Dome slatki dome
SAVJETUJEMO ODABIR MADRACA ZA DIJETE

Kvalitetan madrac bitan je za razvoj
Objavljeno 26. siječnja, 2023.
Kasnije posljedice nepravilnog razvoja zbog lošeg madraca, najčešće na kralježnici i držanju, teško će se i dugotrajno sanirati
Iako će mnogi roditelji željeti pružiti svome djetetu sve najbolje, pomalo je nevjerojatno da će velika većina htjeti i uštedjeti na kupnji madraca. Ako znamo da djeca trebaju više sna nego odrasli i da se tijekom sna upravo najviše razvijaju, odabirom kvalitetnog madraca učinit ćete zapravo najbolje što možete za svoje dijete. Kvalitetan madrac bitan je za pravilan razvoj djeteta eliminirajući tako veliki potencijal za nepravilan razvoj koji može nastati spavanjem na lošem, nekvalitetnom i neadekvatnom madracu. Stručnjaci ističu kako je tijelu potrebno 30 dana kako bi se naviknulo na novi madrac i kako biste iskusili sve blagodati novog vrhunskog madraca. Međutim, dok su dječji madraci uglavnom ograničeni do veličine 180 x 80 cm, mnogi će za dijete potražiti i madrac među ponudom za odrasle. Naime, dječji kreveti danas mogu biti i većih dimenzija, pa tako uobičajena manja dimenzija može lako biti nadomještena s veličinom 200 x 90 cm, ili 200 x 120 cm, kakve često viđamo u takozvanim mladenačkim sobama, a kakve često odabiru mlađi adolescenti. Uobičajena teza roditelja koji nastoje uštedjeti kupnjom madraca za dijete je ta da će ga dijete ubrzo prerasti. Međutim, ako gledamo veću dimenziju kreveta poput ranije navedenih, dijete na tom krevetu može provesti i dugi niz godina. Upravo su te godine one kad se dijete najviše razvija, stoga odabiru madraca pristupite itekako ozbiljno. Kasnije posljedice nepravilnog razvoja zbog lošeg madraca koje će biti najčešće uočene na kralježnici i držanju teško će se i dugotrajno sanirati.

Česta zabluda jest da je djeci potreban madrac od pjene jer su oni, navodno, mekši i udobniji. Istina je zapravo dijametralno suprotna - djetetu je potreban čvršći i tvrđi madrac. Naime, kvalitetan tvrđi madrac pružit će potporu kralježnici, a u razvoju to je najvažnije. S druge strane, zabluda je i da tvrđi madrac nije udoban. Kvalitetan tvrđi madrac može biti savršeno udoban ako je izrađen od džepićastih opruga koje su podijeljene u više zona udobnosti te uz dodatnu upotrebu pjene (PU, HR, memory ili lateks, pantera), koja mu pruža dodatnu dozu udobnosti.
Jasminka Knežević
Redovito pranje
Redovito mijenjanje posteljine prvi je preduvjet za održavanje higijene madraca. Posteljinu zamijenite najmanje jednom u dva tjedna, jastučnicu češće. Također je važno da su deke i jastuci redovito prani i prozračeni, svakako nemojte zaboraviti prozračiti i madrac. Uklonite madrac, pokrivače i jastuke, otvorite prozor i ostavite nekoliko sati da se sve adekvatno prozrači. Temeljito i redovito čišćenje madraca je bitno. Ovaj postupak trebate napraviti na najmanje tri načina koji će pridonijeti da vaš madrac bude svjež i najbolje pripremljen za odmor i spavanje.

Možda ste propustili...

TEST: EINHELL TE-SW 18/610 LI-SOLO

Za čiste staze i sve površine oko objekta

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

DA ORHIDEJE DUGO I LIJEPO CVATU

I biljke vole piti zeleni čaj

Najčitanije iz rubrike