Sport
ČETVRTFINALE SVJETSKOG RUKOMETNOG PRVENSTVA

Favoriti opravdali očekivanja, prošli i ostali u igri za medalje
Objavljeno 24. siječnja, 2023.

Znate li tko su bili polufinalisti prošlog Svjetskog rukometnog prvenstva? Danska, Švedska, Španjolska i Francuska. Baš tim redom. Polufinalisti prošlog Europskog prvenstva? Švedska, Španjolska, Danska i Francuska.Malo se krug izmijenio tek na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine. Tamo su medalje osvajali Francuska, Danska i Španjolska, a četvrti je bio Egipat. Svi su oni u četvrtfinalu Svjetskog rukometnog prvenstva 2023. godine. Stvari se nisu puno izmijenile što se svjetskog vrha tiče. Zapravo malo jesu. Svi su tu, jedino nas nema!

Ni preostale četiri reprezentacije nisu baš neka novost pri vrhu svjetskog rukometa. Ponovno su među osam Mađari, koji su prošlo Europsko prvenstvo, na kojem su bili domaćini, završili već u prvom krugu, ali su zato ponovili rezultat od prije dvije godine. Mađare se doživljava najvećim iznenađenjem Svjetskog prvenstva premda ni oni nisu novost, bar pri vrhu. Nisu dugo osvojili medalju, ali su znali "uskočiti". Danas ćemo doznati sve polufinaliste. Po dvije utakmice četvrtfinala igrat će se u isto vrijeme. To definitivno ne ide u prilog promociji rukometa i IHF-u kao krovnoj organizaciji.

Norveška - Španjolska


Norvežani su uz Francusku i Švedsku jedini na pet pobjeda iz pet susreta. U nevažnom susretu kada se već odlučilo o četvrtfinalu svladali su Njemačku. U slično tako "nevažnom" susretu Španjolci su izgubili od Francuske u susretu u kojem su vodili cijelo vrijeme, ali su posustali u završnici. Norvežani su bili finalisti 2017. i 2019. godine, a 2021. su zapeli u četvrtfinalu. Zanimljivo, bit će ovo repriza od prije dvije godine. Tada je u Egiptu slavila Španjolska 31:26.

Francuska - Njemačka


Nikola Karabatić već je u godinama, ali Francuzi nikako ne djeluju kao "stare rage". Stigli su i ozlijeđeni i s nekim novim licima, bar što se tiče reprezentativne razine, ali su uvijek u vrhu. Ovo Svjetsko prvenstvo zasad su bez poraza. Nijemci su jedini doživjeli od Norveške u posljednjoj utakmici. Prošlo Svjetsko prvenstvo završili su na 12. mjestu, pa je ovo sigurno pomak prema naprijed. Veliki korak bio bi rušenje Francuza, koji su objektivno favoriti u ovom susretu.

Danska - Mađarska


Danci su stigli na ovo Svjetsko prvenstvo kako bi došli do jedinstvenog pothvata. Osvajanje tri uzastopna svjetska naslova. Mađarska bi prema tome trebala biti samo im usputna stanica. Je li Hrvatska možda Dancima bila ona utakmica u kojoj momčad koja gleda prema vrhu svjesno riskira ili je ipak Hrvatska pokazala kako se može igrati protiv Danaca? Mađare spominju kao najveće iznenađenje. Nisu imali lak put biti ispred Islanda, Portugala i Brazila, a iza Švedske. I na prošlom Svjetskom prvenstvu bili su u četrtfinalu. Tada su izgubili od Francuske.

Švedska - Egipat


Domaćini su opravdali "uloženo" u organizaciju. U Tele 2 Areni u Stockholmu imat će golemu podršku. Zato će biti favoriti protiv Egipta, koji je pokazao da raste. No je li baš dovoljno narastao da može prvi put nakon 22 godine igrati u polufinalu Svjetskog prvenstva? Šveđani su neporaženi i sigurno imaju ambiciju europskom naslovu dodati i svjetski, što bi im bio nenormalan vjetar u leđa prema napadu na olimpijski naslov sljedeće godine. Jedini koji nedostaje Šveđanima. K.Lacković
PAROVI ČETVRTFINALA
Gdanjsk: 18 sati: Norveška - Španjolska; 20.30 sati: Francuska - Njemačka

Stockholm: 18 sati: Danska - Mađarska; 20.30 sati: Švedska - Egipat

Možda ste propustili...

FESTIVAL PLIVANJA U ZAGREBU

Josić kući donijela komplet medalja

HRGOVIĆ SE PRIPREMA ZA 1. LIPNJA

Meč će trajati nekoliko rundi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana