola u tri vukovarska muzeja, fotografirati se uz njih i poslati im mailom devet fotografija, uz mogućnost osvajanja vrijedne nagrade i druženje s vukovarskim muzealcima.

U Muzeju vučedolske kulture imat će u 19 i 22 sata organizirana stručna vodstva kroz stalni postav, s tim da posjetitelji mogu pogledati i izložbe “Vučedolac izvan okvira”, “Vučedol - zapisano na kućnom broju 12”, i “Na liniji horizonta”, izložba studenata dipl. studija Neverbalnog teatra AUKOS. Pripremaju i predavanje Tomislava Livaje pod nazivom “Zapisnice”, o tradicijskoj vizualnoj kulturi Šokaca u Panonskoj nizini. Od 21 do 23 sata organizirat će i dvije likovne radionice izrade simbola, Vučedolske tetovaže i Zaboravljeni vez.

Dragana Korpoš
Možda ste propustili...

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

Najčitanije iz rubrike