Regija
JOŠ BOLJA ZDRAVSTVENA SKRB U ŽUPANJSKOM KRAJU

Dom zdravlja Županja uvodi nove, telemedicinske usluge
Objavljeno 26. siječnja, 2023.
Omogućit će veću dostupnost specijalističke kardiološke usluge na daljinu
ŽUPANJA



Dom zdravlja Županja godinama je suočen s kroničnim nedostatkom liječnika obiteljske medicine, a taj je problem sve izraženiji i u cijeloj državi. Primarna zdravstvena zaštita mladim liječnicima nije atraktivna i većina ih se nakon završetka studija radije odlučuje za specijalizacije iz bolničke zaštite. Liječnike nakon odlaska u mirovinu nema tko zamijeniti, pa dio njih uz suglasnost Ministarstva nastavlja rad i nakon 65. godine. U Županji su takvu mogućnost iskoristila tri liječnika obiteljske, dva liječnika dentalne medicine i jedan liječnik specijalist ginekologije i opstetricije.



Očekuju pripravnike


Županjska Posavina pokrivena je s 22 tima obiteljske medicine, među kojima je 14 koncesionara koji koriste ambulante u vlasništvu Doma zdravlja. Kako doznajemo od ravnateljice Luce Lešić, jedan tim trenutačno nedostaje u Županji, jedan u Gunji, jer je liječnik krenuo na specijalizaciju, kao i liječnik u ambulanti Račinovci-Đurići. Prazno je i mjesto u Cerni, a ono bi se moglo uskoro popuniti. Očekuju zapošljavanje završenog doktora medicine za rad pod nadzorom, zasad imaju jednu liječnicu i ravnateljica se nada da će uskoro dobiti još jednog pripravnika. "Ovih nam se dana za Županju javila jedna doktorica, Županjka, pa se nadamo da će i ostati u svome gradu, a za sela ćemo vidjeti kako će biti", kazala je. Napominje da se uspijevaju organizirati i pokriti sve ordinacije bez nositelja tima kako bi osigurali potrebnu zdravstvenu skrb stanovnicima, a to je, priznaje, često vrlo teško i zahtjevno. U njima se izmjenjuju liječnici iz Doma zdravlja i koncesionari, iako bi svi pacijenti željeli imati svog stalnog liječnika. Natječaji se konstantno raspisuju i za liječnike obiteljske medicine i za dentalnu medicinu. Nakon što liječnici zakupci odu u mirovinu, ordinacije se vraćaju Domu zdravlja koji je u njima dužan organizirati nastavak rada. Od Nove godine tako su preuzeli još dvije ordinacije dentalne medicine i sada ih imaju ukupno 12. Proveli su natječaj, bilo je zainteresiranih i slobodna će mjesta doktori dentalne medicine ubrzo popuniti. "Bila bih jako sretna da ima više kandidata i za obiteljsku medicinu, ali do njih je uvijek teže doći", zaključuje Lešić.

Razvijena specijalistika


Smatra da bi liječnike koji rade u udaljenim mjestima i ruralnim sredinama trebalo bolje platiti i u startu im osigurati bolju poziciju. Tu bi trebala reagirati država i u sustavu regulirati dodatke na plaću za pojedina područja, da liječnici odmah znaju na čemu su. I na geografski izoliranom području županjske Posavine potrebne su dodatne povlastice kojima će se stimulirati dolazak liječnika jer za tamošnje ordinacije, posebice u Cvelferiji, oni nisu zainteresirani. Primjer privlačenja liječnika u svoju sredinu ovih dana stiže iz Križevaca. Grad je liječnici ponudio godišnju doplatu na plaću, takozvanu poticajnu naknadu od 100.000 kuna, što je ona i prihvatila. No mnoge lokalne jedinice financijski to nisu u mogućnosti, pa su sve oči uprte u državu. Za razliku od ordinacija obiteljske medicine, Dom zdravlja Županja dobro je pokriven specijalističkim timovima. Prilagodili su se potrebama stanovništva i osigurali im dostupnost specijalističkih službi. "Razvili smo sve djelatnosti i jedinice rada sukladno Mreži javnozdravstvene službe i ugovorili sve što se moglo ugovoriti. A upravo se to i predviđa prijedlogom novog Zakona kako bi se rasteretio bolnički sustav", objašnjava ravnateljica. Na temelju ugovora o suradnji dolaze liječnici specijalisti iz bolnica u Vinkovcima, Vukovaru, Osijeku i Slavonskom Brodu. A tu su i domovi zdravlja Vinkovci i Vukovar i Zavod za hitnu medicinu s kojima, napominje, odlično surađuju i međusobno si pomažu.

Dom zdravlja Županja već otprije ima tri specijalizanta iz pedijatrije, obiteljske medicine i kliničke radiologije, a potonji bi se u ožujku trebao vratiti u Županju i početi raditi. Krenule su i četiri nove specijalizacije: dvije iz obiteljske medicine, opće interne i fizikalne medicine.

Za dvije specijalizacije iz ginekologije i opstetricije već su tri puta raspisivali natječaj, ali zainteresiranih nema.

Marija Lešić Omerović
STIŽE MEDICINSKA I RAČUNALNA OPREMA
Kako bi zdravstvena zaštita stanovnicima županjskog kraja bila još dostupnija, ravnateljica najavljuje i uvođenje telemedicinske usluge, u okviru projekta Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu – telecordis zdravstvene usluge između Doma zdravlja Županja i KBC-a Osijek. Digitalizacijom zdravstvenog dijagnostičkog procesa cilj je na razini primarne zdravstvene zaštite povećati dostupnost specijalističke kardiološke usluge stanovništvu ruralnih područja na daljinu pomoću telemedicine. A sve zahvaljujući medicinskoj i računalnoj opremi za pružanje usluga EKG holtera, holtera tlaka, spirometrije i 12-kanalnog EKG-a. U četvrtak će se postaviti i u Županji i odmah kreće edukacija djelatnika. Dijagnostičke usluge očitavat će se u Telemedicinskom centru u Osijeku i računalno odmah proslijediti u Županju.

Možda ste propustili...

U BARANJU STIGLA JOŠ JEDNA NAGRADA

Baranjski bećarac je Simply the Best

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike