Dome slatki dome
NEZAHTJEVNA BRZORASTUĆA BILJKA KOJA USPIJEVA U GOTOVO SVIM VRSTAMA TLA

Žute forzicije pozdravljaju proljeće
Objavljeno 26. siječnja, 2023.

Ako želite posaditi grm koji će vrtu dati boju u proljeće, forzicija je pravi izbor, a njezine grane svojim žutim cvjetovima idealno će se uklopiti u proljetne aranžmane. Forzicija je dobra i kao živa ograda jer je rezanjem možete oblikovati kako vam odgovara, no možete je posaditi i u posude na balkonu. U ožujku i travnju u brojnim vrtovima bogato procvatu grmovi žutih cvjetova na granama bez listova. Vrsta je vrlo popularna. Listovi su ovalni i nazubljeni, cvjetovi široko otvoreni, plitko zvonoliki. Forzicije se primjenjuju za prekrivanje zidova, tla, za živu ogradu i za soliternu sadnju. Najzastupljenija je Forsythia x intermedia, snažnih uspravnih grana, nalik na šibe i cvjetova u malim skupinama duž cijelih izboja. Naraste do 3 m visine. Sorta Spectabilis tamnije žutim cvjetovima zauzima vodeće mjesto, prenosi AgroPortal. Vrsta Forsythia suspensa ima uspravne i tanke grane koje se nakon nekog vremena, kad biljka stasa, počinju savijati u obliku lukova. Naraste od 1,5 do 3 m visine. Gusti cvjetovi svijetlo žute su boje. Vrlo često se sadi pojedinačno na travnjaku, gdje do izražaja dolazi sva njezina ljepota.



Vrlo je jednostavna za razmnožavanje, a preporučuje se da se to napravi u rano ljeto ili krajem jeseni te se posadi u zemlju koja se mora održavati vlažnom. Najjednostavnije je da reznice tada posadite u posudu, a preko nje postavite najlon, zbog kojeg će se zemlja orositi i tako zadržavati vlagu. Kada se dovoljno razvije i bude imala čvrsto korijenje, možete ju presaditi u veću posudu ili u vrt. Porežemo oko trećine najstarijih grana koje su cvale, i to odmah nakon cvatnje.

Kada birate mjesto na koje ćete ju presaditi, imajte na umu da voli bogata humusna tla, ali ne pretjerano vlažna. Zato treba pripaziti i prilikom zalijevanja. To treba raditi redovito, ali ne u obilnim količinama. U suprotnom može doći do razvoja bolesti. Vrlo je nezahtjevna biljka koja dobro uspijeva u gotovo svim vrstama tla te jako brzo raste. Unatoč brzom rastu može se održavati i manjeg rasta redovitim orezivanjem, najbolje ju je orezati nakon cvatnje. Naraste u visinu 2-3 metra, a pogodna je i za živicu. Može se uzgajati i kao samostalni grm ili malo stablo. Dobro podnosi onečišćeni zrak. J.Kn.
Možda ste propustili...

LIFESTYLE H: RANILICA ZA DIJETE

Udobnost, sigurnost i praktičnost u dizajnu

DA ORHIDEJE DUGO I LIJEPO CVATU

I biljke vole piti zeleni čaj

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike