Osijek
SVIM OSNOVCIMA ŠKOLSKA PREHRANA

Učenicima s celijakijom stižu obroci bez glutena
Objavljeno 26. siječnja, 2023.
Grad Osijek pobrinuo se i za individualno prilagođen jelovnik učenika koji za to imaju preporuku liječnika

Iva Grahovac, učenica prvog razreda Osnovne škole Tenja, ima celijakiju, zbog čega ne smije konzumirati gluten, jednako kao i njezina 13-godišnja sestra Anja i 11-godišnji brat Filip. Celijakija je kronična, sustavna autoimuna bolest koja se javlja u genetski predisponiranih osoba. Zbog patofiziološke reakcije na gluten nastaje tzv. enteropatija - upala i oštećenje sluznice tankog crijeva - stoga je drugi naziv za bolest glutenska enteropatija. Epidemiološki podatci pokazuju kako učestalost te bolesti posljednjih godina dodatno raste. Još prošle školske godine zbog celijakije bi sestre i brat Grahovac (kao i druga djeca s tom bolesti) bili isključeni iz organizirane školske prehrane, odnosno za užinu bi se trebali pobrinuti oni i njihovi roditelji. Odnedavno, međutim, u školu im se za užinu doprema gotov bezglutenski obrok.



Prilagođeni jelovnici


- Prije dvije godine utvrđeno je kako sve troje moje djece ima celijakiju, zbog čega se redovito kontroliraju u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj, gdje imaju izvrsnu doktoricu i nutricionista. Postali smo gluten free kućanstvo, jer smo i suprug i ja zbog sigurnosti kćeri i sina prešli na bezglutensku prehranu. Djeca su vrlo odgovorna kada je o prehrani riječ i zbog toga nemaju zdravstvenih tegoba. Želim pohvaliti ravnateljicu njihove škole Draženku Šebek i kuharice jer smo za djecu donedavno donosili namirnice u školu, od čega su im kuharice pripremale bezglutenski obrok, pazeći pritom i na to da se ne dogodi kontaminacija glutenom. Sada pak djeca s celijakijom u cijelom Osijeku i prigradskim naseljima dobivaju bezglutenski obrok i jedu ga zajedno sa svojim prijateljima iz razreda. Hrana je, kažu, ukusna, u što ne sumnjam jer im bezglutenske obroke dopremaju iz čepinskog restorana "Loresa", koji je jedini specijalizirani bezglutenski restoran sve do Zagreba", kaže majka Ivana Grahovac, koja se, zbog toga što joj troje djece ima celijakiju, koristi pravom na rad na pola radnog vremena.

Otkriva kako su neko vrijeme hranu za celijakičare dopremali iz kuhinje Dječjeg vrtića Osijek, no kako su to bili mahom kuhani obroci, a djeca idu u školu u dvije smjene, od te se prakse, kaže, odustalo. Naglašava, zahvalna je gradskoj administraciji što se doista potrudila oko djece kojoj je nužna posebna prehrana.

Iz Grada Osijeka ne kriju zadovoljstvo dobrim reakcijama roditelja. Nakon što je Vlada osigurala novac za besplatnu prehranu u svim školama, gradska je uprava uložila dodatni napor kako bi se svoj djeci osigurali individualno prilagođeni obroci. Tako sada 17 učenika s celijakijom, među kojima su i Iva, Anja i Filip, svakodnevno dobiva bezglutenski obrok iz "Lorese".

O vlasnici "Lorese" Josipi Vrdoljak Glas Slavonije već je pisao u ožujku prošle godine. Ona i suprug Željko odlučili su Josipinu celijakiju na neki način okrenuti u svoju korist ponudivši hranu bez glutena u svom cateringu "Loresa". U pripremi hrane upotrebljavaju samo deklarirane bezglutenske namirnice renomiranih proizvođača i jedinstven su fast food/catering u Hrvatskoj, koji nudi isključivo bezglutenska jela s roštilja, panirana jela, pizze, plate, slastice... Tako je odluka da baš oni dostavljaju bezglutenske obroke u škole bila posve logična.

- Svaki radni dan pripremam obroke za učenike s celijakijom i suprug ih odvozi u škole u Osijeku, Višnjevcu i Tenji. Trudim se pridržavati se savjeta nutricionista koji je kreirao jelovnike za druge učenike, primjerice, onaj dan kada je na redu pizza sa zdravim sastojcima, i ja ju ispečem u beglutenskoj verziji. Sama pečem peciva za sendviče i tortilje, mijesim tijesto za pizzu i slično, a uvijek se dodatno potrudim da svako dijete dobije i voćku. Budući da i sama bolujem od celijakije, pozdravljam odluku osječke gradske uprave da djeci s tom bolesti omogući da užinaju zajedno s razrednim kolegama a da taj obrok bude za njih i siguran i nutritivno vrijedan - kaže Josipa Vrdoljak. Dobar se glas o njezinoj "Loresi" odavno proširio Hrvatskom, čak i susjednim zemljama, pa se nerijetko dogodi da se u Čepin dođu počastiti, primjerice, celijakičari iz Dalmacije ako ih put nanese u Osijek ili njegovu blizinu. Kada je riječ o rođendanima i drugim proslavama te obiteljskim okupljanjima, na prste jedne ruke može se nabrojiti ovdašnje obitelji s celijakičarom koje nisu bar jednom naručile bezglutenske delicije od Vrdoljakovih.

Primjer drugima


Recimo na kraju kako se Grad Osijek, osim za učenike s celijakijom, pobrinuo za individualizirani školski obrok i za osam učenika s dijabetesom, 18 učenika s alergijom, dva učenika s gastritisom, dva učenika s oralno-motoričkim teškoćama, tri učenika s gastroezofagealnim refluksom, tri učenika s preosjetljivosti i jednog učenika s posebnom prehranom (deset namirnica).

Ivana Rab Guljaš
Draženka Šebek, prof. ravnateljica OŠ Tenja

UČENICIMA SE SVIĐAJU OBROCI KOJI SU NUTRITIVNO VRJEDNIJI

Draženki Šebek, prof., dugogodišnjoj ravnateljici OŠ Tenja, drago je što je svoj djeci, pa tako i učenicima s celijakijom, osiguran odgovarajući obrok u školi. Iako, kaže, u školi kojoj je ona na čelu za to su se brinuli i dosad. Naime, školske su kuharice pripremale obroke za njih u suradnji s njihovim roditeljima i doista su se trudile oko toga.

- Učenicima se sviđaju obroci u školi, iako to više nisu samo pekarski proizvodi, za koje se smatra da su najprihvaćeniji. Naime, otkako se za obrok izdvaja 1,33 eura po učeniku, doista je moguće osmisliti bolji jelovnik, što nekada s pet kuna nije bilo moguće. Osim toga, škola sudjeluje u Shemi školskog voća i Shemi školskog mlijeka, tako da su redovito zastupljene i te namirnnice. Doista je postignut velik pomak u kvaliteti školskog obroka i djeca ga jedu uslast. Jedino nisu voljela carbonaru, pa smo to izbacili iz jelovnika. Prvašići znaju malo negodovati, recimo, kada dobiju integralno pecivo, tako da njih posebno animiramo kako bi prihvatili zdrave prehrambene navike - kaže ravnateljica Šebek. Također pozdravlja ideju o centralnoj kuhinji za sve škole, kakvu ima Dječji vrtić Osijek, jer smatra kako bi se njezinom realizacijom dodatno podignula kvaliteta obroka u školama.

Sa školske smo mrežne stranice prenijeli ovotjedni jelovnik, na kojem su, od ponedjeljka do petka: pizza s mozzarellom, zimskom salamom, tikvicama i umakom od rajčice; integralni kruh sa sjemenkama, sirni namaz, pureća šunka, kuhano jaje i voće; focaccino s bučinim sjemenkama i sirom te B-aktiv LGG; palenta i Dukatos (grčki jogurt); muffin s limunom i mlijeko.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike