Novosti
NA SKIJANJE ĆE OTIĆI OKO 200.000 HRVATSKIH GRAĐANA

Veliko zanimanje za
skijaški tjedan u veljači,
najtraženije Slovenija i Francuska
Objavljeno 25. siječnja, 2023.
Cijene aranžmana su 15 posto više u odnosu na prošlu godinu, no u veljači će biti niže * Brojni skijaši odlaze i u BiH

Premda je sezona skijanja za hrvatske ljubitelje bijelog sporta počela još u vrijeme zimskih školskih praznika, u tjednu između Božića i Nove godine, nakon što je prošlog vikenda pao prvi snijeg, ljudi su masovnije pohrlili u turističke agencije kako bi rezervirali svoje mjesto na skijalištima.



Snijeg probudio interes


Potvrđuju nam to u agencijama gdje ističu da postoji skupina građana koja kontinuirano svake godine odlazi na skijanje, a dio njih odriče se ljetovanja samo da bi mogao ići skijati. No, zadnjih godina, ističu turistički djelatnici, i klimatske promjene utjecale su na skijaše, pa mnogi pomiču termine odlaska na skijanje na veljaču, ili čak ožujak. "Početkom ove godine u skijaškom tjednu za vrijeme zimskih školskih ferija imali smo organizirani prijevoz skijaša na skijališta u Francusku. Uz skijaše koji idu na skijališta u našem aranžmanu, ima i onih koji idu na skijanje u vlastitom, odnosno individualnom prijevozu", kaže Krešimir Škrtić, komercijalist u tvrtki Panturist - Arriva Travel.

Potvrđuje da su i klimatske promjene bitne i dodaje: "Problem je što je zima do sada bila blaga, nije bilo snijega, no čim je pao snijeg povećao se i interes za skijanje. Taj interes mogli bismo usporediti s onim pretpandemijskim, dakle po broju zainteresiranih za skijanje vraćamo se u 2019., a čini se da je i blago premašujemo", kaže naš sugovornik.

Ističe da je najveći interes za aranžman zimovanja u Sloveniji (Cerkno), u zimskom skijaškom tjednu od 17. do 20. veljače, uz organizirani prijevoz iz Osijeka (i drugih mjesta ih Slavonije) te iz Zagreba, po cijeni od 264,12 eura. Slično je i u drugim turističkim agencijama, gdje su također najpopularnija odredišta Slovenija (uz Cerkno i Kranjska Gora), Francuska (Les Ores) te nešto manje Italija, Austrija i Švicarska.

Obiteljsko putovanje


Zašto su baš Slovenija i Francuska najpopularnije destinacije za skijaše iz Hrvatske? "Slovenija je popularna zato što nam je najbliža, pa samim tim jeftinija, odnosno treba manje goriva da se dođe do te susjedne zemlje. Uz to, cijene u Sloveniji niže su nego u Italiji i Austriji", kaže Osječanka Jasna, koja redovito ide na skijanje.

Kada je riječ o Francuskoj, razlog zašto je ta zemlja popularna među Osječanima i Slavoncima, sličan je. "Iako je Francuska udaljena više od tisuću kilometara, cijene su mnogo prihvatljivije nego u Austriji i Italiji. U Francusku odlaze obitelji, a aranžman za četveročlanu obitelj, koji obuhvaća prijevoz, smještaj u apartmanu te skijaške karte, mnogo je povoljniji nego u drugim europskim skijaškim zemljama, poput Italije, Austrije ili Švicarske", kaže Josip, otac dvoje školaraca, koji s obitelji redovito ide na skijanje.

Turistički djelatnici kažu da sve ono što je utjecalo na porast ostalih cijena (inflacija, rast cijena energenata...), utjecalo je i na porast cijena aranžmana za skijanje. Tu ističu poskupljenje goriva koji je utjecao na cijenu organiziranog prijevoza autobusima. Ipak, kažu, nastojali su da previše ne podižu cijene, kako bi one bile prihvatljive skijašima.

No, bez obzira na porast cijena Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), procjenjuje da će ova skijaška sezona biti na razini pretpandemijske 2019. godine. Očekuje da će na skijanje, organizirano ili u vlastitom aranžmanu, otići oko 200.000 hrvatskih građana, a te su brojke bile aktualne i prije pandemije. Uz već spomenute destinacije, dodaje Bosnu i Hercegovinu, koja je i cjenovno prihvatljiva hrvatskim skijašima. Za cijene Žgomba kaže da su 15 posto više u odnosu na prošlu godinu, no tijekom skijaškog tjedna u veljači cijene aranžmana bit će niže.

Vesna Latinović
POKLAPANJE S DRUGIM DIJELOM PRAZNIKA
Ove godine zimski skijaški tjedan poklapa se s drugim dijelom zimskih školskih praznika. Ovi praznici počinju 20. veljače i završavaju 24. veljače. Međutim, nastava završava u petak, 17. veljače, a počinje u ponedjeljak, 27. veljače, tako da roditelji koji imaju školsku djecu, a vole i žele ići na skijanje, mogu planirati čak deset dana zimskog odmora na snijegu. I turističke agencije prilagodile su svoje aranžmane te imaju brojne ponude u zimskom skijaškom tjednu.

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HDZ-a ANDREJ PLENKOVIĆ

Program za umirovljenike