Kultura
DIJECEZANSKI MUZEJ U POŽEGI

Sakralna baština - mozaik našeg duhovnog identiteta od 15. stoljeća do danas
Objavljeno 25. siječnja, 2023.
Predstavljeno je drugo izdanje monografije “Dijecezanski muzej u Požegi i Riznica požeške katedrale”, dopunjeno novim tekstovima

Nakon šest godina od prvog izdanja Monografije, ljubiteljima umjetnosti nudi se njezino drugo izdanje, dopunjeno novim tekstovima, kao što je i muzej obogaćen novim vrijednim umjetninama. Monografija je izdana krajem minule godine o spomenu 25. obljetnice osnutka i uspostave Požeške biskupije u okviru serije "Ars sacra Dioecesis Poseganae", kojoj je cilj otkriti javnosti umjetničke vrijednosti u Požeškoj biskupiji.



Trajni postav


Dijecezanski muzej u Požegi osnovao je biskup msgr. Antun Škvorčević Dekretom od 7. travnja 1999. godine, a njegov fundus koji uključuje sakralnu baštinu iz Muzeja i Riznice požeške katedrale. Sastoji se od sakralne zbirke, zbirke moderne i suvremene umjetnosti, etnografske zbirke, grafičke zbirke te zbirke plaketa. U zgradi muzeja uređen je trajni postav sakralne zbirke te zbirke moderne i suvremene umjetnosti. Zgradu su za trajni postav uredili arhitekti Mario Beusan i Irena Jurin. Izbor slika i skulptura sakralne baštine iz fundusa Muzeja napravila je Mirjana Repanić Braun, predmeta izrađenih od metala Arijana Koprčina, a liturgijskog tekstila Jelena Ivoš.


Predstavljajući zbirku moderne i suvremene umjetnosti u požeškom Dijecezanskom muzeju, Biserka Rauter Plančić, dugogodišnja ravnateljica Moderne galerije u Zagrebu, istaknula je važnost brojnih donacija od 2016. sve do danas, među kojima se nalaze djela Šime Perića, Gabriela Jurkića, Branka Šenoe i Ivana Lackovića Croate. Također je kazala kako je zbirka obogaćena djelima akademika Zlatka Kesera i Đure Sedera, Fadila Vejzovića, Tomislava Buntaka, Ratka Janjića Joba, Stjepana Gračana, Eugena Kokota, Kuzme Kovačića te slavonskim umjetnicima poput Franje Molnara, Zdravka Ćosića i Predraga Gola. Predstavljanje Monografije zaključila je podatkom da je Zbirka moderne i suvremene umjetnosti od prošlog izdanja obogaćena s više od stotinu i pedeset umjetničkih radova te je u ovoj Monografiji opisano i reproducirano ukupno 350 umjetnina moderne i suvremen umjetnosti.

Mirjana Repanić Braun izdvojila je najvažnija umjetnička djela podrijetlom iz župa Požeške biskupije koje su dospjele u Dijecezanski muzej tijekom posljednjih šest godina. Istaknula je pojedine kipove, napose one koji su restaurirani od 2016. godine. Govoreći o Riznici požeške katedrale, kazala je kako svi ti liturgijski predmeti od metala i tekstila govore svojim jezikom s obzirom na vrijeme i mjesto nastanka. Naslovnu stranicu Monografije krasi posebno vrijedna slika Andrea Pozza "Bogorodica s Djetetom", koja tvori jedinstvo sa slikom sv. Franje Ksaverskog istog autora.

Važno za mlade



- Želio bih s vama podijeliti radost što smo u suradnji s više crkvenih i društvenih djelatnika uspjeli skupiti značajan dio pokretne sakralne baštine iz župa Požeške biskupije izvan liturgijske uporabe, stručnim je restauratorskim postupcima obnoviti, te u Dijecezanskom muzeju poslagati i predstaviti javnosti mozaik našega duhovnog identiteta u njegovu kontinuitetu od 15. stoljeća do danas. Po njemu, naime, u zajednici europskih naroda, izloženi suvremenim ideološkim i drugim mijenama, imamo priliku iščitavati tko su nam bili pređi u svom posebnom duhovnom identitetu, kako bismo na temelju toga gradili svoju sadašnjost u Crkvi i društvu, uspostavljali dijalog s drugima i drukčijima te se međusobno obogaćivali. Od velikog je to značenja napose za mlade ljude, učenike katoličkih i drugih škola, u njihovim nastojanjima oko izgradnje vlastitog identiteta. Toj svrsi na svoj način služi i izložena zbirka predmeta moderne i suvremene hrvatske umjetnosti u Dijecezanskom muzeju - zaključio je predstavljanje biskup Antun.



 

Branka STARČEVIĆ - TESARI
”Ars sacra Dioecesis Poseganae” ima cilj otkriti javnosti umjetničke vrijednosti u Požeškoj biskupiji

Možda ste propustili...

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike