Novosti
PROBLEMI ZA ZAGREBAČKU GRADSKU UPRAVU

Radnici Čistoće vratili su se na posao, dobili obećanje o povećanju najnižih plaća
Objavljeno 25. siječnja, 2023.

Radnici zagrebačke Čistoće u srijedu navečer su, nakon trodnevnog štrajka, nastavili raditi, a u pregovorima s Upravom Holdinga dogovoreno je da će zasad dobiti povećanje od 700 kuna za najniže plaćene poslove i 600 kuna za vozače. "Čeka se u petak dogovor sindikata i Holdinga pa ćemo vidjeti… Oni moraju naći novac da bi mogli nama dati, do utorka moraju smisliti", rekao je jedan od radnika novinarima, nakon završetka sastanka.Na sastanku je, zajedno s radnicima bio i predsjednik SSSH-a Mladen Novosel, a novinarima je ponovio da sindikati nisu organizatori trodnevne obustave rada. On je, kaže, s radnicima bio tražeći način kako da dobiju ono zbog čega su izrazili bunt. Predstavnici radnika, ističe, koji sudjeluju u mirenju, inzistirat će da se koeficijenti ugrade u kolektivni ugovor. "Ako uprava neće moći to prihvatiti, sindikati će se obratiti radnicima koji će odlučiti je li im nešto prihvatljivo ili idu tada u novi štrajk koji ima glavu i rep", rekao je Novosel. "Uprava je rekla da se neće nijedan prekršajni postupak pokretati prema ranicima zbog štrajka", rekao je čelnik SSSH-a.

Nakon sastanka predsjednik Uprave Holdinga Ivan Novaković i šef Čistoće Davor Vić novinarima nisu htjeli davati izjave. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević ranije je u srijedu najavio da će Uprava Zagrebačkog holdinga prijaviti sudu nezakoniti štrajk radnika Čistoće, a troškove plaća radnika koji nezakonito štrajkaju neka snose sindikati, što iznosi 100.000 eura dnevno. Sindikati su pak poručili Tomaševiću da troškove štrajka radnika Čistoće neće snositi sindikati, jer oni nisu ni organizirali štrajk. Tomašević je rekao da je šef Čistoće Davor Vić, inače bivši čelnik osječkog Unikoma, ponudio ostavku, ali ona nije prihvaćena.

Radnici Čistoće obustavili su rad u ponedjeljak solidarizirajući se s trojicom kolega koji su dobili izvanredni otkaz zbog povrede radne dužnosti, no u utorak su osim traženja da im se njihovim kolegama ukine odluka o otkazu, koju je uprava Zagrebačkog holdinga prihvatila, iznijeli 11 novih zahtjeva vezanih uz povećanje plaća i materijalnih prava. Radnici su tako zatražili povećanje koeficijenata - 1,8 radnicima, a 2,4 vozačima.

H/D.Pav.
Možda ste propustili...

PLEMENITA PERISKA I POSIDONIJA

Nove marke iz serije “Europa”

TREĆA SKUPINA STIGLA U HRVATSKU

Liječenje ukrajinskih ranjenika