Sport
FINALNI TURNIR LIGE NACIJA

Domaćin, jak suparnik,... ali mi idemo po finale
Objavljeno 26. siječnja, 2023.
Vatreni za mjesto u finalu igraju s Nizozemskom, a Španjolci protiv Italije

Nakon dvije godine "zagrijavanja" i lošijih nastupa, Hrvatska će igrati na finalnom turniru trećeg izdanja nogometne Lige nacija. Vatrenima će suparnik u polufinalu biti domaćin Nizozemska, a utakmica se igra 14. lipnja, u Rotterdamu. Ždrijeb u Nyonu odlučio je da se u drugom polufinalu, 15. lipnja, u Enschedeu sastaju Španjolska i Italija. Poraženi polufinalisti utakmicu za treće mjesto igrat će 18. lipnja, u 15 sati, dok je finale isti dan u Rotterdamu, od 20.45 sati.



Svi su - težak ždrijeb


U Nizozemskoj nema lakih suparnika, ipak, to je Final Four i na njemu su najjače momčadi, no između domaćina, Španjolske, i Italije, "oranje" je nekako najbolji ždrijeb.

- Koga god da smo izvukli, ne bi bilo lagano. Svaki suparnik je jako kvalitetan, ima veliku nogometnu povijest i stvarno nam je drago što smo u ovakvom društvu, a to smo i zaslužili svojim rezultatima - kazao je nakon ždrijeba pomoćni trener hrvatske nogometne reprezentacije Vedran Ćorluka, koji je bio naš izaslanik u Nyonu. Predsjednik HNS-a Marijan Kustić i izbornik Zlatko Dalić trenutačno su u Australiji, gdje sudjeluju u radu kampova za dijasporu.

- Ždrijeb je za nas dobar jer igrat ćemo prvu utakmicu protiv domaćina, ali uvjeren sam kako ćemo i mi imati dobru podršku navijača, što iz obližnjih zemalja, što iz Hrvatske. Neće biti jednostavno, ali mislim da ćemo se dobro spremiti za Nizozemce - dodao je Ćorluka.

Na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Kataru moglo je doći do utakmice između Hrvatske i Nizozemske, ali to su spriječili kasniji prvaci Argentinci. Nakon što je Hrvatska u četvrtfinalu izbacila Brazil boljim izvođenjem jedanaesteraca, u istoj fazi natjecanja Nizozemska je ispala od Argentine, također nakon penala.

- Nizozemci su bili dobri u Kataru, igrali su uzbudljiv nogomet. Ispali su od Argentinaca nakon lošijeg izvođenja 11-eraca, ali njihova je igra bila dobra, igrali su brzo, atraktivno, prema naprijed, baš kao što to moderan nogomet zahtijeva - zaključio je Ćorluka.

Veliki izazov


"Ples kuglica" u Nyonu iz Australije je pratio izbornik hrvatskih nogometaša Zlatko Dalić, koji se ne slaže da je ždrijeb za nas bio dobar. Za Dalića su Nizozemci kao domaćini najteži mogući suparnik.

- Igrat ćemo protiv najtežeg protivnika, domaćina, koji će igrati pred punim stadionom i predvođen novim izbornikom Ronaldom Koemanom. Nizozemska je uistinu sjajna reprezentacija, međutim, koju god momčad izvukli igrali bismo protiv jakog protivnika, jer su sve četiri reprezentacije među deset najboljih na svijetu. Znamo što je naš cilj, plasman u finale i nastojat ćemo to izboriti. Nizozemci su jako dobri, pogotovo u obrani. Imaju mlade, potentne igrače i igrat će pred svojom publikom, ali očekujem i veliku podršku naših navijača u Rotterdamu. Čeka nas velika utakmica, veliki izazov, ali bit ćemo spremni i očekujem da odemo u finale - javio se Zlatko Dalić iz Melbournea.

Ivana Liović
Loše krenuli, pa odlično završili
Hrvatska se na Final Four plasirala osvojivši prvo mjesto u skupini u kojoj je bila s Danskom, Francuskom i Austrijom. Dalićeva momčad porazom je u Osijeku od Austrije otvorila natjecanje, no kako je Liga nacija odmicala, igrala je sve bolje i na kraju prvi put otišla na završni turnir. Podsjetimo, Ligu nacija 2019. godine osvojila je reprezentacija Portugala, dok je 2021. godine pobjednik bila Francuska.

Wesley Sneijder

bivši kapetan “oranja”

Volio bih da je Nizozemska najveći favorit za naslov, volio bih da osvojimo taj pokal, ali bit će teško. Nakon svega što sam vidio od Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Kataru, mislim da ona ima veliku šansu napraviti nešto veliko

Ronald Koeman

izbornik Nizozemske

Imali smo na Svjetskom prvenstvu ponovno priliku vidjeti koliko je Hrvatska jaka. Čeka nas težak suparnik, kvalitetan, i neće biti lako igrati s njim. Hrvatska je iskusna i posljednjih godina na velikim turnirima igra izvrsno

Zlatko Dalić

izbornik Hrvatske

Nizozemci imaju sjajne igrače, sjajnu obranu, ali bit ćemo spremni i dobro se pripremiti. Zaista velika utakmica i veliki izazov, ali očekujem podršku i pobjedu Hrvatske

Najčitanije iz rubrike