TvObzor
LUDE DEVEDESETE

Nostalgična zabava za sve generacije
Objavljeno 27. siječnja, 2023.

Iako me vijest o snimanju "Ludih devedesetih" razveselila, nakon što sam vidjela prvi trailer, zamalo sam zaplakala od očaja. Učinilo mi se da je riječ o jako lošoj seriji koja silom želi biti jednako zanimljiva i duhovita kao njezina legendarna prethodnica "Lude sedamdesete". Nije mi se činilo da je na tom tragu i trebalo mi je nekoliko dana da se natjeram pogledati taj novi sitcom nakon što se pojavio na Netflixu.



Nakon gledanja prve epizode "Ludih devedesetih", u kojoj mi je najveći ushit izazvalo pojavljivanje dobro poznatih lica iz prve serije (Eric, Kelso, Jackie, Leo i, naravno, Red i Kitty), sama sam sebi priznala da i nije tako loša. Zapravo se prilično dobro uklapa u ton koji je zadala prva serija, vjerojatno zato što su devedesete - mnogima od nas koji smo tada bili mladi - bile "nove sedamdesete". Odijevali smo odjeću iz tog doba, slušali rock-glazbu iz toga doba, a u kinima su tada glavne face bili glumci koji su se probili u Hollywoodu sedamdesetih. Najjednostavnije rečeno: u devedesetima smo uživali u plodovima sedamdesetih. Iako je u SAD-u to bilo malkoc drukčije, i oni su tada naginjali nekim drugim strujama, ipak sam se uspjela povezati s glavnim junacima ove simpatične serije, koji imaju ljubavne jade, seksualne frustracije i ne znaju što im nosi budućnost. Sve sam to i sama iskusila, u čemu mi je često terapija bilo gledanje "Beverly Hillsa 90210", koji gledaju i Leia i njezini prijatelji.

Da, 15-godišnja kći Erica i Donne, koja ljeto odluči provesti kod bake Kitty i djede Reda, zove se Leia, po junakinji Ericova omiljenog filma "Ratovi zvijezda". Ona kod kuće u Chicagu i nema neko društvo te vrijeme provodi u učenju. No, nakon što upozna svoje nove susjede u Wisconsinu, posebice zgođušnog Jaya (Kelsoa), život joj se posve mijenja. Počne doživljavati svakojake zgode i nezgode i pri tome podsjeća Kitty i Reda na svoje roditelje.

Serija “Lude devedesete” dobro je osmišljena, i na tragu je “Sedamdesetih”, što ne iznenađuje jer su ju pisali autori prve serije, Gregg Mettler i Bonnie Turner te njezina kći Lindsey Turner. Ne znam koliko se može svidjeti nekome tko nije gledao “Lude sedamdesete” ili se osobno ne sjeća devedesetih, ali meni je skratila nekoliko kišnih popodneva. Nadam se da će se snimati i druga sezona.
Tanja Kvorka
ŽANR: humoristička serija

AUTOR: B. i L. Turner, G. Mettler

ULOGE: Callie Haverda, Kurtwood Smith, Debra Jo Rupp

MREŽA: Netflix

DATUM: 2023.

EPIZODA: 10

Možda ste propustili...

TREĆA SEZONA EMISIJE “BLAGA S BETTANY HUGHES”

Dosad neviđen pristup novim otkrićima

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

Najčitanije iz rubrike