TvObzor
O STVARANJU MODERNE I DEMOKRATSKE RH KROZ PRIZMU DIPLOMATSKIH AKTIVNOSTI

”Diplomatska oluja” na HRT-u
Objavljeno 27. siječnja, 2023.

Dokumentarni serijal “Diplomatska oluja” tematizira stvaranje moderne i demokratske Republike Hrvatske kroz prizmu svih diplomatskih aktivnosti koje su dovele do hrvatske neovisnosti i njezinog međunarodnog priznanja 1992. godine.



Zatim su dovele i do potpisivanja Washingtonskog sporazuma kojim je 1994. godine dogovoreno primirje između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a što je uvelike determiniralo daljnji tijek Domovinskog rata te omogućilo diplomatske ofenzive na čelu sa predsjednikom Franjom Tuđmanom i tadašnjim ministrom vanjskih poslova Matom Granićem, koje su bile temelj međunarodnog shvaćanja da se u Hrvatskoj vodi obrambeni rat koji je kulminirao vojno-redarstvenim operacijama Bljesak i Oluja te naposljetku Erdutsko-Daytonsko-Pariškim mirovnim sporazumima, čime je rat konačno priveden kraju, a Republika Hrvatska započela proces eurointegracija koji je svoj vrhunac imao prijmom u redovno članstvo NATO saveza i Europske unije, kao finalnom potvrdom hrvatskog pripadanja europskoj obitelji najrazvijenijih demokracija svijeta.

Svaka od osam epizoda “Diplomatske oluje” kombinacija je izjava protagonista koji su bili direktni sudionici gore navedenih događaja, a koji su prikazani u kontrapunktu s arhivskim snimkama Hrvatske radiotelevizije i ostalih medijskih kuća iz tog vremena.

Cilj ovoga serijala bio je dati presjek razvoja hrvatske diplomacije kao jednog od ključnih čimbenika koji je u značajnoj mjeri pomogao u stvaranju neovisne i demokratske Republike Hrvatske koja je danas, trideset godina nakon proglašenja neovisnosti i razdruživanja sa SFRJ, punopravna članica NATO saveza i jedna od članica Europske unije koja je pretprošle godine prvi put presjedala Vijećem EU-a i na taj način zaokružila stoljetni san naših predaka o postajanju dijelom Europe čiji smo dio oduvijek bili, i kojoj smo po mentalitetu odavno pripadali.

S prikazivanjem dokumentarne serije “Diplomatska oluja” Hrvatska radiotelevizija (HRT) počinje od četvrtka, 2. veljače, na Prvome programu (HRT-HTV1), u terminu od 21.10. Serijal “Diplomatska oluja” nastao je kao ekranizacija istoimene knjige dr. Mate Granića. Scenarist je Fran Juraj Prižmić, režiju potpisuje Kristijan Milić, montažu Veljko Segarić i Sebastijan Kobas, urednik je Jozo Barišić, a producenti su Igor Prižmić i Fran Juraj Prižmić za MENORAH FILM. D. Miklić
Dokumentarni serijal u režiji Kristijana Milića nastao je kao ekranizacija istoimene knjige dr. Mate Granića

Možda ste propustili...

PORTRET GLUMCA KOJI JE RUŠIO HOLIVUDSKE STEREOTIPOVE

Jack Lemmon: Profesionalac nad profesionalcima

U KINIMA DILJEM HRVATSKE ZAIGRAO JE HOROR “ABIGAIL”

Otkačena zabava puna krvave akcije

Najčitanije iz rubrike