Sport
BIJELO-PLAVI OSTALI BEZ BRONČANOG VATRENOG

Osijek nije posve zadovoljan, ali je pustio Ivušića na Cipar
Objavljeno 26. siječnja, 2023.
Za svog standardnog vratara bijelo-plavi će dobiti odštetu od dva milijuna eura

Ivica Ivušić ipak će ove zime napustiti Gradski vrt i prijeći u ciparski Pafos. NK Osijek i trećeplasirana momčad ciparskog prvenstva na kraju su postigli dogovor te će brončani Vatreni promijeniti klupski dres u transferu teškom dva milijuna eura. U ugovoru ima i klauzula, Osijek se u tom transferu već uobičajeno ugradio te bi imao i određeni postotak od buduće potencijalne prodaje 27-godišnjeg hrvatskog reprezentativnog vratara.



Ivušić je u srijedu bio na Cipru, gdje je odrađivao liječnički pregled, tu se ne očekuju nikakvi problemi, te bi potom trebao potpisati višegodišnji ugovor s klubom koji se već ove sezone ozbiljno uključio u borbu za naslov prvaka svoje zemlje. Epilog je to koji se očekivao posljednjih dana, otkada je Pafos "zagrizao" za Vatrenog. Iako, kako doznajemo, u osječkom prvoligašu i nisu potpuno zadovoljni ukupnim iznosom koji će stići u klupsku blagajnu, priželjkivali su izdašniji transfer, no odlučili su i izići u susret pouzdanom vrataru koji je imao veliki doprinos u klupskim uspjesima, a koji je bio vrlo zadovoljan uvjetima koje mu je ponudio Pafos.

Došao tiho...


Za Riječanina koji će sljedeći tjedan (1. veljače) napuniti 28 godina definitivno se može iskoristiti ona glasovita rečenica o legendarnom revolverašu Docu Hollidayu - "došao je tiho i ušao u legendu". Ivušić je stigao u Gradski vrt u ljeto 2018. godine iz Olympiacosa i tada je imao status tek trećeg vratara, iza "jedinice" Marka Malenice te iskusnog Krševana Santinija. No bio je strpljiv i uporan. U prvoj sezoni imao je tek jedan nastup za drugu momčad, ali ga je već u sljedećoj (2019./20.) tadašnji trener Dino Skender promovirao u prvog vratara, a Ivušić je tu priliku čvrsto ugrabio. U dvije sezone odradio je maksimalnu minutažu u prvenstvu u svih 36 kola, sačuvavši prvo 18 (sezona 2019./20.), a potom i 20 puta mrežu nedirnutom (2020./.21.). Tek ga je ozljeda u prošloj sezoni primorala da pauzira u ligi, propustio je deset utakmica, ali razinu branjenja nije spuštao, kao ni ove u kojoj je preskočio tek jedno kolo. U dvije sezone u kojima se Osijek do završnice borio za naslov nerijetko je upravo Ivušić imao ključne obrane s kojima je sačuvao pobjedu ili pak spašavao dok se utakmica još lomila.

Jasno je da takva izdanja na golu bijelo-plavih nisu mogla promaknuti ni izborniku hrvatske reprezentacije Zlatku Daliću, u kolovozu 2021. prvi je put pozvan u A-selekciju, a u rujnu je odmah imao i vatreno krštenje, u kvalifikacijama za SP u Kataru, sačuvavši mrežu u dvije važne pobjede (Slovačka u gostima, Slovenija u Splitu). Od tada ga je samo ozljeda nakratko izbacila iz kadra Vatrenih, s kojima je nedavno osvojio broncu na SP-u.

U Osijeku kao kod kuće


Činjenica da je član treće reprezentacije svijeta davala je nadu kako će se Osijek to izdašnije naplatiti pri njegovu transferu, no tržište je, bar što se tiče vratara, ipak puno "škrtije" negoli za ostale pozicije. Ipak, u klubu nisu htjeli biti tvrdoglavi, nakon što je Ivušić bio zadovoljan svojom stranom ponude, na kraju su se ipak dogovorili s Cipranima, koji će od ovog siječnja u svojim redovima imati hrvatskog reprezentativca. Time su i u Gradskom vrtu na neki način pokazali zahvalnost vrataru koji je nebrojeno puta isticao kako se u Osijeku osjeća kao kod kuće te nije štedio pohvale na podršci koju je imao. Zasluženo, i to ne samo zbog svojih igračkih nego i karakternih kvaliteta.

Goran Roguljić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

2

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

3

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže
zajedništvo i podršku