Novosti
NEOPRAVDANA POSKUPLJENJA

U četvrtak novi nalazi inspekcije o cijenama
Objavljeno 26. siječnja, 2023.
Glavni državni inspektor Andrija Mikulić najavio je za četvrtak objavu novih rezultate inspekcije kada je riječ o cijenama proizvoda i usluga nakon uvođenja eura. Podsjetio je kako je od početka inspekcijskih nadzora pa do 19. siječnja u 1150 nadzora utvrđeno 250 neopravdanih podizanja cijena. Dobra je vijest da je 73 posto trgovaca tijekom inspekcije vratilo cijene, javlja HRT.

"Ne bih htio prejudicirati, ali najnoviji je podatak da je u jednoj djelatnosti cijena skočila 160 posto. Mislim da nema u ovom trenutku ni jednog opravdanog razloga da cijena skoči 160 posto", istaknuo je Mikulić. Kaže kako su kontrole u trgovinama pokazale određena neopravdana povećanja cijena. "Tijekom kontrole proizvoda u trgovinama - primjerice kakao-napitaka, konditorskih proizvoda, mlijeka, keksa, mliječnih proizvoda, jogurta, maslaca, hrane za životinje, konzerviranog povrća - utvrđena su neopravdana povećanja od 9 do 38 posto", rekao je glavni državni inspektor.

Podsjetimo da je iz Državnog inspektorata prije tjedan dana priopćeno kako je zbog prekršaja nepoštene poslovne prakse iz Zakona o zaštiti potrošača, u tijeku izricanje novčanih kazni prema svim poslovnim subjektima koji su neopravdano povećali cijene nakon 31. prosinca 2022. odnosno od 1. siječnja 2023. pa do dana inspekcijskog nadzora. "U okončanim inspekcijskim nadzorima, prekršajnim nalozima prema poslovnim subjektima izrečene su 234 novčane kazne u iznosu od 399.489,09 eura (3 milijuna kuna)", naveli su iz Državnog inspektorata. D.Pav.

Dijana Pavlović
Možda ste propustili...

LISTA DVANAEST STRANAKA PREDVOĐENIH IDS-OM

Ideja okupljanja stara dvije godine