Regija
ZBOG POVEĆANJA PROMETNE SIGURNOSTI

Na južnoj obilaznici prema Rokovcima postavit će kružni tok
Objavljeno 26. siječnja, 2023.
VINKOVCIVukovarsko-srijemska policija u 2022. evidentirala je 1265 prometnih nesreća. Stradalo je 585 osoba, a u 17 nesreća bilo je 19 poginulih. Trećina od ukupnog broja nesreća završila je s ozlijeđenima, a s materijalnom štetom njih 869. Teško je ozlijeđeno 100 sudionika, lakše njih 466. U odnosu prema 2021. prošla je godina završila s 43 prometne nesreće više.- Iako to nije velik broj, imamo zato pet nesreća više sa sedam smrtno stradalih više. Od ukupno 19 poginulih u 50 posto uzrok je kombinacija neprilagođene brzine i alkohola. Ti su vozači prethodno konzumirali alkohol, sjeli u vozila ne pridajući pozornost osobinama ceste i trenutačnoj situaciji. Prometne nesreće s navedenim uzrocima rezultirale su pogibijom deset osoba. Naglašavamo, sve te osobe i inače su se kretale tom cestom, ne prvi put, da ne bi poznavale njezine osobine, ali alkohol i brzina znatno su pridonijeli tome da posljedice prometne nesreće budu veće - kaže službenik za preventivu cestovnog prometa PU vukovarsko-srijemske Boris Klinec.

- Kod svake promjene vremenske situacije na kolniku postoji drukčiji režim vožnje. I kad padne kiša, i kad je rosa, lišće ne cesti, ona postaje skliska. Brzina se mora prilagoditi trenutačnoj situaciji, osobito u ovo doba godine, kada preko noći minus na otvorenom kolniku nadvožnjaka, nezaštićenog zemljom koja ga grije, stvara poledicu. Nedavno smo na vinkovačkoj istočnoj obilaznici imali dvije prometne nesreće u kratkom razmaku zbog lagane poledice na cesti. Budući da nema snijega, ne baca se sol ni klorid, pa moramo biti oprezni na dijelovima ceste s nadvožnjakom jer je velika vjerojatnost poledice koja se stvori u samo pola sata – pojašnjava Klinec.

Drugi su uzrok nesreća neoprez i nepoštovanje znakova prednosti prolaska na raskrižjima.

- Trenutačno je dosta projekata u realizaciji za lakši prolazak kritičnih mjesta, među kojima i instalacija kružnih tokova te kružni tok očekujemo na južnoj obilaznici prema Rokovcima, na državnoj cesti D55. Tu su četverokraka raskrižja s velikom naletnom brzinom i, ako se isključe semafori, često dolazi do prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. Ta mjesta izvan naselja usporavamo kružnim tokovima prometa, što je vidljivo i na istočnom kraku vinkovačke obilaznice, gdje nemamo nesreća otkada je izgrađena i puštena u promet - najavljuje Boris Klinec. M. Flego
Možda ste propustili...

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana