Ekonomija
DUGOTRAJNO NEZAPOSLENIM ŽENAMA PRILIKA NA TRŽIŠTU RADA

Piletić: Ugovori za mjeru Zaželi bit će na tri godine
Objavljeno 26. siječnja, 2023.

Na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku u srijedu je održana Regionalna konferencija tržišta rada Slavonije, Baranje i Srijema na kojoj su predstavljeni Europski socijalni fond plus (EFS+) i mjere aktivne politike zapošljavanja te je održana i panel-rasprava o temi "Perspektive novih politika tržišta rada".



I ovom konferencijom želimo pokazati koliko je hrvatskoj Vladi prioritet revitalizacija Slavonije i Baranje, rekao je Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, otvarajući konferenciju.

- Za ESF+ osigurano je 2,2 milijarde eura, a najznačajnija aktivnost koja će se njime financirati je nastavak projekta Zaželi. Radi se o nastavku projekta kojim se prevenira institucionalizacija i smještaj starijih i nemoćnih osoba u domove, a također se omogućava da dugotrajno nezaposlene žene dobiju priliku na tržištu rada i posao. S obzirom na to da su ti programi do sada bili kratkoročni, rekli smo da će sljedeći javni poziv biti strukturiran tako da se ugovori dodjeljuju na tri godine - istaknuo je ministar držeći da će tako usluga za sve biti sigurnija i trajnija.

Također je podsjetio da su tu i sredstva za osobne asistente, pomoćnike u nastavi, za digitalizaciju i informatizaciju ustanova.

- Vlada RH već šestu godinu zaredom osigurava milijardu kuna, odnosno 130 milijuna eura, za poslodavce koji mogu koristiti mjere za zapošljavanje, samozapošljavanje, za obrazovanje i čitav niz drugih mjera. Osigurali smo sredstva i za sustav vaučera kojim želimo da Hrvatska prati trendove zelene i digitalne tranzicije i da svi koji su uključeni iskoriste nepovratna sredstva, ojačaju domaće tržište rada kroz prekvalifikacije, kratkotrajne edukacije, usavršavanja - napomenuo je Piletić.

Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, ocijenio je proteklo razdoblje uspješnim s obzirom na trendove pada nezaposlenih u Hrvatskoj.

- Do sada smo na području pet slavonskih županija uložili 1,3 milijarde kuna za mjere aktivne politike zapošljavanje za oko 42.000 osoba. Financiralo se obrazovanje nezaposlenih, a najpoznatija mjera je bila mjera samozapošljavanja, od javnih radova do mjera potpora i pripravništva - istaknuo je Lončar.

S obzirom na stanje na tržištu rada, najavio je da se u ovoj godini HZZZ okreće prema mjerama za obrazovanje i usavršavanje.

- HZZZ je u proteklom razdoblju potrošio oko 200 milijuna kuna za obrazovanje oko 23 tisuće nezaposlenih osoba. Idemo u širinu da obuhvatimo što veći broj osoba koje bi stekle vještine potrebne na tržištu rada - zaključio je Lončar.

Da je Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku generator razvoja istoka Hrvatske podsjetio je Vlado Guberac, rektor osječkog Sveučilišta, napomenuvši kako su u posljednje tri godine utemeljili tri nova fakulteta i nekoliko novih studija na fakultetima prateći potrebe tržišta rada. T.Prusina
Svako radno mjesto veliki je uspjeh
Zamjenik župana Josip Miletić konstatirao je da svjedočimo pozitivnim trendovima i da Osječko-baranjska županija s više od 30 programa potpora direktno potiče razvoj poduzetništva. - I kroz obrazovni ciklus vidimo ključan faktor za razvoj. Veliki je interes za potpore s beskamatnim sredstvima za poduzetnike koji žele investirati u svoje pogone, ali i za potpore poljoprivrednicima. Sredstva su kvalitetno iskorištena. Svako novo radno mjesto veliki je uspjeh svih nas - zaključio je Miletić.

Možda ste propustili...

DRVOPRERAĐIVAČIMA PRIHODI PALI U RASPONU OD 5 DO 55 POSTO

Zbog zaliha zatražili pomoć za održanje likvidnosti, ali i zadržavanje radnih mjesta

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

Najčitanije iz rubrike