Sport
POTVRĐEN STATUS STRELJAČKE DESTINACIJE

Odrađen drugi Grand Prix, u srpnju opet puni kapaciteti
Objavljeno 26. siječnja, 2023.
Vraća se u Osijek parastreljački SK, a u 2023. na programu i desetak državnih natjecanja

Iako se nova streljačka sezona tek zahuktava, u GSD-u Osijek 1784 kao da nije bilo predaha. Klub je, uz pomoć svojih partnera, krajem prošle godine te počekom 2023., uspješno organizirao dva međunarodna natjecanja u zračnom oružju, koja su još jednom potvrdila da je prijestolnica hrvatskog istoka nezaobilazna postaja strijelaca iz cijelog svijeta.



U prosincu se u Gradskom vrtu pucalo u blagdanskom ozračju u sklopu dva natjecanja (GP Osijek, Christmas cup), a od sredine siječnja na istom je mjestu održan ISSF Grand Prix Osijek, koji je od siječnja 2022. uvršten u kalendar Svjetske streljačke federacije. Dok su u prosincu nastupili predstavnici zemalja iz okolice, prošlog su tjedna na vatrenu liniju izlazili predstavnici iz čak 35 zemalja s pet kontinenata. Na kraju su svi iskazali zadovoljstvo te su iz Osijeka po tko zna koji put otišli s pozitivnim dojmovima.

- Prošle godine bila je premijera, drugo izdanje je bilo još kvalitetnije. Stigao je veći broja natjecatelja, Hrvatska je osvojila tri odličja, sve je prošlo u najboljem redu, stoga smo zadovoljni odrađenim poslom - kaže direktor natjecanja Zoran Ćelić, koji zajedno sa svojim suradnicima razmišlja već o organizaciji nadolazećih natjecanja, kojih ni ove godine neće nedostajati. Bit će ih desetak na državnoj razini, a preko ljeta ponovno stižu inozemni strijelci koji će ponovno dobro popuniti hotelske kapacitete u gradu na Dravi i bližoj okolici.

- I četvrt put ugostit ćemo Svjetski kup u parastreljaštvu koje nam se vraća nakon 2019., i u kompletnom programu, a to znači zračno, MK oružje, paratrap te slijepi i slabovidni. Bit ćemo domaćini regionalnih prvenstava, kao i dosta državnih završnica, naši kapaciteti bit će ponovno u punom pogonu. Koristi će imati i gospodarstvo, odnosno turizam, jer će ponovo biti ostvaren veliki broj noćenja. U srpnju, kada je na programu SK, koje će potrajati oko dva tjedna, stiže nam približno 400 natjecatelja - naglašava Ćelić.

Osijek je od 2009. i EPSO-a sveprisutan u organizaciji velikih natjecanja, dobivanje domaćinstva itekako se odrazilo na poboljšanje streljačke infrastrukture, konkretno streljane Pampas. Postojeći kapaciteti temeljito su obnovljeni, ali mogu se i proširiti. Izgradnja jedne finalne hale sve bi podignulo na još kvalitetniju razinu, najvišu moguću, a to znači da bi se u kolijevci streljaštva održavala još češće najveća prvenstva te svjetski kupovi. Ali i ovako ima dosta posla za Ćelića i organizacijski odbor koji kao stroj radi punom parom, i očito ne namjerava posustati.

Nino Benčina
NEDOSTAJALI SAMO OSJEČKI STRIJELCI
Rijetko se događa, ali se ipak dogodilo. Na ISSF Grand Prixu nije nastupio nitko od osječkih, odnosno slavonsko-baranjskih strijelaca. Očekivao se nastup prvog pištolja, Uroša Kačavende (GSD Osijek 1784), ali on je izostao zbog objektivnih razloga. Šteta što se nije našlo mjesto za nekog mladog i perspektivnog, jer se u ovako jakoj konkurenciji svakako ima što za naučiti. Izgleda da je došlo i do malog pada “zračne” kvalitete na hrvatskom istoku, ali ne vjerujemo da će ovakva suša potrajati te da će netko iz ove regije nastupiti i na skorašnjem EP-u u ožujku.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana