Osijek
NA FAZOS-U PREDSTAVLJENA KNJIGA DR. SC. ANDRIJE BRKIĆA

Za stručnu javnost, ali i širu publiku
Objavljeno 25. siječnja, 2023.
Na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti (FAZOS) u srijedu je predstavljena knjiga "Kukuruz: priča o uspjehu". Autor je dr. sc. Andrija Brkić, znanstvenik s Poljoprivrednog instituta, koji se, među ostalim, bavi oplemenjivanjem i genetikom kukuruza.



"Vrijednost, ali i posebnost ove knjige jest što nije pisana isključivo za stručnu javnost, već će, zahvaljujući sadržaju i osebujnom autorovu stilu, biti zanimljiva i široj čitateljskoj publici", istaknula je moderatorica, dr. sc. Aleksandra Sudarić, autorova kolegica s Poljoprivrednog instituta.



Recenzentica, prof. dr. sc. Mirta Rastija (FAZOS), pojasnila je da se ova bogato ilustrirana knjiga sastoji od sedam poglavlja, pa među ostalim donosi zanimljivosti, mitove i legende o kukuruzu. Uz to, peto je poglavlje posvećeno kukuruzu u kulturi i umjetnosti, a slijedi poglavlje o ulozi kukuruza u ljudskoj prehrani.



Na pitanje što ga je potaknulo na pisanje ove knjige, dr. sc. Andrija Brkić odgovorio je: “Potaknula me je želja za popularizacijom znanosti i predstavljanjem kukuruza u novom svjetlu. Kukuruz je jedna od najvažnijih biljaka u povijesti čovječanstva, a u suvremenoj Hrvatskoj ima jako malo knjiga o ovoj tematici. Uz to, cijeli sam život vezan uz kukuruz. Kao dječak od 11 godina išao sam u metlice, sa 16 godina radio sam kao sezonac, a poslije upisao Poljoprivredni fakultet. Danas radim na Poljoprivrednom institutu, a polje moga interesa cijelo to vrijeme je kukuruz.” V. Latinović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike