Novosti
U JAVNOJ RASPRAVI ZAKON KOJIM SE UKIDA PLAĆANJE CESTARINE GOTOVINOM

Krajem 2024. godine krenut će novi elektronički sustav naplate cestarine
Objavljeno 24. siječnja, 2023.

Novi elektronički sustav naplate cestarine bit će u funkciji najranije krajem 2024. godine, najavljuje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, koje je u javno savjetovanje uputilo obrazac prethodne procjene za nacrt prijedloga zakona o naplati cestarine."Novi elektronički sustav naplate cestarine temelji se na odabranim tehnologijama (a ne na svim koje su Direktivom 2019/520 i Zakonom o cestama dopuštene), isključuje mogućnost plaćanja cestarine u gotovini i za sva teretna vozila i motocikle uvodi obvezu korištenja uređaja u vozilu za plaćanje cestarine, a što će omogućiti slobodan prometni tok, bez zaustavljanja vozila zbog naplate cestarine", piše u obrascu. Naime, Hrvatska je kao država EU-a obvezna nacionalni propis koji uređuje područje naknada koje se naplaćuju za korištenje određenih infrastruktura za vozila uskladiti s Direktivom 2022/362 do 25. ožujka 2024. godine. Vlada je to upisala i u Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO), koji predviđa i financiranje projekta "Elektronički sustav naplate cestarine".

Promjena koja se postiže novi je elektronički sustav naplate cestarine u RH, temeljen na slobodnom prometnom toku, s mikrovalnom tehnologijom na frekvenciji 5,8 GHz i tehnologijom automatskog prepoznavanja registracijskih pločica, ističu iz Ministarstva. Zakonom će se isključiti mogućnost da se korištenje autoceste plati u gotovini, što će smanjiti operativne troškove naplate. "Sva teretna vozila i motocikli imat će obvezu korištenja uređaja u vozilu za plaćanje cestarine. Laka vozila do 3,5 tona nosivosti imat će mogućnost odabrati između korištenja uređaja u vozilu i prijave u sustav naplate cestarine za automatsko prepoznavanje registracijskih pločica", stoji u obrascu. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković već neko vrijeme najavljuje uvođenje tog sustava, za što je novac osiguran u NPOO-u, a vrijednost se procjenjuje na oko 500 milijuna kuna (nešto više od 66 milijuna eura). Početkom mjeseca rekao je da je kao rok implementacije navedena 2025., ali i kako je namjera uvesti ga i prije, "nadamo se početkom 2024. godine". U obrascu prethodne procjene navodi se kako će novi sustav biti "u funkciji najranije krajem 2024.".

Objava obrasca prethodne procjene u e-Savjetovanju prvi je formalni korak u donošenju zakona, a javna rasprava trajat će do 7. veljače. U nju će ići i nacrt samog prijedloga zakona, koji nakon toga treba proći Vladinu i saborsku proceduru, a za donošenje zakona planira se redovni postupak. H
BEZ NAPLATNIH KUĆICA I ZAUSTAVLJANJA
Sustav će biti beskontaktni, temeljen na kombinaciji dviju suvremenih tehnologija, a naplata bi trebala biti preko novijeg ENC uređaja i automatskog sustava očitanja tablica, dakle u obliku elektroničke vinjete i plaćanja bez zaustavljanja. Postojeće naplatne postaje bit će uklonjene, više neće biti rampi i velikih gužvi na tim postajama. Tako bi sve trebalo biti brže. Primjerice, ručna naplata cestarine ima kapacitet od oko 200 vozila po satu, a novi sustav omogućuje prolaz i do 3000 vozila, rekao je Butković u intervjuu početkom mjeseca u Večernjem listu. Podsjetio je da je 2022. ostvaren povijesni rezultat s tri milijarde kuna naplaćene cestarine na autocestama pod upravljanjem Hrvatskih autocesta. Vjeruje da će novi sustav privući još više vozača. “Ispitivanje iz 2019. pokazuje da je 70 % vozača bilo za model ‘plati koliko voziš’, umjesto klasične vinjete. Sustav klasičnih vinjeta polako se napušta, a tu je riječ o elektroničkom plaćanju cestarine bez zaustavljanja”, kaže.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana